Fizioterapija na domu

Fizioterapija pri ljudeh, ki ne morejo hoditi

Podjetje Therapia, fizioterapija na domu, d.o.o. vam nudi strokovno rehabilitacijo ob nepokretnosti. Razvili smo lastno tehniko, s katero spravimo nazaj na noge 90% na��ih pacientov. Več o vzrokih in posledicah nepokretnosti ter kako se lotiti ustrezne rehabilitacije, pri čemer igra največjo vlogo fizioterapija, si lahko preberete v naslednjih vrsticah.


Težave pri nepokretnosti

Nepokretnost je lahko posledica več vzrokov. Do nje lahko pride bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi poškodbe ali pa je le-ta posledica starosti. Ne glede na svoj izvor pa nepokretnost na bolnika in okolico vpliva enako. Pri bolniku samemu v večini primerov povzroča brezvoljnost in v hujših oblikah depresijo, povzroči dodatne zaplete in težave pri bolniku samemu, medtem ko za svojce to pomeni dodatna obremenitev pri skrbi za bolnika, zaradi česar so nezadovoljni tako svojci kot tudi bolnik, ki jim je v breme. Fizioterapija lahko pomaga pri preprečevanju oziroma odpravljanju teh težav.


V prvi fazi je pri nepokretnosti potrebno preprečiti dodatne težave, ki nastanejo, ko se človek ne premika in samo leži v postelji. To so najprej preležanine, potem inkontinenca blata in urina, se pravi zaprtje, v končni fazi pa lahko zaradi nepredihanosti pljuč pride tudi do okužbe z bakterijo in posledično do pljučnice. Vzporedno s tem pa pride tudi krivda bolnika, da je breme svojcem, tako časovno kot tudi zaradi visokih stroškov, lahko se pojavi depresija, zaradi situacij, ko izloči blato pozno zvečer in mora potem  do jutra čakati s polno plenico, da ga negovalka očisti. Zato je potrebno čim prej začeti izvajati strokovno in dosledno rehabilitacijo, ki vsebuje redno aktivno gibanje bolnika, da preprečimo prej naštete težave.


V drugi fazi, ko je bolnik izven najhujšega tveganja za nevšečnosti poveznih z nepokretnostjo, pa je potrebno začeti delati na tem, kako in v kakem vrstnem redu izboljšati samo stanje. Poleg vseh težav, ki se pojavijo, ko je človek nepokreten, je potrebno namreč upoštevati še dolgoročen problem oskrbe in odvisnosti od drugih. Če se človek ne more sam premikati, iti na stranišče, se umiti, se kmalu pojavi vprašanje, ali naj gre raje v oskrbovalni dom ali naj poišče kako drugo rešitev, ki bi mu pomagala, da pridobi nazaj sposobnost hoje in premikanja. Ključno vlogo pri temu pa igra ravno fizioterapija.


Kako pomagati pri nepokretnosti

Težava pri nepokretnih bolnikih je, da ima oslabljene noge, se tega zaveda in je prepričan v to, da ne mogel več shoditi. Vendar težava ni zgolj v samih nogah, saj lahko človeka nazaj na noge dokaj hitro postaviš. Veliko več dela je s tem, da pri nepokretnemu dosežeš, da začne noge, ko je enkrat na njih, tudi premikati, z njimi prestopati in s tem delati korake, obenem pa držati ravnotežje, da ne pade, oziroma se ne preveč naslanja na pripomočke za hojo. Z naslanjanjem se namreč lahko hitro razbolijo ramena. Takrat se zaradi novih bolečin več ne more naslanjati, brez pripomočkov pa ne more hoditi in tako zopet obleži.


Če se nepokreten bolnik odloči za dom, to najprej pomeni visoke stroške tovrstnih domov, po drugi strani pa to tudi ni rešitev, saj v domu ne bo deležen terapije, ki bi mu pomagala shoditi in bo tako nepokreten še naprej. Posledično se bo lahko premikal samo na vozičku, kar pa pomeni, da bo le redko šel ven iz postelje sploh pa ven iz doma, saj ga bo potrebno vedno ročno premikati ��� najprej iz postelje v voziček in nato z vozičkom okoli. Še vedno bo torej povsem odvisen od drugih. Tudi svojci se bodo tako morali voziti daleč na obisk in po možnosti bodo še nezadovoljni z oskrbo, saj v večini primerov ne bo nobenega napredka, zgolj stagniranje.


Fizioterapija kot sistem rehabilitacije je zato pravilna izbira, saj lahko z njo v veliki meri odpravimo težave in dosežemo kar najboljši rezultat. Večino ljudi, kar 90%, lahko fizioterapija namreč postavi nazaj na noge ne glede na starost in ne glede na to ali gre za nepokretnost zaradi bolezni, poškodbe ali starosti. Potrebna je le volja, katera je na začetku sicer dokaj velik problem, saj so bolniki prepričani, da več ne bodo shodili, vendar se sčasoma, ko delaš na pravi način z njimi in ko je napredek dejansko viden iz tedna v teden, tudi ta povrne.


Zelo pomemben pa je tudi, kak pristop ubere fizioterapija. Večina fizioterapevtov se osredotoča na (spodnje) okončine, saj bolniki ne morejo premikati nog, vendar pa je to napačen pristop. Najprej se je potrebno namreč osredotočiti na trup kot celoto, saj le-ta v osnovi skrbi za ravnotežje in tudi omogoča hojo. Podobno kot majhen otrok, ko se uči hoditi. Sistem, ki smo ga razvili v podjetju Therapia d.o.o., temelji ravno na tem principu.


Opazovali smo otroke, kako se skušajo postaviti na noge. Najprej so na hrbtu in se skušajo obrniti, najprej na bok in potem na trebuh. Nato uspejo priti na vse štiri potem do sedečega položaja, nato na noge in šele potem začnejo tudi dejansko hoditi. Ko pa enkrat zmorejo delati korake, potem lahko enostavno tudi en dva tri hodijo. Enako postopamo tudi mi pri naših pacientih, le da smo seveda princip prilagodili njim, oziroma vsakemu posamezniku malo drugače. Na podlagi opazovanj otrok smo razvili lasten sistem vaj, ki pomaga krepiti določene specifične mišice. Tiste iste mišice, ki tudi otroku omogočajo, da se najprej postavi pokonci in potem tudi hodi. Gre predvsem za mišice trupa, ki so tiste, kot smo že omenili, ki skrbijo za ravnotežje ter tudi omogočajo korake.


Starejše je torej potrebno na noge postaviti strateško in na pravilen način. Fizioterapija tako ne pomeni tekmovanja, pri katerem bi že drugi dan terapije pacient prehodil 3 metre, ampak gre za dolgoročen cilj, pri katerem si človek povrne nazaj lastno pokretnost in ravnote��je ter si s tem da možnost za normalno in samostojno življenje, v katerem ni odvisen od drugih.


Primer našega pacienta

Kot primer našega pacienta lahko navedemo enega izmed naših prvih pacientov.To je bilo pred sedmimi leti, star je bil 82 let. Prebolel je močno pljučnico, bil je dva meseca v komi, ležal je v bolnišnici. Ko se je zbudil iz kome, je lahko le malo premikal roke ter stopala. Zdravniki mu niso dajali veliko možnosti, saj so bili opešani tudi ostali organi, predvsem srce.


Fizioterapija na domu je bil še zadnji poskus svojcev, ki niso imeli kaj izgubiti. Napredek z njim je bil več kot odličen. Po treh mesecih je bil gospod že dovolj pri močeh, da se je lahko sam usedel v pokončen položaj in se tudi za silo že postavil na noge. Po šestih mesecih je že hodil in po sedmih letih, danes je star 89 še vedno lahko samostojno skrbi zase, telovadi in hodi naokoli ( v trgovino���).


Na dolgi rok je torej možno doseči veliko, če se le terapije lotiš na primeren način – tako psihološko, da jih prepričaš, da je vredno poskusiti kot tudi fizično, ko je že kmalu viden napredek. Tako pacienti pridobijo motivacijo za nadaljnjo vadbo, saj spoznajo, da bodo na dolgi rok le vidni rezultati, če vadijo. Obenem pa pride s tem tudi razbremenitev tako od nejevolje in depresije zaradi slabega stanja, kot tudi od tega, da so breme svojcem ter tudi vseh bolezni, do katerih pride v takih situacijah.

Za brezplačen obisk in pregled nas pokličite nas 040 858 959. Za ogled osnovnih vaj za fizioterapijo pa kliknite na naslednjo povezavo: Fizioterapija – prikaz osnovnih vaj


Vsak dan obiskujemo nove in nove paciente, ki ste obležali v postelji zaradi najrazličnejših vzrokov.

Pomagamo vam v različnih stanjih:

- večina nas pokliče, ko obležite v postelji zato, da vas postavimo nazaj na noge.

Dostikrat pa vam pomagamo tudi:

- takoj po tem, ko obležite, da vas rehabilitiramo do stopnje, da lahko greste v nadaljnjo rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča, toplice…

- po rehabilitaciji v drugih institucijah, da z rehabilitacijo še nadaljujete in napredujete, saj dokler ne hodite samostojno brez pripomočkov ali pa se minimalno upirate, obstaja zelo velika možnost, da se bo zaradi obremenjevanja rok pojavila bolečina v ramenih in boste tako zopet obležali,

- nekateri ste zaradi nepokretnosti tako prizadeti, da ste mnenja, da ne boste nikoli sprejeti na rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča . Mi vam kljub temu še lahko veliko pomagamo, z vami še dosti napredujemo in z ve��ino vseeno shodimo. Vsaj toliko, da lahko sami odkorakate do stranišča, kuhinje…

- z našimi terapijami obvarujemo ležeče bolnike pred dekubitusi in pljučnicami,

- svojce bolnikov naučimo, kako rokovati z bolnikom pri negi ali vajah, da se kar najmanj utrudijo in hkrati naredijo nego ali vaje na terapevtski način.


Za vse bolnike, ki ste nepokretni, je prvi obisk diplomiranega fizioterapevta na domu BREZPLAČEN, da se lahko z njim pogovorite. On vam iz izkušenj pove, kaj vse bomo lahko pri vas še dosegli, če se boste za terapijo odločili.

Ko obležite je vedno tako, da prej ko začnete s profesionalno rehabilitacijo, hitreje lahko dosežete hojo in s tem veliko večjo kvaliteto življenja bolnika in svojcev.

Zato ne odlašajte in nas pokličite na 040 858 959 ter se naročite na brezplačni pregled.

P.s.: Pomembno je dodati, da si lahko z nestrokovno fizioterapijo naredite več škode kot koristi, kar pa vas lahko stane vašega zdravja in nepopravljivih posledic. Therapia d.o.o.


Se bojite obležati v postelji?

Človek je najbolj prizadet takrat, ko se vsega zaveda a sam ne more opraviti niti najbolj osnovnih potreb kot sta odvajanje blata in urina.

- Ko bolnik obleži, je nujno potrebno ukrepati!

- Kaj se zgodi, če se ne obrnemo na strokovnjaka?

- Kako si lahko pomagamo?

- Sporočilo gospe Albine.

- Več o nepokretnosti.

- Kako se nepokretni s pomo��jo fizioterapije postavijo nazaj na noge?


Ko bolnik obleži je nujno potrebno ukrepati!

Nepokretnost je težava, ki v večini primerov nastaja postopno, v��asih pa nastane zelo na hitro. Predvsem nepokretnosti, ki nastane postopno, bi se lahko ljudje v veliki večini primerov izognili ali pa se ji vsaj za kar nekaj let izognili. Nepokretnost lahko nastane zaradi možganske kapi, srčnega infarkta, drugih hujših bolezni, prometne nesreče… Nepokretnost, ki nastane postopoma, pa se v večini primerov začne zaradi starosti, bolečin, premalo gibanja ali določenih bolezni, kot so distrofija mišic, multiplaskleroza, parkinsonova bolezen…

Predvsem pri postopnem nastajanju nepokretnosti imamo zelo veliko časa, da jo v večini primerov preprečimo. Potrebno je le preučiti zdravstveno stanje bolnika in s pravilno terapijo vplivati na vzrok nastanka težav. Ko odpravimo vzrok, se posledično človek več giblje in obenem tudi več vadi in tako ostane dalj časa sposoben za samostojno življenje.

Kaj se zgodi, če se ne obrnemo na strokovnjaka?

Bolniki največkrat obležijo zaradi bolečine. Nemalokrat so bolečine v sklepih in hrbtenici med hojo glavni razlog, da začne bolnik manj hoditi in več počivati, kar povzroči hitro propadanje mišic, mišične moči, miši����ne vzdržljivosti in pa še večjo bolečino, ko bolnik hodi. Običajno bolniki med hojo veliko bolj obremenjujejo le bolj zdravo in manj bolečo stran, zato se bolečine pojavijo še na zdravi strani. Vse skupaj pripelje bolnika do stanja, ko sam ni več sposoben hoditi. Prav zaradi tega postane nepokreten in odvisen od drugih. Nepokretnost ima zelo veliko stranskih učinkov, kot so psihične travme, da si drugim v napoto oziroma breme, do tega, da tkiva niso dovolj prekrvavljena, da se v veliki meri zaradi neprekrvavljenosti pojavijo preležanine ter z njimi povezane bolečine. Človek v tej fazi, če že ne prej, dobi tudi inkotinenco blata in urina. Pojavi se mu zaprtje, v veliko primerih pride do pljučnice, kar pa zelo poslabša kvaliteto življenja posameznika.


Kako si lahko pomagamo?

Če se bolnik ni za pomoč terapevtu obrnil že prej, je v tem obdobju res skrajni čas za to. S pravilnimi vajami se namreč v začetni fazi pospeši krvni obtok in razbremenijo obremenjeni deli telesa, kar prepreči nastanke preležanin in pa poveča se predihanost pljuč, kar prepreči nastanek pljučnice. V poznejših fazah ko so mišice dovolj močne, da bolnik obvlada vaje v postelji, se ga začne posedati, kar mu v veliki meri izboljša psihično stanje ter mu da veliko motivacije za delo naprej. Veliko večino ljudi se lahko s primerno terapijo pripelje do faze, da lahko vsaj s hoduljo hodijo po stanovanju in bližnji okolici.

Najlažje bomo stanje uprizorili s primerom. Albina, 97 let, je zaradi starosti in strahu, da bi padla, začela več časa preživljati v postelji. Posledično je postala nepokretna, saj ni več imela moči, da bi vstala iz postelje. Po dveh letih in pol nepokretnosti so njeni svojci poklicali v naše podjetje, saj je gospa Albina izrazila ��eljo, da bi zopet rada hodila. Začeli smo z intenzivno terapijo, vendar so se stvari od začetka odvijale zelo počasi, saj je imela gospa Albina poleg lepe vsote let še prirojeno srčno napako in starostno popuščanje srca v zadnji fazi.

Vendar si je gospa Albina po dobrem mesecu nabrala toliko kondicije, da je lahko zdržala večje število ponovitev vaj, kar ji je vlilo veliko volje, da je začela tudi sama vaditi vaje, ki jih je dobila za domačo nalogo. Po slabih dveh mesecih se je Albina prvič po dveh letih in pol postavila na noge s svojo hoduljo. Dober mesec kasneje pa je hoduljo obvladala že do te mere, da se je v svoji sobi, v domu za starejše občane lahko gibala samostojno. Naučili smo jo uporabljati tudi invalidski voziček, tako da je bila zmožna samostojnega presedanja na voziček, vožnje z vozičkom in pa presedanja nazaj na posteljo.

Sporočilo gospe Albine

Če ne bi bilo vas, ne bi nikoli verjela, da bom še lahko hodila. Dolgo vam nisem verjela, da je to sploh mogoče, a sedaj to sama vidim in občutim na lastni koži. Zelo ste mi popestrili in polepšali moje življenje, hvala.

Kako se nepokretni s pomočjo fizioterapije postavijo nazaj na noge?

Ko opravljamo fizioterapijo po domovih vedno vnovič opažamo, da ljudje najbolj trpijo zato, ker so zaradi nepokretnosti izgubili svoje dostojanstvo. Vedno, od kar pomnijo, so lahko odšli sami na strani��������če, sami so si vzeli kozarec vode in ga popili, sami so se lahko obrnili v postelji…

Vse te stvari človek izgubi takoj, ko obleži v postelji. Človek, ki obleži, ne trpi samo zato, ker ne more hoditi ampak tudi, ker hkrati doživi velik psihološki udarec zaradi izgube dostojanstva.
m


Posledice nepokretnosti:

 • Preležanine,

 • zmanjšanje gibljivosti sklepov,

 • motnje odvajanja,

 • zastojna plju��������������nica,

 • strditev krvi v žilah (tromboza).


Bolezni, ki lahko priklenejo človeka na posteljo:

 • Parkinsonova bolezen,

 • skleroza multipleks,

 • rak, ki je že zelo napredoval,

 • težke oblike srčne in možganske kapi,

 • demenca,

 • Alzheimerjeva bolezen,

 • nekatere sr��ne bolezni,

 • kronične pljučne bolezni,

 • težka kronična revmatična obolenja vseh sklepov,

 • infekcijska bolezen,

 • hude oblike pljučnic.


Zato ne pustite svojih najbližjih le ležati v postelji, pokličite nas na telefonsko številko 040 858 959, da se dogovorimo za brezpla��ni pregled va��ega najbližjega, pri kateremu bomo lahko skupaj ugotovili, kakšno je stanje in kaj je še možno doseči, dali pa vam bomo tudi odgovore na vse ostale stvari, ki vas bodo zanimale.