Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

huntingtonova bolezen

Huntingtonova bolezen

Huntingtonova bolezen se kaže z različnimi simptomi, kot so razpoloženjske, vedenjske, kognitivne in gibalne motnje. Prav pri slednjih lahko bolnikom zelo koristi fizioterapija, ki predstavlja pomemben del rehabilitacije in zdravljenja, saj lahko močno pomaga pri lajšanju simptomov, ohranjanju zmožnosti gibanja ter kakovosti življenja posameznika, ki ga je prizadela Huntingtonova bolezen. Ker ta ni ozdravljiva, je uporaba vseh razpoložljivih metod, ki lahko bolniku pomagajo pri spopadanju z njo in z njenimi simptomi, še toliko bolj pomembna.

Huntingtonova bolezen in njeno zdravljenje

Obstaja več vrst zdravil, s katerimi je možno lajšati in blažiti simptome, ki jih povzroča Huntingtonova bolezen, nekatera zdravila pa pripomorejo tudi k upočasnjevanju bolezni, ravno tako pa obstaja tudi več drugih metod, ki lahko pomagajo pri tem. Ker Huntingtonova bolezen ni ozdravljiva, je zdravljenje usmerjeno v lajšanje simptomov in ohranjanje funkcionalnih sposobnosti, pri čemer se uporabljajo:

Preberi več

vrtoglavica

Vrtoglavica

Vrtoglavica je neprijeten občutek, s katerim se večina ljudi sreča vsaj nekajkrat v življenju. Ko se nam vrti, imamo občutek, da se predmeti okoli nas gibajo oziroma premikajo, zaradi česar lahko pride do dezorientacije v prostoru ter izgube ravnotežja. Zaradi tega lahko vrtoglavica povzroči tudi padec, kar je še posebej problem pri starejših, ki se lahko ob tem močno poškodujejo. Zato je treba narediti vse za to, da takšno stanje preprečimo.

Zakaj nastane vrtoglavica?

Vrtoglavica lahko traja le nekaj sekund ali pa dalj časa. Lahko gre za enkratno ali ponavljajoče stanje, pojavi pa se lahko v vseh življenjskih obdobjih, čeprav je pri starejših nekoliko bolj pogosta. Nastane lahko iz zelo različnih razlogov, med najbolj pogostimi vzroki zanjo pa so:

Preberi več

Bolečine pri fibromialgiji

Bolečine pri fibromialgiji so po pripovedovanju bolnikov s to boleznijo podobne bolečinam, ki jih ljudje občutimo po napornem fizičnem delu, takrat, ko smo zelo utrujeni ali ko prebolevamo gripo. Bolezen povzroča različne simptome, a njen najbolj značilen simptom zagotovo predstavljajo prav boleče mišice. Poleg tega se pri bolnikih pojavijo tudi utrujenost, različne motnje spanja ter mnoge druge težave, ki se od bolnika do bolnika lahko razlikujejo.

Kaj je fibromialgija in kakšni so njeni simptomi?

Fibromialgija je kronična bolezen, ki se lahko pojavi v vseh življenjskih obdobjih, največkrat pa po 40. letu starosti. Prizadene mehka telesna tkiva, kot so mišice, vezi in kite, zato so tudi bolečine pri fibromialgiji vezane na te dele telesa. Gre za revmatizem mehkih tkiv, ki se lahko kaže z nekaterimi od naslednjih simptomov:

Preberi več

demenca

Demenca

Demenca je ena najpogostejših starostnih bolezni, za katero so značilne predvsem različne težave s spominom, ki presegajo običajno starostno pozabljivost. Obstaja več vrst oziroma tipov te bolezni, ki se med seboj razlikujejo, vendar pa se pri vseh tipih kažejo tudi nekateri podobni znaki. Najbolj značilen simptom bolezni so tako prav težave s spominom, ki jih spremljajo še drugi značilni znaki.

Demenca je predvsem bolezen starostnikov

Demenca se največkrat pojavi pri ljudeh, ki so starejši od 65 let, pri čemer se njena pojavnost s starostjo zvišuje. Tako je pri starejših od 80 let še veliko bolj pogosta, ne drži pa, da doleti čisto vsakega starostnika. Med starejšimi od 80 let ima to bolezen tako približno vsak šesti starostnik, ni pa pri vseh ustrezno diagnosticirana. Zaradi daljšanja življenjske dobe njena pojavnost v zahodnem svetu še narašča in samo v Sloveniji naj bi bilo približno 32.000 bolnikov s to boleznijo.

Preberi več

znaki parkinsonove bolezni

Znaki Parkinsonove bolezni

Znaki Parkinsonove bolezni se kažejo predvsem kot različne motnje gibanja oziroma v obliki težav z motoriko. Najbolj značilen simptom tako predstavlja potresavanje z roko, ki ga bolnik ne more zavestno nadzorovati, največkrat pa se pojavi, ko je bolnik razburjen ali pod stresom. Poleg tremorja ali tresavice, kot strokovno rečemo tresenju določenega dela telesa, pa se pri bolnikih pojavljajo tudi številni drugi simptomi, kot so upočasnjeno in oteženo gibanje, lahko pa nastopijo tudi motnje drugih telesnih funkcij – govora, požiranja, spomina itd.

Preberi več

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence. Sprva se kaže predvsem s pozabljivostjo in izgubo kratkoročnega spomina, nato pa se pojavijo tudi čustvene spremembe in celo različne spremembe osebnosti. Bolniki tako lahko postanejo ne le zaskrbljeni in razdražljivi, ampak tudi zelo sumničavi, prestrašeni ali agresivni, njihove miselne sposobnosti in spomin pa vse bolj pešajo. Zaradi tega je nujno, da se bolnikom, ki jih je doletela Alzheimerjeva bolezen, čim prej postavi pravilna diagnoza, ki pomaga tudi svojcem, da lažje razumejo vedenje in obnašanje bolnika, hkrati pa je po postavitvi diagnoze možno nekatere simptome z ustreznimi zdravili in drugimi metodami zdravljenja tudi ublažiti ter tako olajšati življenje tako bolniku kot svojcem.

Preberi več

Vaje za govor po možganski kapi

Vaje za govor po možganski kapi lahko znatno pripomorejo k izboljšanju zmožnosti govora pri bolnikih, ki so utrpeli takšno vrsto kapi. Različne motnje govora so sicer pri takšnih bolnikih zelo pogoste, saj se kažejo kar pri eni tretjini vseh, ki so utrpeli poškodbe možganov. Na srečo pa je pri večini bolnikov zmožnost sporazumevanja z ustreznimi vajami možno znatno izboljšati, zaradi česar vaje za govor bo možganski kapi predstavljajo zelo pomemben del rehabilitacije po njej.

Afazija – motnje govora po poškodbi možganov

Vaje za govor po možganski kapi so namenjene izboljšanju ali odpravi različnih motenj govora, s katerimi se srečujejo bolniki s poškodbami možganov. Motnje govora, do katerih pride zaradi poškodb v možganih, strokovno imenujemo afazija. Ta se lahko kaže kot:

Preberi več

periferna nevropatija simptomi

Periferna nevropatija simptomi

Periferna nevropatija simptomi – kakšni so in kako se kažejo? Zaradi te kronične bolezni perifernega živčevja, ki jo najpogosteje povzroča sladkorna bolezen oziroma diabetes, se navadno v rokah in nogah pojavi občutek mravljinčenja, oslabelosti in odrevenelosti. To lahko povzroči tudi tako imenovano diabetično stopalo, ko bolnik preko stopala ne zaznava več bolečine, vročine in dotika, pride pa lahko tudi do različnih drugih težav. Znaki bolezni so namreč odvisni od tega, kateri živci so prizadeti in kako močno.

Periferna nevropatija simptomi in znaki

Ker gre za bolezen perifernega živčevja, sprva pride predvsem do okvar živcev na rokah in nogah oziroma stopalih, kar se lahko kaže na različne načine oziroma v obliki različnih neprijetnih občutkov, ki se sčasoma običajno stopnjujejo ali razširijo še na druge dele telesa. Periferna nevropatija simptomi tako vključujejo:

Preberi več

fizioterapija na domu

Fizioterapija na domu

Fizioterapija na domu se je v Sloveniji začela organizirano izvajati januarja leta 2009. Z njo smo se kot prvi v Sloveniji začeli ukvarjati v našem podjetju. Fizioterapijo na domu smo začeli izvajati zaradi potreb klientov, ki so zaradi starosti ali slabe pokretnosti imeli težave s tem, da bi lahko prihajali na rehabilitacijo v ambulanto. Klienti, ki so zelo primerni za fizioterapijo na domu, so preko javnega zdravstva lahko odšli tudi na rehabilitacijo v toplice ali v Rehabilitacijski center Soča. Težava rehabilitacije v javnem zdravstvu pa je v prvi vrsti v tem, da traja omejen čas. Npr. če je posameznik fizično močno propadel zadnjih 5 ali 10 let, ni mogoče, da bo lahko vse svoje nazadovanje, odpravil v tako kratkem času, kot mu je na voljo v javnih ustanovah. Še večja težava pa je, ko ima klient, degenerativne nevrološke bolezni kot so Parkinsonova bolezen, Multipla skleroza itd. Ko se bo rehabilitacija v neki ustanovi končala, četudi bi s klientom teoretično naredili popolno rehabilitacijo, bolezni s tem nebi ozdravili. Bolezen od tistega dne napreduje, klient ji z vajami, katere se je naučil, nekaj časa še kljubuje, sam seveda ne zna reševati novih in novih težav, ki se pojavljajo zaradi bolezni, posledično pade v enako stanje, kot ga je imel pred rehabilitacijo in če nemudoma ne prične z ponovno rehabilitacijo, hitro preide v mnogo slabšo stanje, kot ga je imel pred prvo rehabilitacijo. Zelo velika dodana vrednost fizioterapije na domu je torej ta, da se lahko izvaja kontinuirano, brez stresnih kratkih obdobij, kjer je rehabilitacija zelo intenzivna in brez uničujočih dolgih obdobij, ko rehabilitacije sploh ni. Ko kliente rehabilitiramo na način, ki je najbolj primeren za rehabilitacijo na domu, hitro ugotoviš, da rehabilitacijske metode, ki so namenjen kratkotrajnim, intenzivnim rehabilitacijam v ambulanti, v domu ne dajejo pravega učinka. Ko smo to kaj kmalu po začetku rehabilitacije ugotovili, smo ugotovili tudi, da nihče na svetu, takrat še ni razvil, metode za rehabilitacijo na domu. Zato smo jo razvili sami, v njo smo vložili več kot desetletje testiranj in preučevanj in tako dosegli osupljive rezultate. Z našo metodo smo dosegli tudi to, da jo lahko sedaj izvajajo tudi vsi naši terapevti, kar skupaj z rednimi sestanki, na katerih načrtujemo rehabilitacijo za vsakega klienta posebej, omogoči zelo kakovostne in hkrati, po celi državi, enako uspešne rezultate.

fizioterapija opravljena kar na domu

Ker smo s fizioterapijo na domu začeli prvi v Sloveniji, nam je bilo v tistem obdobju težje, saj nismo imeli podjetij, po katerih bi se lahko zgledovali. Po drugi strani pa je to sedaj naša velika prednost, saj smo bili primorani razviti metodo, hkrati pa nam to daje prednost pred ostalimi, ker imamo poleg svoje metode, tudi najdaljšo dobo izvajanja fizioterapije na domu v Sloveniji, hkrati pa tudi največje podjetje za izvajanje fizioterapije na domu. Vse skupaj za nas pomeni največ uspešno rešenih podobnih primerov, kot je vaš, kar pomeni, da se na klientih več ne učimo, ampak jih zgolj rehabilitiramo.

V zadnjih letih so fizioterapijo na domu začeli izvajati tudi Zavodi za oskrbo na domu in podobne ustanove. To je bilo za slovenske razmere zelo dobrodošlo, saj se je fizioterapija na domu kot rehabilitacija veliko bolj uveljavila in postala bolj sprejeta v širšem okolju. Hkrati pa je to omogočilo, dostopnost fizioterapije na  domu širšemu krogu ljudi. Naše podjetje je zelo znanstveno naravnano, zato merimo in si beležimo veliko podatkov. Iz njih je razvidno, da je fizioterapija na domu, ki jo financirajo skladi nepovratnih sredstev, na naše podjetje učinkovala zelo pozitivno. Najprej nas je skrbelo, da bodo klienti, ki imajo sedaj fizioterapijo pri nas in jo morajo tudi plačati, raje prešli na fizioterapijo, ki je bila za njih brezplačna. Vendar se to ni zgodilo. Klienti so se v tem primeru delili v dve skupini. Skupina klientov, ki je izbrala Zavode za oskrbo, je bila po večini v skupini, ki rehabilitacije, če ne bi bilo takšne oblike fizioterapije na domu, ne bi imeli. Skupina klientov, ki pa je bila na rehabilitaciji v našem podjetju, je našo rehabilitacijo izbrala, ker so hoteli imeti najboljšo možno rehabilitacijo zase, za svoje partnerje ali starše. Zavodi za oskrbo so ves čas izvajali pilotne projekte, kar je pomenilo, da niso imeli zgodovine rehabilitacij, svoje metode, vodje, ki bi koordiniral vse rehabilitacije, zgodovine uspešnih rehabilitacij, kupa zbranih podatkov o rehabilitacijah, izkušenih fizioterapevtov in delovnih terapevtov… Vse to je botrovalo k temu, da sta v vsej zgodovini rehabilitacij, pri nas zaključila in jo pričela zastonj, pri Zavodih za oskrbo, le dva klienta. Zavodi za oskrbo so zaradi načina dela imeli tudi velike težave s kadri, največja težava pa je bila, da se jim je projekt, ki so ga vzpostavili, po navadi po dveh letih tudi zaključil. Klienti, ki sicer nebi prišli do nas, ker mogoče za fizioterapijo na domu sploh niso vedeli, so zaradi Zavodov za oskrbo, za nas izvedeli in ko se jim je končala rehabilitacija v zavodu, nadaljevali pri nas.

Če povzamemo, menimo, da je obstoj brezplačne fizioterapije na domu zelo pozitiven, saj omogoči dostop tudi tistim klientom, ki s fizioterapijo na domu sicer nebi začeli, hkrati pa širi informacije o tem, da fizioterapija na domu v Sloveniji sploh obstaja.

Spinalna mišična atrofija

Spinalna mišična atrofija je redka genska bolezen, ki prizadene živčni sistem in sposobnost kontrole premikanja mišic. Bolezen povzroča mišično oslabelost oziroma šibkost, zaradi katere bolniki ne morejo nadzorovati premikov glave, ne morejo samostojno sedeti, hoditi ali imajo celo težave z dihanjem in požiranjem. Obstaja več tipov te bolezni, ki se med seboj razlikujejo tako po simptomih kot po možnostih zdravljenja in pričakovani življenjski dobi. Ker gre za napredujočo bolezen, se stanje sčasoma lahko poslabša, vendar je pri večini tipov to možno ublažiti z ustreznim podpornim zdravljenjem.

Kaj je sipinalna mišična atrofija?

Spinalna mišična atrofija je bolezen, ki nastane zaradi mutacije gena SMN, zaradi česar začnejo v prednjem rogu hrbtenjače in v možganih postopoma odmirati motorični nevroni. Zaradi tega so mišice slabše povezane z živčevjem in možgani, kar vodi v slabši nadzor nad njimi in njihovim delovanjem. To povzroča težave pri gibanju ter postopno oslabelost oziroma usihanje mišic.

Spinalna mišična atrofija (SMA) se deli na več tipov. To so:

 • infantilni tip (SMA 1), ki predstavlja najhujšo obliko te bolezni in se lahko pojavi že pred rojstvom ali tik po njem ter povzroča odmiranje motoričnih nevronov ter odpoved dihal,
 • kronični infantilni tip (SMA 2), pri katerem se mišična oslabelost začne kazati pri starosti od 6 do 18 mesecev ter lahko kasneje napreduje, pri čemer pa je z ustreznim podpornim zdravljenjem napredovanje bolezni možno upočasniti ali celo preprečiti, kljub temu pa bolniki zaradi oslabljenosti mišic navadno nikoli niso zmožni sami hoditi,
 • juvenilni tip (SMA 3), pri katerem se simptomi pokažejo po 1. letu starosti ter so navadno nekoliko blažji – dihala niso močno prizadeta, otroci pa so lahko sposobni samostojne hoje, vendar pa se sčasoma simptomi poslabšajo in v kasnejših obdobjih življenja tudi hoja ni več vedno mogoča,
 • adultni tip (SMA 4), pri katerem se simptomi pojavijo šele v odraslosti oziroma po 30. letu starosti ter se kažejo predvsem kot oslabelost mišic, zaradi česar hoja sčasoma ni več mogoča in je potrebna uporaba invalidskega vozička.

Pri infantilnem tipu (SMA 1) je življenjska doba zelo kratka, zato veliko otrok s tem tipom bolezni žal sploh ne doživi niti adolescence, pri kroničnem infantilnem tipu (SMA 2) bolniki dosežejo odraslost, a je njihova življenjska doba žal še vedno nekoliko krajša, pri juvenilnem in adultnem tipu (SMA 3 in SMA 4) pa pričakovana življenjska doba navadno ni skrajšana.

Simptomi SMA

Spinalna mišična atrofija se največkrat pokaže že v otroštvu, lahko pa tudi v odraslosti. Simptomi, ki jih povzroča spinalna mišična atrofija, so pri tem lahko precej raznoliki, saj so odvisni od tipa bolezni in tega, koliko je že napredovala, poleg tega pa so lahko pri vsakem posamezniku izraženi nekoliko drugače. Najpogostejši simptomi SMA so:

 • oslabelost mišic,
 • zmanjšanje mišičnega tonusa,
 • mlahavost in šibkost mišic,
 • upadanje zmožnosti premikanja mišic in nadzora nad njimi,
 • težave s sedenjem,
 • težave pri stoji in hoji,
 • odsotnost refleksov (arefleksija),
 • težave z dihanjem zaradi oslabelosti dihalnih mišic,
 • težave pri požiranju hrane in zaradi tega slabša prehranjenost,
 • otroci težko dosegajo motorične razvojne mejnike, zanje pa je zaradi abdukcije kolkov in fleksije kolen značilen tako imenovan žabji položaj sedenja.

Spinalna mišična atrofija in zdravljenje

Zdravljenje je usmerjeno k izboljševanju kakovosti življenja bolnika in premagovanju simptomov, ki ga pestijo, pa tudi k temu, da se nadaljnji razvoj bolezni upočasni oziroma prepreči njeno napredovanje. V ta namen se uporabljajo:

 • različna zdravila,
 • opornice in drugi pripomočki, ki pomagajo pri dihanju, opori glave, mišic itd.,
 • mehanična ventilacija kot pomoč pri dihanju,
 • dodajanje hranil v primeru, da ima bolnik težave s požiranjem hrane,
 • fizioterapija, ki pomaga pri lažjem gibanju, prepreči nadaljnje slabljenje mišic ter jih pomaga okrepiti in izboljšati nadzor nad njihovim premikanjem.

Novi načini zdravljenja otrok – genska terapija

Ker gre za gensko bolezen, se je spinalna mišična atrofija najprej v Ameriki, nato pa tudi v Evropi in Sloveniji začela zdraviti z novimi genskimi zdravili, ki preprečujejo izgubljanje mišične moči in nadaljnje pešanje mišic. Genska terapija se kaže kot zelo učinkovita, saj otrok z njo dobi zdrav gen, ki ga telo začne uporabljati namesto okvarjenega, mutiranega gena, zaradi katerega je spinalna mišična atrofija sploh nastopila.

Primerna je predvsem za zdravljenje otrok s SMA, pri čemer velja, da prej ko je genska terapija uporabljena, težje bo spinalna mišična atrofija napredovala, torej bo genska terapija pri zgodnjem zdravljenju z njo bolj učinkovita pri preprečevanju nadaljnjega razvoja bolezni in njenih simptomov. Gensko zdravljenje se torej zaenkrat še ne more uporabljati pri zdravljenju tipa bolezni, ki se razvije šele v odraslosti oziroma za zdravljenje odraslih bolnikov s SMA.

Fizioterapija lajša simptome, ki jih povzroča SMA

V prihodnosti se bo genska terapija zagotovo uporabljala vedno pogosteje, še vedno pa bodo pri zdravljenju ostale pomembne tudi ostale metode, ki bolnikom, ki jih je prizadela spinalna mišična atrofija, lajšajo simptome ter jim pomagajo ohranjati samostojnost, zmožnost gibanja in čim večjo kakovost življenja. Pri tem ima veliko vlogo predvsem fizioterapija, s katero je možno:

 • poskrbeti za ohranjanje moči mišic,
 • poskrbeti za ohranjanje mišičnega tonusa,
 • preprečiti nadaljnje slabljenje mišic,
 • lajšati težave pri stoji, hoji ali sedenju,
 • okrepiti mišice, ki nudijo oporo telesu,
 • olajšati izvajanje določenih gibov,
 • izboljšati nadzor nad gibanjem in premikanjem mišic.