Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

zaposlitev fizioterapevt

Zaposlitev fizioterapevt

Zaposlitev fizioterapevt je pri nas najpogostejša vrsta zaposlitve. V osnovi je naše podjetje fizioterapevtsko podjetje. Področje, ki ga s fizioterapijo pokrivamo pa je fizioterapija na domu. Osredotočeni smo zgolj na obravnave na domu, zato zaposlujemo tudi delovne terapevte in pa maserje. Maserji v našem podjetju delujejo v prvi vrsti protibolečinsko, medtem ko se fizioterapevti in delovni terapevti ukvarjajo izključno z rehabilitacijo pacientov.

Preberi več

Bolečine v križu

Bolečine v križu oziroma spodnjem delu hrbta vsaj enkrat v življenju doletijo skorajda vsakogar od nas. Težave se običajno pojavijo nenadno, praktično čez noč, ko je zaradi njih zjutraj težko vstati iz postelje, lahko pa se pojavijo tudi po dolgotrajnem sedenju ali fizični aktivnosti, pri kateri je bil spodnji del hrbtenice izpostavljen preveliki obremenitvi. Med najpogostejšimi vzroki za pojav bolečine v križu so:

Preberi več

degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice

Degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice

Degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice povzročajo bolečine v spodnjem delu hrbta oziroma njegovem ledvenem predelu. Bolečine se lahko pojavijo pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti, še posebej pa med gibanjem ali pri preobremenitvi hrbta. Lahko so različno intenzivne ter se pojavljajo zgolj občasno ali pa stalno, pri čemer postanejo kronične ter tako močno poslabšajo tako zmožnost gibanja kot tudi kakovost življenja. Sčasoma pa lahko degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice vodijo tudi v omrtvelost določenih delov telesa, inkontinenco in druge nevrološke težave.

Vas boli v križu?

Degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice so zelo pogoste in predstavljajo enega od možnih vzrokov za bolečino v križu (lumbalgijo) oziroma spodnjem delu hrbta. Takšnim obrabnim spremembam je hrbtenica sicer izpostavljena že vse od pubertete dalje, težave oziroma bolečine pa se navadno začnejo pojavljati nekje po 20. oziroma 30. letu starosti, še pogosteje pa v kasnejših življenjskih obdobjih. Prav zato je marsikdo prepričan, da imajo z njimi težave predvsem starejši, kar pa ne drži povsem, saj so pogoste tudi pri delovno aktivni populaciji.

Preberi več

Bolečine v kolku

Bolečine v kolku se pri odraslih najpogosteje pojavljajo zaradi obrabe kolčnega sklepa, ki jo povzroča tanjšanje hrustanca oziroma artroza, do njih pa lahko pride tudi iz različnih drugih vzrokov. Bolečine v kolku so namreč lahko povezane tudi s težavami s hrbtenico ali medenico, mišicami, kitami ali ožiljem, prav tako pa jih lahko povzročijo tudi različne poškodbe ali bolezni. Prav zaradi tega je marsikdaj težko določiti, kaj povzroča bolečino, oziroma so za ugotavljanje vzroka težav potrebne različne preiskave. Zagotovo pa obstajajo načini, kako takšne težave omiliti ali odpraviti ter ohraniti čim večjo gibljivost kolčnega sklepa.

Zakaj nastanejo bolečine v kolku?

Najpogostejši vzroki za nastanek bolečine v kolku so:

 • artroza,
 • osteoartritis,
 • spinalna stenoza, pri kateri bolečina iz hrbtenice seva v kolk ali nogo,
 • burzitis, do katerega največkrat pride zaradi poškodbe ali preobremenjenosti kolčnega sklepa (recimo pri teku ali drugi aktivnosti),
 • zlom kolka, ki ga lahko povzroči tudi osteoporoza,
 • zožitve arterij oziroma težave z ožiljem,
 • genski dejavniki, zaradi katerih pride do napačne rasti kosti ipd.,
 • vnetne in druge bolezni,
 • različne poškodbe pri športu ali drugje.

Artroza ali obraba kolčnega sklepa

Enega najpogostejših vzrokov za bolečine v kolku predstavlja obraba kolčnega sklepa, ki jo povzroči bolezen z imenom artroza, ki povzroča obrabo različnih sklepov oziroma tanjšanje sklepnega hrustanca. Če se sklepni hrustanec močno stanjša ali celo izgine, kosti začnejo drgniti ena ob drugo, kar povzroča bolečine v sklepih. Sčasoma zaradi tega pride tudi do deformacije sklepa, kar povzroči zmanjšanje njegove gibljivosti.

Za artrozo kolčnega sklepa je značilno:

 • da se največkrat pojavi po 55. letu starosti oziroma pri starejših,
 • da se težave velikokrat začnejo z bolečim kolenom, nato pa začne boleti še kolčni sklep,
 • da se težave začnejo pojavljati postopoma – najprej so blažje, nato pa se stopnjujejo,
 • da se bolečina največkrat pojavi zjutraj ob vstajanju,
 • da se stanje poslabša po fizični aktivnosti ali obremenitvi, zato se navadno bolečina pojavi tudi zvečer,
 • da se pri premikanju sklepa lahko sliši tudi škrtanje ali drugi zvoki,
 • da se lahko pojavi tudi oteklina ali slabša gibljivost sklepa.

Kako preprečiti bolečine v kolku ali jih omiliti?

Tveganje za nastanek bolečine v kolku se povečuje s starostjo ter različnimi dejavniki tveganja, kot so predvsem:

– višja telesna teža,

– pretirano naprezanje pri športu ali fizičnem delu,

– nepravilna telesna drža,

– nezdrav življenjski slog,

– povišane vrednosti holesterola

– premalo telesne aktivnosti.

Če želimo preprečiti težave oziroma jih omiliti, se moramo izogibati naštetim dejavnikom tveganja. V primeru, da se pojavijo bolečine v kolku, je treba najprej poskrbeti za dovolj počitka oziroma izogibanje dejavnostim, pri katerih je kolčni sklep zelo obremenjen (tek, daljša hoja itd.). Hkrati pa so priporočljive aktivnosti, s katerimi krepimo stegenske mišice in razbremenimo kolčni sklep (plavanje, kolesarjenje itd.). Koristne so lahko tudi različne vaje, ki pa morajo biti izvedene pravilno.

V primeru, da težave ne izzvenijo ali je bolečina zelo močna, pa je treba čim prej obiskati zdravnika, ki bo predpisal nadaljnje zdravljenje z zdravili ali drugimi metodami. Pogosto lahko bolnikom zelo učinkovito pomaga tudi fizioterapija.

Zdravljenje bolečine v kolku

Zdravljenje določi zdravnik, ki bo na podlagi natančnega kliničnega pregleda in različnih preiskav določil tudi diagnozo. Pri postavitvi diagnoze običajno sodelujeta tudi ortoped in fizioterapevt, ki lahko pomembno pripomoreta tudi pri samem zdravljenju. Še posebej pomembno vlogo imata pri rehabilitaciji po poškodbah ali operaciji, prav tako pa pri skorajda vseh vrstah težav s kolčnim sklepom lahko pomagata pri ohranjanju gibljivosti in s tem tudi zmožnosti gibanja pacienta.

Ker so bolečine v kolku najpogostejše pri starejših, ima običajno takšna oseba tudi druge zdravstvene težave in bolezni, kar je treba upoštevati tudi pri zdravljenju. V določenih primerih (recimo pri zlomu kolka) je potrebna tudi operacija ali menjava kolčnega sklepa.

Kdaj je priporočljiva fizioterapija?

Fizioterapija lahko pomaga:

 • poskrbeti za ustrezno razgibavanje pod strokovnim vodstvom fizioterapevta,
 • pri zmanjšanju bolečin v kolku,
 • pri krepitvi mišic, s čimer lahko razbremenite kolčni sklep,
 • pri izboljšanju splošne mišične moči telesa,
 • pri ohranjanju gibljivosti kolčnega sklepa,
 • po operaciji oziroma menjavi kolka,
 • pri rehabilitaciji po poškodbi,
 • pri težavah s hojo, do katerih pride zaradi težav s sklepi,
 • pri izboljšanju stabilnosti in ravnotežja,
 • pri preprečevanju tega, da bi težave s sklepi postajale vedno večje in vplivale tudi na zmožnost gibanja,
 • pri učenju pravilne uporabe pripomočkov za hojo,
 • pri ohranjanju samostojnosti pri hoji in drugih aktivnostih in opravilih.

Fizioterapija tako predstavlja pomembno metodo odpravljanja težav s sklepi, pri čemer pa se je treba zavedati, da ima vsak bolnik v našem zdravstvenem sistemu na voljo le omejeno število ur fizioterapije. Te ure za uspešno zdravljenje žal ne zadostujejo. Zaradi tega je v primeru hujših težav s sklepi ali močne bolečine v kolku, kolenu oziroma kakšnem drugem delu telesa priporočljivo obiskati fizioterapevta še samoplačniško oziroma izkoristiti vse prednosti, ki jih omogoča fizioterapija na domu.

Bolečine v nogah

Bolečine v nogah lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Do njih lahko pride zaradi različnih vrst poškodb ali preobremenitve spodnjega dela hrbta, prav tako pa gre lahko za posledico obrabe sklepov, slabe prekrvavitve ali različnih bolezni. Pri tem je pomembno, na katerem delu noge se pojavlja bolečina in kako močna oziroma intenzivna je.

V nekaterih primerih si lahko pomagamo s počitkom, v drugih pa lahko s pretiranim počitkom stanje le še poslabšamo, zato je pomembno narediti vse, da odkrijemo vzrok težav in tako s pravilnim pristopom skušamo izboljšati stanje.

Preberi več

bolecine v kolenih

Bolečine v kolenih

Bolečine v kolenih so pogoste predvsem pri starejših, pri marsikom pa se težave začnejo pojavljati že v srednjih letih ali še prej, nato pa se v kasnejših obdobjih življenja le še stopnjujejo in postajajo vedno večje. Poleg same bolečine, ki je lahko tudi zelo močna, se običajno pojavljata tudi pordelost in otekanje, pa tudi različni drugi simptomi. Zaradi vsega naštetega lahko bolečine v kolenih povzročijo številne težave z gibljivostjo, s tem pa tudi težave pri hoji, vstajanju, določenih gibih.

Preberi več

Zaposlitev

Trenutno iščemo naslednje kadre:

Fizioterapevt, ki izvaja fizioterapijo na domu klientov.

Lokacija zaposlitve:

Po enega fizioterapevta zaposlimo na naslednjih lokacijah:

Preberi več

Pravočasno odkrijte Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je kronična vnetna motnja, ki lahko prizadene več kot le vaše sklepe. Pri nekaterih lahko takšno obolelo stanje poškoduje veliko različnih telesnih sistemov, vključno s kožo, očmi, pljuči, srcem in krvnimi žilami. Avtoimuna motnja, revmatoidni artritis se pojavi, ko vaš imunski sistem pomotoma napade tkivo lastnega telesa. Za razliko od poškodbe osteoartritisa revmatoidni artritis vpliva na oblogo sklepov, povzroča bolečo oteklino, ki lahko sčasoma povzroči erozijo kosti in deformacijo sklepov.

Preberi več

Kako poteka okrevanje po možganski kapi z učinkovito fizioterapijo?

Da bi bilo okrevanje po možganski kapi čim hitrejše in čim bolj učinkovito, je najbolje, da se pacientovega okrevanja loti izkušen in profesionalen fizioterapevt. To je usposobljena oseba, ki bo najprej ocenila, kakšno je pacientovo stanje in nato predlagala terapijo z možnimi izidi. Možganska kap nastane zaradi kroničnih bolezni in strdkov ali krvavitev v možganih. Pusti pa lahko hude posledice na človekovi motoriki, govoru, mišicah in živčevju. Dosedanje izkušnje kažejo, da je kar 97 % pacientov, ki so se odločili za fizioterapijo po možganski kapi, povsem okrevalo oziroma do stopnje, ki jo je napovedal fizioterapevt na pregledu.

Preberi več