OKREVANJE

Možganska kap pomeni, da določen del možganov odmre. To se lahko zgodi kjer koli v možganih, zato simptomi niso pri vseh enaki. Ker je obseg odmrlega tkiva različno velik, je posledično prizadetih različno veliko centrov v možganih, v večjem ali manjšem obsegu. Temu je treba prilagoditi tudi okrevanje po možganski kapi.

Kako poteka okrevanje po možganski kapi

Okrevanje po možganski kapi se začne že v bolnišnici. Najprej se naredi dobra ocena stanja. Postavijo se cilji, nato pa se začne najprej s pasivnimi vajami, vzpodbujanjem klienta, ki ga je prizadela možganska kap, da ne zanemarja prizadete strani, itd.

Ko nekoga prizadene možganska kap, se mora rehabilitacija nujno nadaljevati tudi po izpustu iz bolnišnice čim dlje, čim intenzivneje in če se le da brez prekinitev. Rehabilitacijo mora voditi izkušen strokovnjak, da je okrevanje po možganski kapi res uspešno.

Za okrevanje po možganski kapi skrbijo različni strokovnjaki:

Ko nekoga prizadene možganska kap, pa je zelo priporočljivo, da sodelujejo tudi svojci. Pomoč svojcev in njihova zavzetost lahko zelo pospešita okrevanje po možganski kapi.

Okrevanje po možganski kapi in uspešnost rehabilitacije

Koliko si bo tisti, ki ga je zadela možganska kap, opomogel, je mogoče napovedati že po treh do devetih dneh. V tem času lahko z več kot 75-odstotno natančnostjo napovemo, kako uspešno bo okrevanje po možganski kapi.

To pomeni, da če bo imel nekdo, ki ga je zadela možganska kap, terapijo, kot je zanj predvidena, je 75 odstotkov možnosti, da bo dosegel določno raven. Dostikrat pa je seveda mogoče doseči tudi veliko boljše okrevanje po možganski kapi, če imamo poleg predvidene terapije še dodatno kakovostno rehabilitacijo. Zadnja se največkrat izvaja v obliki fizioterapije na domu, ki lahko zelo pomaga vsem, ki jih je zadela možganska kap.

Kako poskrbeti za optimalno okrevanje po možganski kapi

Če želimo poskrbeti za optimalno okrevanje po možganski kapi, je fizioterapija na domu zelo dobrodošla. Običajno se zanjo klienti, ki jih je zadela možganska kap, in njihovi svojci odločajo predvsem takrat, ko še čakajo na rehabilitacijo v ustanovah, kot sta rehabilitacijski center Soča ali Izlake. Še bolj dobrodošla pa je, ko se zdravljenje v teh ustanovah ali zdravilišču zaključi.

V vseh ustanovah je namreč čas rehabilitacije omejen, zato nekdo, ki ga je zadela možganska kap, ne more doseči svojega maksimuma. Ravno zato veliko ljudi, ki jih je zadela možganska kap, po rehabilitaciji, ki jim je pripadala preko javnega zdravstva, nadaljuje z rehabilitacijo doma, ki poskrbi za uspešnejše okrevanje po možganski kapi.

Kako dolgo poteka okrevanje po možganski kapi

Okrevanje po možganski kapi lahko poteka različno dolgo. Dejstvo, ki nam daje manevrski prostor, je, da še vedno ne vemo vsega o tem, kako možgani nadomestijo škodo, ki jo je povzročila možganska kap. V nekaterih primerih so lahko možganske celice začasno poškodovane, a so žive in sčasoma spet bolj ali manj normalno delujejo. V drugih primerih lahko možgani reorganizirajo svoje lastno delovanje. Včasih kak predel možganov prevzame vlogo predela, ki ga je poškodovala možganska kap, ali pride do izboljšanj, ki jih še ni mogoče razložiti. Najbolje je, da rehabilitacija traja, vse dokler se vaše stanje še izboljšuje. To je v večini primerov več kot leto dni. Veliko klientov pa tudi po zaključku rehabilitacije še sodeluje s svojim fizioterapevtom, da stanje kakršnega so dosegli, lažje ohranjajo.

Na okrevanje po možganski kapi vpliva veliko različnih dejavnikov:

1. Kakšne vrste je možganska kap

Pri krvavitvah v možganih se funkcije običajno vračajo hitreje kot, če možganska kap nastopi zaradi strdka, še posebej, če v drugem primeru do zdravnika pridete prepozno.

2. Kakšen obseg ima možganska kap

Nekatere kapi prizadenejo veliko tkiva in možganskih centrov. Takrat je okrevanje po možganski kapi veliko zahtevnejše, kot če je možganska kap prizadela le majhen del možganov.

3. Starost in predhodna fizična kondicija prizadetega

Mlajši ljudje, ki so v boljši fizični kondiciji, imajo boljšo napoved kot starejši, ki so že pred boleznijo v zelo slabi fizični kondiciji, čeprav oboje prizadene po obsegu enaka možganska kap.

4. Druge bolezni in težave klienta

Če ima tisti, ki ga zadene možganska kap, še druge bolezni, je okrevanje po možganski kapi veliko zahtevnejše.

5. Psihološki dejavniki

Nekatere kliente možganska kap popolnoma potre. Okrevanje po možganski kapi pri takšnih klientih traja dlje in je manj popolno kot pri tistih, ki se z boleznijo sprijaznijo in jo začnejo optimistično zdraviti.

6. Možganska kap se lahko ponovi in to celo v hujši obliki ali pa prizadene še drugo polovico telesa

Možganska kap nas lahko zadene večkrat. Kapi si lahko sledijo v krajšem časovnem obdobju, lahko pa v daljšem. Takrat je okrevanje po možganski kapi veliko težje in dolgotrajnejše, kot če do ponovitve ne pride.

7. Od finančnih zmožnosti prizadetega

Nekateri klienti, ki jih je prizadela možganska kap, si poleg rehabilitacije in pripomočkov ter opornic, ki jih dobijo na napotnico, lahko privoščijo tudi samoplačniško rehabilitacijo. Ta skoraj vedno vsebuje samo ali tudi fizioterapijo na domu. Tisti, ki si tega ne morejo privoščiti, so v veliko slabšem položaju, zato težje dosežejo popolno okrevanje po možganski kapi.

Kaj se zgodi, če se klient, ki ga je prizadela možganska kap, ne rehabilitira

Veliko dejavnikov vpliva na okrevanje po možganski kapi. Pomembno je, da se možganska kap sprejme kot nekaj, kar se je zgodilo in česar ni mogoče spremeniti. Verjetno nikoli ne bo, kot je bilo, vendar pa se lahko naredi vse, da bo življenje tistega, ki ga je zadela možganska kap, in svojcev čim bolj kakovostno, saj imajo tako vsi največ od tega.

Če klient, ki ga je prizadela možganska kap, obleži in se z njim ne izvaja nobenih vaj, se velikokrat pojavi visok tonus, ki zatrdi sklepe. Prizadeto koleno in roka se pokrčita, kar je boleče in neudobno. Nega je veliko težja, kot če bi klient pri negi lahko pomagal ali pa jo celo opravil sam. Stroški postanejo višji, ne glede na to, ali je klient v domu upokojencev ali doma. Na koncu najbolj, tako fizično kot psihično ter finančno, trpijo klient in svojci.

Okrevanje po možganski kapi v večini primerov traja vsaj leto

Ko vas zadene možganska kap, ste običajno maksimalno prizadeti. Od tiste točke pa navadno ne gre več na slabše. V veliko primerih se funkcije hitreje ali počasneje do neke točke povrnejo v letu dni. Včasih v letu in pol. Ko je to obdobje mimo, pa se nič ne bo več izboljšalo samo od sebe.

Okrevanje po možganski kapi traja vsaj eno leto, zato morate v tem obdobju narediti čim več za rehabilitacijo. Na ta način spodbujate telo in možgane, da se vam lahko usposobi čim več mišic in funkcij, ki jih je prizadela možganska kap.

Ko je to obdobje mimo, lahko z rehabilitacijo za uspešno okrevanje po možganski kapi mirno nadaljujemo. Če nadaljujete okrevanje po možganski kapi, lahko razvijate mišice z vidika moči, vzdržljivosti, kondicije itd. Posledično se bo vaše fizično stanje še naprej izboljševalo, in kar je tudi zelo pomembno, ne boste se zapustili ter začeli fizično propadati.

Kaj je narobe, če okrevanje po možganski kapi prekinete pred letom dni

Če je rehabilitacija klienta, ki ga je zadela možganska kap, predčasno prekinjena, težave postajajo vedno hujše. Na primer, da ste rehabilitirani do stanja, da lahko po stanovanju hodite samostojno z berglo. Če bi se okrevanje po možganski kapi nadaljevalo z rehabilitacijo, bi se skoraj gotovo naučili gibati tudi izven prostorov, mogoče bi celo lahko hodili brez bergle, vsaj po stanovanju, hoja bi bila vedno lepša in zanesljivejša. Hkrati bi preprečili poslabšanje fizičnega stanja.

Kaj pa se zgodi, če rehabilitacijo prekinete in živite naprej »normalno« življenje

Ker lahko hodite samo po prostoru, pomeni, da ne vadite veliko, ne hodite veliko, ne delate veliko, posledično pa vam začne organizem pešati. Začne vas vedno bolj zanašati in postajate nestabilni. Zaradi tega si ne upate več hoditi sami ali pa začnete hoditi s hoduljo, če imate drugo roko dovolj dobro. Ker se gibljete še manj, se s časom zaradi fizične oslabelosti pojavijo bolečine v prizadetem delu telesa in hrbtenici. Včasih se pojavijo bolečine tudi v zdravem delu telesa, ker je preobremenjen.

Zaradi oslabelosti in slabega ravnotežja prej ali slej pride še do padca in se mogoče še polomite ali si ne upate več hoditi. Postanete nepokretni, kar za sabo potegne veliko stvari, od depresij, obremenitev svojcev, povečanja finančnih izdatkov itd. Idealno je, če okrevanje po možganski kapi poteka neprekinjeno vsaj eno leto.

Če se do prvega leta še niste dokončno rehabilitirali, lahko okrevanje po možganski kapi nadaljujete oziroma kadar koli vnovič vzpostavite

K nam prihajajo klienti tudi po 10 ali 20 letih, odkar jih je zadela možganska kap, in se odločijo za rehabilitacijo. Za lažjo predstavo vam bomo zaupali zelo zanimiv in razmeroma pogost primer:

V Ljubljani smo dobili klienta. Gospoda je možganska kap zadela pri 70. letih. Takrat je obupal in se odločil, da se ne bo rehabilitiral, ker je mislil, da bo tako ali tako kmalu umrl. Ko je gospod dopolnil 86 let, je bil že 16 let nepokreten. Bil je čisto slaboten, imel močno popuščanje srca in druge bolezni, ki jih imajo starejši (sladkorna bolezen, visok krvni tlak itd.). Poklicali so nas svojci, ker se je gospod odločil, da verjetno še ne bo kmalu umrl in da bi zdaj rad hodil.

Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da mu delujeta obe roki in nogi ter trup, pa tudi glava je bila v dokaj dobri mentalni kondiciji. Bil pa je zelo slaboten. Ugotovili smo, da ga bomo lahko rehabilitirali, zato se je okrevanje po možganski kapi tudi začelo. Po osmih mesecih je gospod lahko brez pripomočkov hodil po stanovanju in tudi zunaj.

Pri nekaterih klientih lahko za okrevanje po možganski kapi poskrbimo še hitreje, pri drugih kasneje. Včasih kakšnega, ki ga je zelo močno prizadela možganska kap, tudi ni mogoče rehabilitirati, večinoma pa se bolj ali manj lahko rehabilitira tudi takšne kliente.

Okrevanje po možganski kapi je veliko uspešnejše, če se rehabilitacija začne takoj, ko nastopi možganska kap, in se neprenehoma izvaja, kljub temu pa je tudi kasneje mogoče narediti veliko. 

Ali lahko rehabilitiramo posledice, ki jih je povzročila možganska kap

Možganska kap lahko različno močno in v različnem obsegu prizadene različne dele telesa. Kako dobro bomo klienta lahko rehabilitirali, največkrat precej natančno ugotovimo že na prvem brezplačnem pregledu, ko ga vidimo, se z njim in svojci pogovorimo ter pregledamo zdravstveno dokumentacijo, ki jo ima doma. Tako vidimo, kakšne posledice je pustila možganska kap in kakšne so druge težave klienta. Na podlagi tega lahko naredimo načrt za rehabilitacijo.

Ali za uspešno samoplačniško okrevanje po možganski kapi potrebujete veliko denarja

Če ste v finančnih škripcih, je vsak dodaten strošek veliko breme. Če z denarjem nekako shajate, a ga vseeno nimate veliko, pa se s fizioterapijo na domu lahko poskrbi za uspešno okrevanje po možganski kapi s sprejemljivimi stroški. To se naredi tako, da fizioterapevt pride k vam bolj poredko, klienta in svojce nauči vse, kar morajo izvajati, potem pa lahko rehabilitacijo izvajate sami. Ko fizioterapevt pride naslednjič, pregleda vse za nazaj in popravi napake. Nato pa vas nauči vse, kar boste morali izvajati, do njegovega naslednjega prihoda.

Ker v Sloveniji v javnem zdravstvu ni mogoče dobiti dovolj fizioterapije, to pomeni, da si jo morate organizirati sami. Med rehabilitacijo boste namreč ves čas napredovali, zato boste potrebovali drugačne in težje vaje. Lahko pa se vam tudi razbolijo sklepi ali mišice ali pa vas možganska kap zadene ponovno, v tem primeru boste morali cel potek rehabilitacije spet prilagoditi. Vse to na najboljši način ne uspejo početi niti premalo izkušeni fizioterapevti, kaj šele da bi sami klienti uspeli pravilno voditi rehabilitacijo. Ko si klient oz. njegovi svojci organizirajo fizioterapijo, si jo največkrat organizirajo v obliki fizioterapije na domu. Največ se jih odloči za fizioterapijo na domu z nami. Več o tem, zakaj se odločijo za nas, smo vam opisali v nadaljevanju.

Okrevanje po možganski kapi z našim podjetjem

Za uspešno rehabilitacijo po možganski kapi je zelo pomembno, da rehabilitacija traja neprekinjeno vsaj leto ali leto in pol od začetka bolezni. Prav tako pa je zelo pomembno, da za rehabilitacijo ne izberete terapevta, ki se bo učil z vami.

Naše podjetje Therapia, d. o. o., je:

Če je vaš cilj narediti vse, kar je mogoče, da na pravilen način rehabilitirate posledice, ki vam jih je prizadejala možganska kap, se naročite na naš brezplačen in neobvezujoč fizioterapevtski pregled, ki ga bomo opravili pri vas doma. Tako boste od izkušenega diplomiranega fizioterapevta iz prve roke izvedeli, koliko in v kolikšnem času vas je mogoče rehabilitirati. Za naročilo kliknite okence pod tem besedilom. Če niste prepričani, ali je okrevanje po možganski kapi pri nas za vas primerno, lahko na tej povezavi postavite tudi kakršna koli vprašanja, ki vas skrbijo.

SORODNI ČLANKI: