Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Bolečine v križu in medenici – omilite jih z aktivnim življenjskim slogom

Bolečine v križu in medenici pozna velika večina ljudi, saj jih občutijo vsaj enkrat v življenju. Križ oz. ledveni del hrbtenice, nudi telesu oporo, moč in stabilnost, a hkrati je ta kompleksna struktura kosti, mišic, vezi in živcev, zelo dovzetna za poškodbe in bolečine, saj je najbolj obremenjen del hrbtenice.

Bolečine v križu in medenici – simptomi

Večina bolečin na tem predelu je posledica poškodb mišic, vezi, sklepov ali pa diskov. Telo na poškodbe reagira z vnetjem, kar pa privede do bolečin. Običajno bolečine v križu in medenici spremljajo različni simptomi. Strokovnjaki simptome bolečin v križu in medenici običajno opisujejo predvsem glede na tip začetka in trajanje. Torej gre lahko za akutne bolečine v križu – te bolečine nastopijo nenadoma in trajajo nekaj dni, lahko pa tudi več tednov. Potem so tu še subakutne bolečine v križu – običajno gre v tem primeru za bolečine, ki so mehanskega izvora (npr. nateg mišice) in lahko trajajo od 6 tednov do 3 mesece. Kronične bolečine v križu – to pa so ostre in hude bolečine v križu, ki trajajo več kot 3 mesece. Pogosto se zgodi, da se telo ne odziva na začetna zdravljenja, zato so potrebne podrobnejše zdravstvene raziskave in ugotavljanje točnega izvora bolečine.

Vzroki bolečine v križu in medenici

Vzrokov je veliko, največkrat gre za preobremenitve hrbtenice, kot so na primer sklanjanje, dvigovanje, rotacije in prisilna drža, na drugi strani pa lahko do bolečin pride tudi zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti, prekomerne telesne teže, stresa ali depresivnih stanj. Zelo pogoste so bolečine v križu in medenici pri ljudeh, ki veliko sedijo za računalnikom. V splošnem bolečine v križu in medenici lahko izvirajo iz različnih struktur v hrbtenici: mišic in tetiv, vezi, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčnih ploščic, živčnih struktur. Dražljaji iz prizadete strukture v hrbtenici potem vzburijo bolečinske živce in mi občutimo bolečino, pa čeprav gre za posledico majhne lokalne poškodbe.

Kako omiliti bolečine v križu in medenici

Marsikaj za omilitev in izboljšanje stanja lahko naredite sami. Strokovnjaki priporočajo, da ostanete, kar se da aktivni, saj lahko dolgotrajen počitek bolečine le še poslabša. Če je le mogoče poskusite izvajati vaje in razgibavajte telesa na različne načine – plavanje, hoja, joga, pilates, vse to lahko omili bolečine. Pri bolečinah so vam lahko v pomoč tudi topli ali hladni obkladki, ki jih lahko pripravite sami. Uporabite zamrznjeno vodo v vrečki in jo ovite v bombažno krpo ali pa na radiatorju ali v pečici segrejte brisačo in jo položite na boleče mesto.

Kaj lahko naredite, da do bolečin ne bo prišlo?

Za varovanje zdravja križa in medenice je pomembno, da imate nadzor nad tem, kako se gibljete. Hrbtenica je najmanj obremenjena, kadar je v svojem naravnem položaju, zato je pomembno, da tak položaj obdržite pri vseh dnevnih aktivnostih in tudi med počitkom. Strokovnjaki priporočajo, da se izogibate aktivnostim pri katerih izvajate sunkovite in nenadne gibe. Da bi se izognili bolečinam v križu in medenici nikar ne pozabite na redno in zmerno vadbo, za odraslega človeka je priporočljivo, da je športno aktiven vsaj 150 minut na teden. Vsekakor pa se izogibajte predolgemu sedenju tako v službi kot med vožnjo.

Bolečine v križu in medenici – Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Še pomembno opozorilo, izbranega zdravnika obiščite v primeru, da čutite otopelost in mravljince v predelu genitalij in ritnic, imate težave z nadzorovanjem mehurja ter črevesja, težko odvajate vodo, čutite bolečine v prsnem košu, imate telesno temperaturo nad 38 °C, nenačrtno hujšate, je prišlo do otekline in deformacije hrbtenice, ali se počutje ne izboljša in je bolečina ponoči še hujša. Vsi našteti znaki lahko kažejo na poškodbo živčevja in/ali hrbtenjače, za kar pa je v nekaterih primerih potreben kirurški poseg.