Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Boleče noge so zelo pogosta težava, ki prizadene več kot polovico odraslega prebivalstva v zahodnem svetu. Povsem normalno je, da vas bolijo noge po dolgotrajnih telesnih naporih ali stanju. A ločiti je treba med utrujenostjo in bolečinami, ki so lahko posledica različnih vnetij, poškodb ali drugih težav. Telo z bolečino sporoča, da mu prisluhnemo in posledično pomagajmo.

Boleče noge

Boleče noge

Simptomi venskega popuščanja

 • Občutek težkih in utrujenih nog
 • Napetosti in mravljinčenje v nogah
 • Mišični krči - predvsem ponoči
 • Bolečina med daljšo aktivnostjo

Vzroki za vensko popuščanje

 • Dolgotrajno stanje in sedenje
 • Premalo gibanja in posledično debelost
 • Izpostavljenost toploti in vročini
 • Hormonsko neravnovesje

Pomoč

 • Počitek z dvignjenimi nogami
 • Hoja in druga zmerna športna aktivnost
 • Fizioterapija
 • Fizioterapija na domu

Optimalno delovanje krvožilja

V človeškem telesu sta dva tipa žil: vene in arterije. Po arterijah se pretaka kri, ki je obogatena s kisikom iz pljuč in s hranilnimi snovmi. Kri se pretaka iz arterij v kapilare, ki oddajajo kisik in hranila celicam. Med tem, ko kri, ki teče po kapilarah iz celic sprejema odpadne snovi ter ogljikov dioksid in teče proti srcu. Zelo pomemben je podatek, da je v arterijah kri pod pritiskom in teče ritmično, po utripu srca. Na drugi strani pa venska kri teče pasivno. Še ena razlika je, vene vsebujejo zaklopke, ki preprečujejo, da bi kri tekla nazaj. Ko so venske zaklopke in mišična črpalka v mišicah stopal in goleni zdrave in v optimalnem delovanju, omogočajo črpanje krvi iz nog proti srcu ter preprečujejo zatekanje krvi nazaj v noge.

Diagnostika, zdravljenje in odpravljanje težav

Boleče noge – diagnostika venskega popuščanja

A v primeru, ko venske zaklopke in/ali mišična črpalka oslabijo, kri zateka nazaj v noge in zastaja v venah. Posledično se vene dodatno razširijo, venske zaklopke pa se še bolj razmaknejo, kar privede do poslabšanja stanja in takrat običajno oseba lahko občuti težke in utrujene noge, mišične krče predvsem ponoči, ali napetost in mravljinčenje v nogah. Vidno se razširijo vene, opazi se zatekanje spodnjega dela nog predvsem gležnji in goleni, opazijo se lahko tudi kožne spremembe ali celo razjede. V tem primeru je priporočljiv obisk izbranega zdravnika, ki bo potrdil ali ovrgel diagnozo kronične venske bolezni. Stopnjo bolezni bo določil glede na videz ven, dednost, katere vene so vključene in v kateri smeri teče kri, ali gre za normalen ali nenormalen pretok krvi. Fizioterapija lahko klientu, ki ga pestijo boleče noge v primeru venskega popuščanja, omili simptome in olajša vsakdanje življenje. Upočasnite napredovanje bolezni in zaupajte našim strokovnjakom.

 

Boleče noge zaradi venskega popuščanja – kako si lahko pomagate sami?

Ko imate enkrat potrjeno diagnozo venskega popuščanja si lahko lajšate bolečine na različne načine. Precej lahko naredite sami, še več pa s pomočjo profesionalnega fizioterapevta. Najprej poglejmo, kaj lahko naredite sami. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju ali stanju na mestu, ob vsakem trenutku izkoristite čas za gibanje z nogami (krožite s stopali, dvigujte se s prstov na pete in počivajte z dvignjenimi nogami v višini srca). Vsakodnevno izvajajte zmerno športno aktivnost, najbolj enostavna je hoja, lahko pa tudi kolesarjenje, plavanje, ples ali kaj podobnega. Izogibajte se pretirani toploti (savna, sonce, grelne blazine, depilaciji z vročim voskom itd.), a na drugi strani si večkrat hladite noge s hladnim tušem, to storite od stopal navzgor. Skrbite za zdrav način življenja, vzdržujte idealno telesno težo, opustite kajenje, izogibajte se pretesnih oblačil. Redno si masirajte noge in nosite kompresijske nogavice ter obiščite fizioterapevta, ali ga pokličite in vas obišče kar na domu.

S fizioterapijo nad vensko popuščanje

Zakaj torej sploh obiskati fizioterapevta? Preprosto zato, ker je fizioterapevt usposobljen in vas bo seznanil z različnimi vajami, ki jih lahko izvajate leže na hrbtu, boku in trebuhu. Zavedajte se, da samo redno in pravilno izvajanje vaj lahko omili simptome in izboljša vaš vsakdan. Ne samo, da vas bodo na fizioterapiji seznanili z vajami, med samim učenjem in izvajanjem vas bodo opozorili na morebitne napake in na kaj vse morate biti pozorni. Priporočili vam bodo tudi število ponovitev določene vaje, kdaj v dnevu jih izvajati in katera športna aktivnost je za vas in vaše boleče noge najbolj primerna.

Zdravljenje venskega popuščanja

Vensko popuščanje pogosteje prizadene ženske, a se z njim soočajo tudi moški, še posebej v razvitem delu sveta.

 • Zdravljenje venskega popuščanja je mogoče z zdravili, ki vplivajo na tonus žilnih sten, kar zmanjšuje boleče noge in otekanje, vendar učinek zdravil po prenehanju jemanja kmalu popusti. Primerna zdravila za vas naj vam predpiše izbrani zdravnik.
 • Pri venskem popuščanju lahko na spodnjih okončinah opazite rožnate ali modrikasto obarvane žilice, ki so estetsko moteče. Gre za trajno razširjene kapilare. Ko je vse skupaj še v začetni obliki obolenja je primerno lasersko zdravljenje, ki ga opravi kirurg.
 • Še ena od oblik zdravljenja je sklerozaciji, pri kateri zdravnik v veno vbrizga sredstvo, ki notranjo plast vene odlušči in zlepi. Ko je zlepljena in po njej ne teče kri, postane nevidna. Po takšni operaciji je treba noge povijati ali nositi nogavice vsaj tri mesece.
 • Z operativnim posegom pa se odstranjujejo predvsem hujše oblike krčnih žil. Kirurg pri operaciji delno ali v celoti odstrani prizadeto žilo. Med operacijo v veno vstavi kovinsko ali plastično sondo in tako odstrani razširjeni del. Prve dni po operaciji je obvezno večkratno vstajanje iz postelje in opraviti več kratkih sprehodov. Po operaciji je treba vsaj tri mesece nositi povoje ali nogavice.

Boleče noge – petni trn

Pri petnem trnu gre za vnetje širokega ligamenta, ki poteka po spodnji strani stopala, njegova naloga pa je vzdrževanje vzdolžnega stopalnega loka. Vnetje se najpogosteje pojavi na narastišču ob petno kost. Mesto kalcinacije diagnosticira izbrani zdravnik s pomočjo rentgenske slike stopala in nato sledi primerna rehabilitacija.

Simptomi petnega trna

 • Bolečine v peti (lahko ostra, pekoča bolečina)
 • Izrazita bolečina v peti takoj zjutraj pri prvih korakih, v primerih akutnega vnetja
 • Izrazita bolečina, ki traja ves dan in ovira hojo, v primerih, ko gre za kronično vnetje

Vzroki za pojav petnega trna

 • Prekomerna teža
 • Stoječe delo na trdi podlagi
 • Skrajšana golenska mišica
 • Ploska stopala
 • Pri ženskah tudi nošenje visokih pet

Kako ukrepati ob težavah?

 • Obiščite zdravnika takoj, ko se pojavi bolečina
 • Bistvo je v razbremenitvi bolečega dela
 • Masaža
 • Fizioterapija na domu
 • Izboljšanje fleksibilnosti mišic goleni, stopal in ahilove tetive
Imate težave z neprijetnim trnom v peti?
Naj vam pri tem pomaga kakovostna fizioterapija.

Boleče noge – revmatizem

Ko gre za revmatološke bolečine v nogah zdravniki ločujejo med degenerativnimi in vnetnimi spremembami na sklepih. Vzrok za bolečine v nogah je lahko tudi prizadetost mišic in/ali živcev v sklopu sistemskih veznotkivnih bolezni. Vneti sklep lahko prepoznate po naslednjih značilnostih: bolečina, oteklina, rdečina, toplota nad sklepom in seveda zmanjšana funkcija premikanja sklepa. Revmatoidni artritis je najpogostejša bolezen vnetnih sklepov, ki v večjih primerih prizadene male sklepe na rokah, a prizadene tudi sklepe na nogah, sprva se pojavi na stopalih, kasneje v gležnjih in nato še v kolenih. Boleče noge povzroča tudi druga skupina bolezni – spondiloartritisi, ki prizadenejo male in velike sklepe spodnjih okončin. Najpogosteje gre za kolenske sklepe in male sklepe na nogah, vnetni procesi pa potekajo, asimetrično na obeh okončinah.

 

Diagnoza revmatoloških bolezni

Revmatologi najprej opravijo pogovor z bolnikom, povprašajo ga o splošnem zdravstvenem stanju (prehranske navade in razvade, ugrizi klopa, morebitni izcedki iz sečil, diareja, vnetja oči itd.), potem pa sledi natančen pregled. Po pogovoru so na vrsti krvne preiskave, s katerimi določijo vnetne parametre in določijo morebitno kronično anemijo, biokemijske preiskave, s katerimi preverijo pridružene bolezni, preiskave urina in tudi imunološki testi. V diagnostičnem postopku je tudi rentgensko slikanje. Za zaznavanje zgodnjih sprememb pa se uporabljata tudi ultrazvok in magnetna resonanca, saj se z njuno pomočjo lahko opazujejo vnetja, njihova intenzivnost in gibanje samega sklepa.

 

 

Zdravljenje revmatoloških bolečin

Pri bolečinah zaradi degenerativnih bolezni se zdravljenje prilagaja bolezni in bolniku. V nekaterih primerih je dovolj zdravljenje z analgetiki, med katere sodijo ibuprofen, aspirin, naproksen, indometacin, diklofena itd., da so stranski učinki čim manjši. Pri bolečinah zaradi vnetnih revmatoloških bolezni pa pacient prejme nesteroidna protivnetna zdravila, sintetična imunomodulatorna zdravila, ki vplivajo na nepravilno delovanje imunskega sistema in na ta način spremenijo potek bolezni ter biološka imunomodulatorna zdravila. Ves čas zdravljenja v primeru poslabšanja lahko zdravnik predpiše tudi kortikosteroide. Ob tem uporabljamo tudi zdravila za zmanjšanje neželenih učinkov zdravljenja (predvsem za zaščito želodca in proti osteoporozi). Bolnikom zdravnik predpiše tudi izvajanje redne fizioterapije.

 

 

Vloga fizioterapije pri lajšanju bolečin

Pri revmatoidnem artritisu gre za kronično naravo bolezni, to pomeni, da bolnik z njo živi od trenutka diagnoze do konca življenja. Zato je zelo pomembno, da se bolnik nauči in seznani, kako naj v določeni fazi bolezni ukrepa, da si bo olajšal bolečine. Pri tem mu je lahko v veliko pomoč izkušen fizioterapevt, ki ga bo poučil o vseh podrobnostih in ga hkrati motiviral, da dnevno opravlja vse potrebne aktivnosti, ki mu bodo olajšale vsakdan. S pomočjo fizioterapije bolnik skrbi za povrnitev in izboljšanje gibalnih in funkcionalnih sposobnosti spodnjih okončin, v vseh obdobjih življenja. Z rednim izvajanjem fizioterapij bo pridobljene gibalne in funkcionalne sposobnosti tudi vzdrževal, kar je na dolgi rok za bolnika najpomembnejše. Pred samim začetkom fizioterapije izkušen fizioterapevt oceni stanje bolnika in mu potem pripravi individualni načrt obravnave in terapij.

 

Vas zanima več o tem, kako pri nas poteka rehabilitacija bolečih nog?
Pokličite nas in se naročite na brezplačni fizioterapevtski pregled!

Boleče noge – Therapia d.o.o. rehabilitacija na domu

Pri rehabilitaciji posameznega bolnika, ki se sooča z bolečimi nogami, se z njim izkušen in ustrezno usposobljen fizioterapevt najprej temeljito pogovori in oceni stanje bolezni, ki jo je predhodno diagnosticiral zdravnik. Zato je zelo pomembno, da imate izkušenega zdravnika in izkušenega fizioterapevta, ki imata za sabo veliko primerov in dobre rezultate pri rehabilitaciji bolečih nog. Oba morata imeti velik motiv, da vas čim bolj kakovostno obravnavata in rehabilitirata. Seveda pa bo večina dela padla na vas, saj boste vi tisti, ki boste morali redno vsak dan izvajati vaje in terapije, ki vam jih bo predstavil in naučil fizioterapevt, seveda, če želite kar najboljše možne trajne rezultate in zmanjšati boleče noge.

 

Zakaj izbrati nas?

 

Lastna metoda zdravljenja
Usposobljeni terapevti
Brez dolgih čakalnih vrst
Rehabilitacija na domu

Pogosta vprašanja

Naša fizioterapija na domu vam lahko pomaga pri bolečih v nogah, ne glede na bolezen, ki povzroča boleče noge na naslednje načine

 • preprečujemo fizično poslabšanje vaših gibalnih in funkcionalnih sposobnosti telesa in okončin, še posebej nog;
 • na jasen in preprost način vas naučimo pravilnega izvajanja različnih vaj, ki omilijo napetost, mišične krče in zatekanje nog;
 • predstavimo vam različne možnosti lajšanja bolečin v času počitka, predvsem kdaj, kam in kako podložiti blazine;
 • predstavimo različne možnosti ultrazvočne terapije, terapije z vodo in različnimi oblogami, ki lajšajo bolečine;
 • priporočimo fizično aktivnost, ki je primerna za vas, glede na vašo diagnozo.

Prednosti naše metode

 • primerna je za kliente različnih starosti, od najmlajših do najstarejših;
 • vsakega klienta obravnavamo individualno in se mu maksimalno prilagodimo tako z obiskom doma kot časovno;
 • če se rehabilitirate po naši metodi, zagotovo ne boste izpustili nobenih pomembnih stvari, kar verjetnost uspeha rehabilitacije samo še poveča;
 • rehabilitacija poteka najhitreje, kot je mogoče, ker se zaradi zelo učinkovite metode izvajajo vaje in terapije, ki so najprimernejše za vaše stanje;
 • metoda je zasnovana in razvita na način, da upošteva tako boleče noge kot tudi druge težave, s katerimi se še soočate, zato je rehabilitacija res učinkovita.

Bi začeli s fizioterapijo na domu, a ne veste, ali je to primerno za vas?

Bolečine ne izbirajo ljudi po starosti, ampak lahko prizadenejo kogar koli v katerem koli življenjskem obdobju. Je pa res, da se s starostjo pojavnost bolečih nog povečuje in da pogosteje prizadenejo ženske kot moške. Se sprašujete, kako boste prišli do fizioterapije, saj vam bolečine v nogah onemogočajo vožnjo z avtomobilom in avtobusom ali daljšo hojo. Brez skrbi mi pridemo k vam na dom. Vzemite telefon v roke in nas pokličite. Naročite se na brezplačni pregled, ki vas nič ne stane in je povsem neobvezujoč. Tako boste izvedeli, kako vam lahko pomagamo in na kakšen način smo pomagali drugim s podobnimi težavami, kot so vaše. Po pogovoru z našim izkušenim fizioterapevtom in oceni vašega stanja, boste dobili vse  najpomembnejše informacije, kako bi fizioterapija za boleče noge potekala in kako pogosto bi vas fizioterapevt obiskal. Tako se boste lahko skupaj s svojimi najbližjimi odločili, ali boste z rehabilitacijo začeli ali ne.

 

Kje nas najdete?

Zaupajte nam: naši strokovnjaki se vam bodo maksimalno posvetili in vam pomagali na poti do zdravja.
Prvi fizioterapevtski pregled je brezplačen!