Fizioterapija na domu

PNF

PNF koncept obravnave temelji na celostnem pristopu in ne zgolj na posameznem problemu ali delu telesa.

Obravnava je vedno pozitivno usmerjena in se začne z aktivnostmi, ki jih pacient zmore, tako fizično kot tudi psihično ter je stimulativna za pacienta, saj se zahtevnost obravnave postopno stopnjuje glede na izboljšanje pacientovih sposobnosti. Pacient naučene spretnosti prenese v vsakodnevne življenjske aktivnosti.

Primarni cilj obravnave je doseči čim višji nivo funkcionalnosti pacienta.

PNF uporabljamo pri obravnavi pacienta po preboleli možganski kapi, poškodbah glave, rehabilitaciji športnikov, pri težavah z gibanjem, ravnotežjem, koordinacijo in mnogih drugih.

Med obravnavo terapevt uporablja različne gibalne vzorce, tehnike in položaje, s katerimi želi stimulirati in olajšati izvedbo gibov ali izboljšati stabilnost. Pacienta skozi gibanje vodi z različnimi prijemi in dodajanjem upora ter pri tem posnema naravno gibanje v vseh treh ravninah (tridimenzionalno gibanje).

Obravnava se lahko začne s treningom v ležečem položaju, ki je fizično najmanj zahteven in z na videz preprostimi aktivnostmi, kot so dvig medenice, obračanje na bok in trebuh. Stopnjuje se z zahtevnejšimi položaji in vzorci gibanja s katerimi terapevt povečuje mišično moč, razteza skrajšane strukture, izboljšuje ravnotežje, koordinacijo, stabilnost in propriocepcijo.