Fizioterapija na domu

Klasična masaža

 

Zakaj je pomembna sproščujoča masaža?

V današnjem svetu, značilnem po hitrem tempu življenja, pomanjkanju časa in veliko obveznosti, si le redkokateri posameznik vzame čas, da poskrbi zase, svoje telo in s tem za svoje zdravje.

Posledica takšnega hitrega življenjskega tempa, narave delovnega mesta in stres imajo uničevalen vpliv na človeka. Pogosto se zgodi, da so ljudje tako vpeti v svojo vsakdanjo rutino, da se preprosto ne zmorejo več odklopiti od dela in si vzeti trenutek le zase in za svoje zdravje.

Bolečine v vratu, križu, kronična napetost mišic, pogosti prehladi, utrujenost, glavoboli, razdražljivost, nespečnost in napeti odnosi so eden najpogostejših znakov preobremenjenih ljudi, kar kasneje vodi do hujših težav z zdravjem in posledično do bolezni.

Masaža je eden najstarejših znanih načinov zdravljenja, kar jo pozna človeštvo. Prvič je omenjena v kitajski knjigi 2700 let pred Kristusom. V starogrški in rimski literaturi je pogosto omenjena. O njenih učinkih je pisal tudi Hipokrat.

Učinki masaž so:

Klasična masaža telesa ne vpliva samo na izboljšanje toka krvi in limfe, ampak posredno zelo ugodno vpliva na živčevje, predvsem na vegetativni živčni sistem. Masaža deluje še na presnovo, kar se kaže v boljši izrabi hrane, boljši prebavi in izločanju prekomerne vode iz telesa.

Glavni učinek masaže je izboljšana prekrvavitev ter boljša oskrbljenost z limfo, kar je osnova za izboljšanje presnove. To je posledica refleksnega širjenja malih in manjših arterij in mehanično pospešenega odplavljanja krvi v venoznem obtoku. Pospešitev in povečanje krvnega obtoka je refleksni odgovor na dražljaj, zaradi stiskanja in popuščanja, in zaradi medsebojnega dotikanja notranjih sten krvnih žil pri masaži. Boljšo prekrvavitev znatno podpira tudi razširjanje krvnih žil, ki ga zaradi trenja povzroča nastajajoča toplota.

Najbolj viden je učinek masaže na koži. Izboljšanje presnove in kožnega dihanja dosežemo predvsem mehanično z odstranitvijo površinskih, mrtvih roževinastih slojev in lusk, kakor tudi izločkov znojnih in lojnih žlez. Z masažo omehčamo tudi podkožno celičje in zmajšujemo možnost zlepljenja kože s podlago. Prekomerno nabiranje tekočine in tolšče, razne zatrdline in vozlaste spremembe ali celo brazgotine, z ustrezno masažo občutno zmanjšamo.Omeniti je potrebno še izboljšanje krvne slike, znižanje utripa, krvnega pritiska, krvnega sladkorja, znižanje količine kisline in povečanje alkalnih rezerv, važnih za vezavo odvečne mlečne kisline.

Učinek masaže pa je najtrajnejši na mišičevju. Predvsem gre za izboljšanje prekrvavljenosti zaradi boljšega dovajanja kisika, grozdnega sladkorja, drugih potrebnih energetskih in za presnovo mišic važnih snovi ter zaradi hitrejšega odvajanja presnovkov, predvsem tistih, ki povzročajo utrujenost (mlečna kislina). Prekrvavljenost se lahko poveča do osemkratno.

Važni učinek je tudi omehčanje in raztegnitev posameznih mišičnih vlaken in odstranitev mišičnih zatrdlin, ki jih povzročajo motnje v lokalni presnovi in previsok, predolgotrajen mišični napon. To povzroča zmanjšanje sposobnosti relaksacije in nagnjenje h krčem. Masaža sklepov in vezi je zlasti pomembna, ker pospešuje cirkulacijo limfe in povečuje izločanje sklepne mazi ter tako sklepe ohranja prožne in gibljive.