Fizioterapija na domu

Fizioterapija pri bolečinah v sklepih

Vas bolijo sklepi?

Sklepi omogočajo različnim delom telesa premikanje v različnih smereh. V starejših letih so bolečine v sklepih pogost pojav. Bolečine v sklepih se v veliko primerih jemljejo premalo resno, zato pa prav zaradi le-teh največ ljudi obleži v postelji.

- Bolečine v sklepih so resna težava!

- Kaj se zgodi, če se ne obrnemo na strokovnjaka?

- Kako si lahko pomagamo?

- Sporočilo gospe Petek


Bolečine v sklepih so resna težava!

Večinoma se začno bolečine v sklepih pojavljati sorazmerno s starostjo. Vendar za njih ni kriva sama starost, ampak degenerativne spremembe, ki začno nastajati v tem obdobju. To so sesedanje kosti, obraba, revma, osteoporoza, kalcinacije, poškodbe… Ti dejavniki so resna težava za posameznika, saj mu omejijo veliko aktivnosti, poleg tega pa mu spremenijo njegov lasten vzorec hoje, kar pa posledično povzroči bolečino še v drugih sklepih.


Kaj se zgodi, če se ne obrnemo na strokovnjaka?

Bolečina na eni strani telesa se zaradi spremenjenega vzorca prenese na drugo stran telesa, ker jo posledično preveč obremenjujemo. Nemalokrat se pojavi tudi bolečina v križu, ki pa se zaradi drugačne podzavestne drže med hojo velikokrat zrcali navzdol v noge, največkrat pa boli le lokalno, med tem ko je človek na nogah. Velikokrat ljudje začno hoditi tako, da z telesom močno nihajo levo in desno, kar pa poleg ne ravno lepega zunanjega izgleda zopet povzroča še dodatne bolečine še v drugih sklepih.

Če najprej skrajšamo bolečine v enem sklepu in če ne ukrepamo, nam to povzroči bolečino še v drugih sklepih in posledica tega je, da človek več miruje kot pa se giblje. Ker pa gre v večini primerov za starejše ljudi, po navadi dokaj hitro pride do stanja, ko ima posameznik le še toliko kondicije, da gre lahko še samo na stranišče in kaj kmalu tudi to ni več mogoče, kar pa pomeni, da bolnik začne večino časa preživljati v postelji in posledično se pojavijo še drugi problemi kot so zaprtje, inkontinenca, razjede, pljučnice, depresija


Kako si lahko pomagamo?

Veliko se da narediti, če pri tovrstnih težavah obiščemo strokovnjaka . Večina jih sicer najbolj poudarja, da je potrebno ojačati mišice okoli prizadetega sklepa, kar je zelo pomembno, a tudi kako ojačamo mišice ni vseeno. Pomembno je vedeti, da pri obrabi sklepov ne smemo obremenjevati sklepa in ga hkrati gibati, ker s tem obrabo in bolečine samo še povečujemo. V teh primerih je torej potrebno izvajati izometrične vaje ali pa vaje, pri katerih težo telesa odvzamemo, kot na primer plavanje ali kolesarjenje.

Pri poškodbah pa veljajo drugačna pravila, ki jih je potrebno upoštevati, da si sklepa pri vajah, namesto da bi ga izboljšali, še dodatno ne poškodujemo. Naš primer iz prakse: Gospa Petek, 79, si je zlomila del tibije v kolenu. Dobila je mavec za mesec in pol in po odstranitvi je imela velike bolečine v gležnju in v kolenu. Ugotovili smo, da je za bolečine v gležnju kriva fibula, ki se je zarasla s tibijo. Z gospo Petek smo izvajali manualno terapijo, tako da sta fibula in tibija zopet začeli drseti druga ob drugi, kar je zelo zmanjšalo bolečino v gležnju. Sledila je manualna terapija za koleno. S primernimi vajami za moč in vzdržljivost mišic ter za večjo gibljivost je pri gospe postalo koleno popolnoma gibljivo, mi pa smo ji omogočili, da lahko skrbi sama zase in hodi po stopnicah ter tudi v naravi.


Sporočilo gospe Petek

Zelo sem srečna, da so na svetu še takšni strokovnjaki. Strokovnjaki, ki ti potem, ko se že predaš, ko misliš da ne boš nikoli več hodil in da boš imel vedno velike bolečine, dajo spoznanje, da se te težave lahko skoraj popolnoma odpravijo. In na koncu lahko spoznaš, da čez čas skoraj ne veš, da je bilo kdaj kaj narobe.


Zato ne čakajte predolgo, pokličite nas na 040 858 959 in se naročite na brezplačni pregled. Če potrebujete usposobljenega terapevta na dom, obiščite stran therapia-dom.

P.s. Pomembno je povedati, da si lahko z nestrokovno fizioterapijo naredite več škode kot koristi, kar pa vas lahko stane vašega zdravja in nepopravljivih posledic. Therapia d.o.o.


Bolečina v sklepih nastane zaradi različnih vzrokov:

 • revma

 • obraba

 • osteoporoza

 • poškodbe

 • degenerativne spremembe

 • kalcinacija

 • in še mnogih drugih dejavnikov

mn

Kdaj je potrebno poiskati pomo��? Ko:

 • je bolečina ali oteklina huda,

 • v sklepu poka,

 • ne morete premikati poškodovanega sklepa,

 • sumite, da gre za pretrganje mišice ali zlom kosti,

 • je povišana telesna temperatura,

 • imate občutek mravljinčenja,

 • je prizadeti predel topel in rdeč.

m

Kdaj se pojavljajo bolečine v sklepih?

 • pri težkem telesnem delu ali naporu

 • ob opravljanju dela v prisilni telesni drži

 • pri prevelikih telesnih obremenitvah

 • po manjših poškodbah

 • zaradi okužb

 • zaradi staranja sklepov pri starejših

m

S fizioterapijo nad revmo

Revmatoidni artritis, po domače revma, je bolezen, ki prizadene najprej male in nato še velike sklepe. Je neprijetna in boleča. Posledice preprečujemo in lajšamo s fizioterapijo.


Revma se veliko pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri mo��������kih, po statistiki sodeč, trikrat bolj prizadene predstavnice nežnejšega spola. Napačno je sklepati, da je revma bolezen starejših ljudi, saj se lahko pojavi tako zgodaj v otroštvu ali v dobi odraščanja, kot pri nosečnicah in seveda tudi kasneje. Svoj vrhunec revma dosega med 30. in 55. letom starosti.

Prvotno se znaki kažejo v obliki bolečih in zateklih malih sklepov, najpogosteje v jutranjih urah, ko človek vstane iz postelje in čuti otrdelost in okorelost v sklepih, ki jo spremlja bolečina ob vsakem hotenem gibu. S časom in gibanjem bolečina in oteklina upadeta ter končno popolnoma izgineta in človek čez dan pozabi na jutranje težave. Seveda le do naslednjega jutra, ko se celotna zgodba ponovi.

Začetni znaki revmatizma so torej bolečina in oteklina, pordela koža na mestu vnetja, boleče gibanje, poleg tega pa še bolečine v hrbtenici, ob sklepih, v mišicah, prizadeti so lahko tudi koža, čutila, živci in notranji organi. Tisto, kar je še bolj nevarno kot sami prvi znaki, so posledice zaradi teh znakov, saj nas oteklina in bolečina ovirata pri gibanju in vsakodnevnih dejavnostih. Tako se človek ob prvih znakih revmatizma začne izogibati gibanju, aktivni vadbi in uporabi sklepov in mišic, kar pa neizogibno vodi v poslabšanje stanja – stopnjevanje znakov, povečanja otekline in bolečine. Dolgoročno pa še do spremembe v delovanju sklepa, dodatne poškodbe hrustanca, izgube mišične mase in moči, zmanjšanja obsega gibljivosti in ne nazadnje v deformacijo tako malih kot velikih sklepov, kar prepoznamo kot tipično ukrivljenost prstov, kolen, hrbtenice itd.

Včasih so bili mnenja, da je pri revmatizmu ključnega pomena počitek in mirovanje, saj naj bi tako preprečili nadaljnjo poškodbo hrustancev in ohranili sklep čim dlje v čim boljšem stanju. Pa vendar temu ni tako! Človeški sklepi so namenjeni gibanju in ne mirovanju. Sklep se med gibanjem maže s sklepno tekočino in to je tisto kar ga ohranja v boljšem stanju, saj mu sklepna tekočina dovaja vsa potrebna hranila in gradbene elemente za obnovo.

Torej če želimo svoje sklepe ohraniti uporabne in funkcionalne kar se da dolgo, jih moramo uporabljati, torej gibati!

Uporabne metode fizioterapije

Pri bolnikih z revmatskimi težavami, lahko uspešno uporabljamo številne fizioterapevtske metode. Katere metode bomo uporabili, se odločamo na podlagi trenutnega stanja bolezni, saj je za revmo znano, da se izmenjujejo obdobja, ko je vnetje aktivno, vsi simptomi se izrazito odražajo in obdobja, ko je vnetje v mirovanju in se vsi znaki umirijo.

Pri pacientih so uporabne različne individualne vaje za gibljivost sklepov, za raztezanje in krepitev mišic ter za vzdrževanje vzdržljivosti.

Poleg tega pa se poslužujemo še različnih metod sproščanja-relaksacijske tehnike, hidroterapije, termo terapije in krio terapije, masaže bolečih predelov ali celega telesa, balneoterapije, manualne terapije s sklepno mobilizacijo, dihalnih vaj in številnih drugih.


Hallux valgus

Hallux valg

Kot vidimo, je število različnih metod in tehnik kar veliko, a niso vse primerne ob vsakem času.

Tako se v fazi aktivnega vnetja, ko so sklepi zelo zatečeni, topli, odebeljeni, boleči in otrdeli ter vsakršno gibanje povzroča močne bolečine, poslužujemo krio terapije, masaže z ledom, uporabljamo hladne obloge in kopeli, hladna razpršila, vaje za vzdrževanje obsega gibljivosti ter izometrične vaje za moč mišic. Vaje za obseg gibljivosti so izrednega pomena, saj je kljub bolečini sklep potrebno gibati v polnem obsegu, da se sklep maže z sinovialno tekočino in da se prepreči krčenje obsklepnih struktur, ki vodijo v skrajšanje mišic in deformacijo sklepov, dolgoročno pa do nepovratnega zmanjšanja obsega gibljivosti. Ker pa v tej fazi ne želimo sklepa po nepotrebnem dodatno obremenjevati, hkrati pa moramo poskrbeti za vzdrževanje mišične moči, uporabljamo še izometrične vaje, pri katerih napenjamo posamezne mišice, ne da bi pri tem prišlo do giba v sklepu in s tem do provociranja dodatne bolečine.

V fazi vnetja v mirovanju, ko se simptomi umirijo, sklepi niso topli in odebeljeni in bolečina ni izrazita, pa lahko sklepe ogrevamo, uporabimo tople brisače, termofor, vrečico za tople obloge – termopak, toplo prho in kopel. V tej fazi ogrevanje sklepov in obsklepnih struktur pripomore k večji elastičnosti vezivnih tkiv, večji prožnosti mišic in večjemu obsegu gibljivosti posameznih sklepov. V tem obdobju lahko delamo na izboljšanju gibljivosti sklepa, če je v akutni fazi vnetja prišlo do poslabšanja. Prav tako lahko v tem obdobju izvajamo vse vaje za mišično moč in vzdržljivost, lahko se poslužujemo tako izometričnih vaj (pri napenjanju mišice ne pride do giba v sklepu) kot izotoničnih vaj, pri katerih napenjanje mišice spremlja izvajanje giba v določenem sklepu. Primerne so vse fizične aktivnosti, saj ni prisotne nobene večje bolečine.

Najpomembnejši cilji fizioterapije so zmanjšanje bolečine, vzdrževanje obsega gibljivosti in vzdržljivosti, krepitev mišic in ohranjanje mišične mase, ohranjanje samostojnosti in funkcionalne sposobnosti.

Na začetek in razvoj revmatičnega obolenja imamo z načinom življenja le manjši vpliv, prav tako ni bistvenega pomena genska nagnjenost. Ko se obolenje prične in se pokažejo prvi znaki, je pomembno, da jih znamo prepoznati in pravilno obravnavati.

S pravilnim, rednim in pravočasnim ukrepanjem si lahko prihranimo številne trenutke bolečine in neugodja. Nekateri se revme lotijo z zdravili, drugi z zelišči, tretji z mazili, četrti pa po neki svoji metodi.

Med uspešne metode za ohranjanje kvalitete sklepov in vzdrževanje njihove uporabnosti ter vplivanje na bolečino in druge znake, ki spremljajo revmo, spadajo tudi številne fizioterapevtske metode.

Fizioterapevtske tehnike so telesu prijazne, niso invazivne in če so pravilno izbrane in uporabljene, ne povzročajo nobenih stranskih učinkov ali posledic.