DEGENERATIVNE SPREMEMBE

Degenerativne spremembe so velika skupina bolezenskih stanj, za katera je značilno postopno napredovanje oziroma poslabševanje stanja. Tako degenerativne spremembe vodijo do propadanja tkiv, posledično pa do propadanja celotnih organov – hrbtenice, sklepov in drugih delov telesa.

Čeprav tega procesa velikokrat na žalost ni mogoče povsem ustaviti, pa lahko z določenimi ukrepi vendarle:

Degenerativne spremembe lahko prizadenejo različne organske sisteme

Težko bi bilo našteti vse degenerativne spremembe oziroma bolezni, saj je seznam precej dolg. Najpogostejše degenerativne spremembe pa lahko vendarle razdelimo v nekaj večjih skupin, in sicer so to:

  1. Srčno-žilne degenerativne spremembe (npr. aortna stenoza),
  2. Nevrodegenerativne spremembe (npr. Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen),
  3. Neoplastične degenerativne spremembe (npr. različne vrste raka),
  4. Degenerativne spremembe okostja in sklepov (npr. osteoartritis in revmatoidni artritis).

Možni vzroki in dejavniki tveganja za degenerativne spremembe

Vzrok za mnoge degenerativne spremembe še ni natančno določen. Čeprav lahko znanstveniki s precej veliko gotovostjo domnevajo, kaj so najverjetnejši dejavniki, ki prispevajo k tveganju za degenerativne spremembe, pa se še niso dokopali do dokončnega odgovora glede tega, zakaj se pojavijo določene degenerativne spremembe.

Najverjetnejši dejavniki tveganja oziroma vzroki za degenerativne spremembe so:

Degenerativne spremembe hrbtenice

Med degenerativne spremembe hrbtenice prištevamo tako tiste spremembe, ki potekajo na vretencih, kot tiste, ki prizadenejo medvretenčne ploščice, imenovane tudi intervertebralni diski, ki so sestavljeni iz treh osnovnih delov. To so:

  1. zgornja in spodnja hrustančna plošča,
  2. pulpozno jedro,
  3. fibrozni obroč.

Degenerativne spremembe hrbtenice povzročijo spremembe v strukturi in funkcionalnosti hrbtenice. Najpogostejši razlog za degenerativne spremembe hrbtenice je preobremenjenost tega dela telesa, verjetnost zanje pa se praviloma povečuje s staranjem. Hrbtenico lahko poleg tega prizadenejo tudi nekatere nevrodegenerativne spremembe, pri katerih vzročno-posledična povezava velikokrat ni povsem jasna.

a) Tipične degenerativne spremembe hrbtenice

b) Degenerativne spremembe hrbtenice – simptomi

Znaki, ki opozarjajo na degenerativne spremembe hrbtenice, se razlikujejo glede na vrsto bolezni. Večinoma pa vendarle obstaja nekaj značilnih simptomov, ki jih zaznavajo mnogi pacienti. Mednje prištevamo:

Degenerativne spremembe kolena

a) Artroza – najbolj tipična oblika degenerativne spremembe kolena

Med najpogostejše degenerativne spremembe na kolenu sodi osteoartroza oz. artroza kolena (če je osteoartrozi pridruženo še vnetje, govorimo o osteoartritisu). Pri tej bolezni prihaja do propadanja hrustanca v kolenskem sklepu, posledično pa se povečuje trenje med kostmi, kar vodi do njihove pospešene obrabe. Za artrozo kolenskega sklepa so značilni naslednji simptomi:

b) Artroza kolena in lajšanje simptomov

Žal za zdaj še ne obstaja zdravilo za artrozo kolena in drugih sklepov. Vendar pa je po drugi strani pacientom na voljo kar nekaj neinvazivnih možnosti za uspešno lajšanje težav oziroma blaženje simptomov. Med še posebej učinkovite pristope sodijo:

V skrajnih primerih, če nekirurške metode ne prinesejo želenih rezultatov, pa se lahko izvede tudi operativni poseg. Možne so sicer različne vrste posegov, običajno pa se zdravniki odločijo za eno izmed naslednjih možnosti:

Degenerativne spremembe kolka

a) Artroza kolka – simptomi

Podobno kot pri kolenu so tudi pri kolku degenerativne spremembe v večini primerov povezane z artrozo. Tako lahko govorimo tudi o zelo sorodnih simptomih, ki zajemajo:

b) Zamenjava kolčnega sklepa je skrajni ukrep

Tudi za artrozo kolka velja, da je smiselno poskušati degenerativne spremembe najprej zajeziti s pomočjo manj invazivnih ukrepov, preden se začne razmišljati o bolj drastičnih možnostih, kot je na primer menjava kolčnega sklepa z umetnim. Opcije, ki jih imate pred tem, so med drugim:

Pravilna diagnoza je osnova za začetek zdravljenja

Za začetek je seveda nujno ugotoviti, ali gre v vašem primeru res za degenerativne spremembe in kaj je (potencialni) vzrok zanje. Natančna diagnoza je namreč osnova za odločanje, katero obliko zdravljenja je najbolj smiselno izbrati.

Ne odlašajte torej z obiskom zdravnika – degenerativne spremembe ne bodo izzvenele same od sebe, ampak zanje velja celo povsem nasprotno: sčasoma bodo postajali simptomi vse hujši, kar bo omejilo možnosti za manj invazivne ukrepe.

Degenerativne spremembe hrbtenice, kolena, kolka in zdravljenje

Žal so čakalne vrste v našem zdravstvu dolge, zato boste v primeru, da imate degenerativne spremembe hrbtenice, kolena, kolka ali drugih delov telesa, na fizioterapijo dolgo čakali. Med tem časom pa se lahko stanje poslabša in bolečine postanejo vse hujše. Proti bolečini sicer pomagajo ustrezna zdravila, vendar pa ta ne morejo preprečiti slabšanja stanja, pri čemer pa je zelo učinkovita fizioterapija, za katero se lahko odločite tudi samoplačniško. Fizioterapija namreč:

Če imate težave z degenerativnimi spremembami in bi se zato radi naročili na naš brezplačen neobvezujoč fizioterapevtski pregled ali če imate za nas kakšno vprašanje, kliknite povezavo pod tem člankom.