Fizioterapija na domu

Parkinsonova bolezen in fizioterapija


Podjetje Therapia, fizioterapija na domu, d.o.o. nudi strokovno rehabilitacijo pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Razvili smo lastno tehniko, s katero pomagamo 90% naših pacientov, da več let ostanejo korak pred boleznijo, kar se tiče hoje in gibanja. Več o Parkinsonovi bolezni in posledicah ter kako se lotiti pravilne strokovne rehabilitacije, pri čemer je klju��na tudi fizioterapija, lahko najdete v naslednjih vrsticah.


O Parkinsonovi bolezni

Parkinsonova bolezen je nevrološka bolezen, ki prizadene kar veliko število ljudi, oboli namreč okoli 1-2% ljudi po 50. letu starosti. Diagnozo Parkinsonove bolezni lahko zdravniki postavijo, ko pri obolelemu zaznajo primarni vzrok za razvoj bolezni. To pa je degeneracija (propad) živčnih celic v bazalnih gangliji, kar povzroči zmanjšano koncentracijo dopamina. Za Parkinsonovo boleznijo spol ni pomemben, saj zbolijo tako moški kot ženske. Je pa razvoj bolezni bolj povezan s starostjo, saj se pogosteje pojavi pri ljudeh starejših od petdeset let, čeprav ni neobičajno, da se bolezen pojavi tudi prej. Simptomi se običajno pojavljajo postopoma, na začetku blažji, sčasoma pa so začnejo pojavljati tudi drugi, naprednejši.

Med bolj opaznimi simptomi je tresavica, vendar pa se težave, kot bolniki sami opažajo, začnejo že prej in tudi drugje. Prvi simptomi, ki vplivajo na samo delovanje telesa, so namreč pomanjkanje stabilnosti in ravnotežja, krajšanje korakov, počasnejše izvajanje le-teh, zaradi slabšega ravnotežja je več padcev itd. Zaradi teh vzrokov gredo ljudje običajno k zdravniku in pri pregledu se velikokrat izkaže, da so omenjene težave posledica zgodnjega stadija Parkinsonove bolezni.

Medicina za Parkinsonovo bolezen za enkrat ne pozna zdravila, ki bi zdravil vzrok bolezni in stanje normaliziral. Z zdravili, ki so na voljo, je do neke mere možno le lajšati simptome in tako v večji ali manjši meri izboljšati kvaliteto življenja. Zelo veliko pa lahko naredi fizioterapija, ki je usmerjena v osnovi na mišice trupa in ne mišice rok in nog.

Različne mišice potrebujejo različno število impulzov za nadzor. To pomeni, da so tiste mišice, ki potrebujejo za svoje premike največ impulzov iz možganov, pri Parkinsonovi bolezni tudi najbolj prizadete. To so mi��ice, ki izvajajo bolj fine gibe. Vzemimo na primer roko, pri kateri prevladuje fina motorika. Za gladko, koordinirano in nemoteno delovanje potrebuje namreč zelo veliko število impulzov. Zato bolniki s Parkinsonovo boleznijo težko pišejo, njihova pisava pa je izmaličena in neenakomerna, kar je posledica tresenja in zmanjšane zmožnosti nadzora gibov zaradi premalo impulzov in okorelosti roke.

Drugače je pri spodnjih okončinah, ki potrebujejo za svoje delovanje manj impulzov in lahko zato pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo funkcionirajo dalj časa. Hoja postaja sicer vedno manj stabilna in, kot smo že omenili, pojavijo se težave pri izvajanju korakov, vendar gre tu za večjo mišico, ki potrebuje manj fine motorike.

S pomočjo zdravil se začasno poveča tok impulzov med možgani in mišicami, zato se stanje pri večini bolnikov izboljša. Z napredovanjem bolezni pa je ta učinek vse manjši in manjši. Posledica je, da ima človek vedno krajše korake in vedno manj ravnotežja.

Sam napredek bolezni in s tem upadanje motorike se sicer razlikuje od bolnika do bolnika, saj Parkinsonova bolezen pri vsakemu posamezniku napreduje različno. Vsem pa je skupno, da je napredovanje bolezni in s tem zniževanje zmožnosti nadzora mišic konstantno in da je le vprašanje časa, preden je ravnotežje bolnika dovolj načeto, da si ne upa več hoditi, ker se boji padca. V takih primerih lahko veliko pomaga ravno strokovna fizioterapija.


Fizioterapija in Parkinsonova bolezen

Medtem ko zdravila pomagajo višati izločanje dopamina in tako lajšajo simptome, pa se fizioterapija usmerjena na mišice trupa, ki smo jo razvili v našem podjetju, loteva simptomov in težav Parkinsonove bolezni na drugačen način.

Če mišice, ki so potrebne za gibanje in pokretnost, okrepimo in jim povečamo mišično vzdržljivost, lahko s tem dosežemo pokretnost bolnika, saj pripravimo mišico do tega, da potrebuje manj impulzov, kot jih je potrebovala prej. Oziroma z drugimi besedami, mišico pripravimo do tega, da se bolje odziva na tisto število impulzov, ki so jih možgani bolnika s Parkinsonovo boleznijo zmožni poslati mišici. S tem lahko tovrstnim bolnikom podaljšamo pokretnost za veliko daljši čas, kot le z zdravili. Fizioterapija ciljne mišice, najprej trupa nato okončin s krepitvijo prilagodi na delovanje z manj impulzi in tako lahko ostanemo dalj časa korak pred boleznijo.

Ciljne mišice, ki jih moramo okrepiti, so v prvi vrsti mišice trupa, ki so pravzaprav tiste mišice, ki omogočajo gibe hoje in premikanja ter obenem pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo najhitreje odpovejo. Če hočemo z nogo stopiti korak naprej, moramo namreč najprej dvigniti kolk, za kar pa skrbijo mišice trupa. Zato je ravno tem mišicam potrebno povečati vzdržljivost in moč – v tem pa je tudi naša skrivnost, zakaj postavimo toliko bolnikov nazaj na noge in jih še več let ohranjamo v stanju, da se njihova pokretnost celo izboljšuje. Ko nam je tak bolnik sposoben dvigniti in v zraku zadržati kolk, potem je sposoben iz tega giba tvoriti tudi korak in je obenem zmožen telo tudi obdržati v ravnotežju.

Pomembno je torej, da se pri krepitvi mišic bolnikov s Parkinsonovo boleznijo najprej posvetimo mišicam trupa, preko katerih dosežemo centralno stabilnost organizma, kar je ključno za ravnotežje in hojo. Šele nato začnemo krepiti tudi ostale mišice okončin, ki dejanski korak tudi izvedejo.

V podjetju Therapia, fizioterapija na domu, d.o.o. smo ravno v ta namen razvili lastno tehniko, ki za��ne rehabilitacijo pri osnovi, se pravi pri trupu. Namen te tehnike je, da se ob napredovanju Parkinsonove bolezni najprej razvijejo proksimalne mišice, se pravi mišice središča telesa, ki nudijo oporo celotnemu telesu tako pri stanju kot pri hoji, in šele potem preostale mišice, ki seveda tudi igrajo pomembno vlogo pri hoji. Na tak način lahko postavimo na noge vse paciente, pri katerih lahko vsaj do neke mere okrepimo zadostno količino proksimalnih mišic, torej naših ciljnih mišic trupa.


Primer naše stranke

Gospod Jože pred 7 leti skoraj ni mogel več normalno stati dlje časa, brez da bi se držal stabilnega predmeta ali hoditi brez hojke. Padal je po tleh, žena ga ni mogla sama pobrati, zato je večkrat nemočno obležal. V končni fazi je zaradi strahu pred padci in zaradi vseh težav pri hoji enostavno večinoma sedel in zato obležal v postelji. Ko smo začeli s terapijo pri njemu, smo dali največ poudarka ravno mišicam trupa, ki so bistvene za pokretnost. Okrepili smo jim moč ter vzdržljivost ter tako gospoda Jožeta dosledno pripravljali na to, da ga zopet postavimo na noge. Kar mu je v končni fazi, ko se bile ciljne mišice dovolj močne, tudi uspelo. Ko smo dosegli cilj, je lahko po stanovanju hodil samostojno, brez pripomočkov, zunaj pa si je na daljših sprehodih pomagal z palicami za nordijsko hojo. Gospod tako že več let normalno funkcionira, naši obiski so sedaj  redki, na njih le prilagodimo sistem vaj če je potrebno, da ostajamo korak pred Parkinsonovo boleznijo.


Za brezplačen obisk in pregled nas pokličite nas 040 858 959. Za ogled osnovnih vaj za fizioterapijo pa kliknite na naslednjo povezavo: Fizioterapija – prikaz osnovnih vaj