Therapia d.o.o.

OKREVANJE

Okrevanje po možganski kapi lahko poteka različno dolgo. Naše podjetje se najdlje v Sloveniji ukvarja samo s fizioterapijo na domu in rehabilitacijo klientov po možganski kapi. V Sloveniji vsak teden rehabilitiramo največ klientov po možganski kapi na njihovem domu, zato imamo veliko izkušenj z rehabilitacijo po možganski kapi.

Okrevanje po možganski kapi je odvisno od veliko dejavnikov

  1. Od vrste možganske kapi

Pri krvavitvah v možganih se funkcije po možganski kapi po navadi vračajo hitreje kot pri možganski kapi zaradi strdka, še posebej če v drugem primeru do zdravnika pridete prepozno.

  1. Od obsega možganske kapi

Nekatere možganske kapi so zelo hude, ker prizadenejo veliko tkiva in možganskih centrov. V takšnih primerih je okrevanje po možganski kapi veliko zahtevnejše, kot če je bila prizadeta majhna količina možganskega tkiva.

  1. Od starosti in predhodne fizične kondicije prizadetega

Mlajši ljudje, ki so v boljši fizični kondiciji, imajo po enako veliki možganski kapi boljšo prognozo kot starejši, ki so že pred boleznijo v zelo slabi fizični kondiciji.

  1. Od preostalih bolezni in težav klienta

Nekateri imajo poleg možganske kapi še veliko drugih bolezni. V teh primerih je okrevanje po možganski kapi veliko zahtevnejše, kot če klient nima veliko ostalih bolezni in težav in se lahko posledično ukvarja le z možgansko kapjo.

  1. Od psiholoških dejavnikov

Nekatere kliente bolezen popolnoma potolče, ker jim v trenutku obrne življenje na glavo. Okrevanje pri takšnih ljudeh po navadi traja veliko dlje in je manj popolno kot pri tistih, ki se z boleznijo hitro sprijaznijo in jo začnejo optimistično zdraviti.

  1. Možganska kap se lahko ponovi, in to celo v hujši obliki, ali pa prizadene še drugo polovico telesa

Možganska kap nas lahko zadene večkrat. Možganske kapi si lahko sledijo ena za drugo v krajšem časovnem obdobju, lahko pa v daljšem. V takšnih primerih je okrevanje po možganski kapi veliko težje in dolgotrajnejše, kot če do ponovitve bolezni ne pride.

  1. Od finančnih zmožnosti prizadetega

Nekateri klienti si poleg rehabilitacije in pripomočkov ter opornic, ki jih dobijo na napotnico, lahko privoščijo tudi idealno rehabilitacijo na samoplačniški ravni. Ta skoraj vedno vsebuje samo ali tudi fizioterapijo na domu. Tisti, ki si tega ne morejo privoščiti, vsaj v omejenem obsegu, so v veliko slabšem položaju.

Kaj se zgodi, če se klient po možganski kapi ne rehabilitira

Veliko dejavnikov vpliva na okrevanje po možganski kapi. Pomembno je, da na bolezen gledate na način, da se je zgodila in ni mogoče ničesar spremeniti. Verjetno nikoli več ne bo, kot je bilo, vendar pa lahko naredite vse, da bo življenje prizadetega in svojcev po rehabilitaciji čim bolj kakovostno, saj boste imeli tako vsi največ od tega.

Če klient po možganski kapi obleži in se z njim ne dela, se velikokrat pojavi visok tonus, ki klientu zatrdi sklepe na način, da pokrči prizadeto koleno in roko, kar je boleče in neudobno. Nega takšnega klienta je veliko težja, kot če bi ta pri negi lahko vsaj pomagal ali pa jo celo opravil sam. Stroški za takšnega klienta so dražji, ne glede na to, ali je klient v domu upokojencev ali v domači oskrbi. Posledično se okrevanje po možganski kapi ne izvede strokovno. Na koncu najbolj, tako fizično kot psihično ter finančno, trpijo klient in svojci.

Okrevanje po možganski kapi v glavnem traja vsaj leto

Ko vas zadene možganska kap, ste po navadi v zelo kratkem času maksimalno prizadeti. Od tiste točke po navadi ne gre več na slabše. Velikokrat se funkcije po preboleli možganski kapi hitreje ali počasneje do neke točke povrnejo v letu dni. Včasih v letu in pol. Ko je to obdobje mimo, se nič več ne bo izboljšalo samo od sebe. Okrevanje po možganski kapi traja vsaj eno leto, zato morate v tem obdobju za rehabilitacijo narediti čim več. Na ta način spodbujate telo in možgane, da se vam lahko usposobi čim več mišic in vrne čim več funkcij.

Ko je to obdobje mimo, lahko z okrevanjem po možganski kapi mirno nadaljujemo. Če z okrevanjem po možganski kapi nadaljujete, lahko vse mišice, ki delajo nemoteno, razvijate in izboljšujete z vidika moči vzdržljivosti, kondicije itd. Posledično se bo vaše fizično stanje še naprej izboljševalo, in kar je tudi zelo pomembno, ne boste se zapustili in začeli fizično propadati.

Kaj je narobe, če okrevanje po možganski kapi prekinete pred letom dni

Težave postajajo vedno hujše. Na primer, da ste rehabilitirani toliko, da lahko po stanovanju hodite samostojno z eno berglo. Če bi z rehabilitacijo nadaljevali, bi se skoraj gotovo naučili gibati z eno berglo tudi izven prostorov, mogoče bi celo lahko hodili brez bergle, vsaj po stanovanju, hoja bi bila vedno lepša in zanesljivejša. Hkrati bi preprečili poslabšanje fizičnega stanja. Kaj pa se zgodi, če rehabilitacijo prekinete in živite naprej »normalno« življenje? Ker lahko hodite samo po prostoru, pomeni, da ne vadite veliko, ne hodite veliko, ne delate veliko, posledično pa vam začne organizem pešati. Začne vas vedno bolj zanašati in postajate nestabilni. Zaradi tega si ne upate več hoditi sami ali pa začnete hoditi s hoduljo, če imate drugo roko dovolj dobro. Čez čas, ker se gibljete še manj, se zaradi fizične oslabelosti pojavijo bolečine v prizadetem delu telesa in hrbtenici. Včasih se pojavijo bolečine tudi v zdravem delu telesa, ker je preobremenjen. Zaradi oslabelosti in slabega ravnotežja prej ali slej pride še do padca in se mogoče še poškodujete ali pa si ne upate več hoditi. Končni rezultat je po navadi enak – postanete nepokretni, kar za sabo potegne veliko stvari, od depresij, obremenitev svojcev, povečanja finančnih izdatkov itd. Pravilnega neprekinjenega okrevanja po možganski kapi zato ne gre zanemariti.

Če se do prvega leta še niste dokončno rehabilitirali, lahko okrevanje po možganski kapi nadaljujete oziroma ga vnovič vzpostavite kadar koli

K nam prihajajo klienti tudi po 10 ali 20 letih in se odločijo za rehabilitacijo. Za lažjo predstavo vam bomo zaupali zelo zanimiv in razmeroma pogost primer. V Ljubljani smo dobili klienta. Gospoda je možganska kap zadela pri 70. letih. Takrat je obupal in se odločil, da se ne bo rehabilitiral, ker je mislil, da bo tako ali tako kmalu umrl. Ko je gospod dopolnil 86 let, je bil že 16 let nepokreten. Bil je čisto slaboten, imel močno popuščanje srca in druge bolezni, ki jih imajo starejši (sladkorna bolezen, visok krvni tlak itd.). Poklicali so nas svojci, ker se je gospod odločil, da verjetno še ne bo kmalu umrl in da bi zdaj rad hodil. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da mu delujeta obe roki in nogi ter trup, pa tudi glava je bila v dokaj dobri mentalni kondiciji. Bil pa je zelo slaboten. Ugotovili smo, da ga bomo lahko rehabilitirali, zato se je okrevanje po možganski kapi tudi začelo. Po osmih mesecih je gospod lahko brez pripomočkov hodil po stanovanju in tudi zunaj. Nekatere kliente lahko po takšnem času rehabilitiramo še hitreje, nekatere kasneje. Včasih kakšnega tudi ni mogoče rehabilitirati, večinoma pa se bolj ali manj lahko rehabilitira tudi takšne kliente.

Okrevanje po možganski kapi je veliko uspešnejše, če se rehabilitacija začne takoj in se neprenehoma izvaja, kljub temu pa je tudi kasneje možno narediti veliko. Do katere meje bomo klienta lahko rehabilitirali, največkrat precej natančno ugotovimo že na prvem brezplačnem pregledu, ko ga vidimo, se z njim in svojci pogovorimo ter pregledamo zdravstveno dokumentacijo, ki jo ima klient doma.

Ali za uspešno samoplačniško okrevanje po možganski kapi potrebujete veliko denarja

Če ste v finančnih težavah, je vsak dodaten strošek veliko breme za proračun družine. Če z denarjem nekako shajate, a ga vseeno nimate veliko, pa se s fizioterapijo na domu lahko naredi zelo uspešna rehabilitacija s sprejemljivimi stroški. Več o tem si lahko preberete na povezavi spodaj.

Če se želite naročiti na naš brezplačni fizioterapevtski pregled ali imate kakšno vprašanje, kliknite na okence pod to povezavo.