Fizioterapija online in na domu – Therapia, d. o. o.

BOLEČINA V KRIŽU

Bolečine v križu – le kdo jih ne pozna? Bolečine v križu so izredno pogoste. Imenujemo jih tudi lumbago, saj do njih pride v ledvenem oziroma lumbalnem delu hrbta. Doletijo lahko prav vsakogar, v večini primerov pa gre za akutno težavo, ki mine samo od sebe v nekaj dneh, tednih ali mesecih oziroma zanjo ni treba iskati zdravniške pomoči, ampak le poskrbeti za lajšanje bolečin in razbremenitev hrbtenice. Pri marsikom bolečine v križu postanejo tudi kronične. V določenih primerih pa so lahko bolečine v križu tudi zelo resna težava, zato je potrebna zdravniška pomoč.

Za bolečine v križu je značilno:

 • da se običajno prvič pojavijo pri starosti od 30 do 50 let,
 • da se velikokrat pojavijo po večjem fizičnem naporu ali prenašanju težkih bremen,
 • da so s staranjem vedno pogostejše,
 • da se lahko ponavljajo.

Kaj povzroča bolečine v križu?

Bolečine v križu lahko nastanejo iz različnih vzrokov, najpogostejši dejavnik tveganja za njihov nastanek pa je prevelika ali nepravilna obremenitev ledvenega dela hrbtenice, do katere lahko pride pri različnih opravilih, delu ali pri športni dejavnosti. K nastanku bolečine v križu lahko pripomorejo:

 • nepravilna telesna drža,
 • dolgotrajno sedenje,
 • dolgotrajno vztrajanje v prisilni, togi drži (zaradi opravljanja kakšnega dela, pri športu in podobno),
 • nepravilno in preveč sunkovito izveden gib ali zasuk hrbtenice,
 • dvigovanje težkih bremen,
 • pretirana fizična aktivnost,
 • prevelika telesna teža,
 • nosečnost,
 • pomanjkanje telesne aktivnosti,
 • predhodne poškodbe.

Vzroki za nastanek bolečine v križu

Čeprav pri več kot 80 % oseb, ki jih mučijo bolečine v križu, vzrok zanje ni znan oziroma ga kljub preiskavam ne morejo ugotoviti, pa najpogosteje do njih pride zaradi vzrokov, kot so:

 • Nateg križa oziroma nateg ledvenih mišic (lumbalni zvin) mišic

Če mišice na ledvenem delu hrbta preveč obremenimo, lahko pride do natega ali zvina. Zaradi tega se lahko pojavijo bolečine v križu oziroma je to celo najbolj pogost razlog za njihov nastanek. Do natega križa pride največkrat zaradi dvigovanja težkih bremen, naglega giba, nepravilnega zasuka hrbtenice ali padca. Okrevanje traja približno en mesec.

 • Degenerativne spremembe

S staranjem se zveča možnost za degenerativne spremembe križa, zaradi česar se gibljivost križne hrbtenice zmanjša, nastajajo pa tudi tako imenovani kostni izrastki, ki lahko pritiskajo na živčevje ter s tem povzročajo bolečine v križu. Degenerativne spremembe križa se običajno pojavijo pri starejših od 50 let.

 • Zdrs medvretenčne ploščice

Zaradi poškodbe ali nenadnega oziroma nepravilnega giba lahko pride do zdrsa medvretenčne ploščice, kar povzroča močne bolečine v križu. Slednje se lahko širijo tudi v eno ali obe nogi, nastopi pa lahko tudi občutek omrtvičenosti.

 • Zlomi vretenc

Bolečine v križu lahko povzročajo tudi zlomi vretenc. Do njih pride pri padcih ali v prometnih nesrečah, prav tako pa lahko zlomi vretenc nastopijo tudi zaradi osteoporoze ali drugih vzrokov.

 • Posledica bolezni

Bolečine v križu se lahko pojavijo že samo zaradi prehlada ali gripe, še bolj pogoste pa so pri drugih boleznih. Nastanejo pa lahko tudi kot posledica različnih revmatičnih obolenj oziroma artritisa in drugih vnetnih boleznih.

Kako poteka zdravljenje bolečine v križu?

Način zdravljenja je odvisen od tega, za kako hude bolečine v križu gre in kako dolgo trajajo. Zdravljenje je potrebno, če so bolečine v križu tako hude, da osebi onemogočajo opravljanje vsakdanjih opravil ali dela. Oseba, ki jo doletijo bolečine v križu, pogosto sploh ne more vstati iz postelje ali ima s tem velike težave, prav tako ji težave povzročajo usedanje v avtomobil in druga vsakdanja opravila. V takšnih primerih je priporočljivo obiskati zdravnika, enako pa velja v primeru, če bolečine v križu ne minejo dalj časa.

Za zdravljenje bolečine v križu se uporabljajo naslednje metode:

 • Jemanje zdravil

V primeru hude bolečine v križu je nujno jemanje zdravil. Slednja predpiše zdravnik glede na to, kako huda je bolečina in kakšen je njen vzrok. Pomembno pa je, da se poleg zdravljenja z zdravili izvaja tudi različne druge ukrepe. V večini primerov zdravniki v prvi fazi predpišejo zdravljenje z zdravili, nato pa bolnika napotijo k fizioterapevtu ali ortopedu, ki predpiše nadaljnje zdravljenje. Zdravila pomagajo premagovati bolečino, zaradi česar bolnik lahko ostane bolj aktiven, kar je za uspešno zdravljenje bolečine v križu bistvenega pomena.

 • Razbremenitev hrbtenice

Ker do težav največkrat pride prav zaradi prevelike obremenitve hrbtenice oziroma vsaka dodatna obremenitev stanje le še poslabša, je treba poskrbeti za razbremenitev hrbtenice. Obstajajo različni položaji, v katerih se hrbtenica razbremeni, kar omili bolečino oziroma jo lahko celo odpravi.

 • Zdravljenje s toploto ali hladnimi obkladki

V prvi fazi zdravljenja se lahko bolečine v križu lajša tudi s hladnimi obkladki, pri čemer je pomembno, da jih ne polagate direktno na kožo, ampak zavijete v brisačo. V kasnejših fazah pa lahko pomaga tudi zdravljenje s toploto, na primer sprostitev pod toplim tušem ali v kopeli.

 • Fizioterapija in izvajanje ustreznih vaj

Najpomembnejšo metodo zdravljenja v primeru bolečine v križu zagotovo predstavlja fizioterapija oziroma izvajanje ustreznih vaj za razbremenitev hrbtenice in okrepitev mišic hrbta, ki hrbtenici nudijo podporo. Pomembno je, da se tisti, ki so ga doletele bolečine v križu, trudi ostati aktiven. Dolgotrajen počitek ni zaželen, ampak je zaželeno, da bolnik ostane aktiven. Žal pa fizioterapija preko sistema javnega zdravstva navadno ni dostopna takoj, ko bi jo bolnik potreboval, zato je pametno takoj, ko bolečina vsaj malo popusti, samoplačniško obiskati fizioterapevta, ki bo bolniku pokazal ustrezne vaje in to, kako se jih pravilno izvaja.

 • Kirurško zdravljenje

Če druge metode zdravljenja niso uspešne ali se z njimi ne da odpraviti vzroka težav, se uporablja kirurško zdravljenje. Pri tem je treba vedeti, da operacija sicer lahko odpravi vzrok težav in s tem bolečino, vendar pa je po njej običajno potrebna tudi fizioterapija in doživljenjsko izvajanje ustreznih ukrepov in vaj.

Kako preprečiti nastanek bolečine v križu?

Če želimo, da se bolečine v križu ne bi pojavljale ali pa jih želimo preprečiti, moramo skrbeti za pravilen položaj telesa pri vseh opravilih in aktivnostih, kot sta na primer sedenje in dvigovanje bremen. Hkrati pa je pomembno skrbeti tudi za redno fizično aktivnost oziroma se čim več gibati. Med športi so za tiste, ki jih mučijo bolečine v križu ali drugih delih hrbta, priporočljiva predvsem plavanje in hoja. Kot preventivni ukrep pa je pametno izvajati tudi ustrezne vaje za hrbtenico, s katerimi lahko uspešno okrepimo mišice hrbta in tako preprečimo nastanek bolečine v križu. Zelo pa je pomembno, da vaje izvajamo na pravilen način, pri čemer vam bo najbolje znal svetovati fizioterapevt.

Če imate težave z bolečino v križu in bi se zato radi naročili na naš brezplačen neobvezujoč fizioterapevtski pregled ali če imate za nas kakšno vprašanje, kliknite povezavo pod tem člankom.