BOLEZNI IN POŠKODBE

MULTIPLA SKLEROZA

O multipli sklerozi

Multipla skleroza je avtoimunska vnetna bolezen, ki nastopi zaradi poškodovanih ovojnic živčnih vlaken oziroma mielinskih ovojnic in tako povzroči prizadetost osrednjega živčevja, ki ga sestavljajo:

Gre za kronično nevrološko bolezen, pri kateri se simptomi pojavljajo izmenično s fazami mirovanja.

Multipla skleroza epidemiologija

Pogostost bolezni je odvisna od številnih dejavnikov, ki vplivajo na to, pri kateri starosti se bo pojavila multipla skleroza, kot na to, kakšen bo njen potek. O njej morate vedeti:

Multipla skleroza vzroki

Vzrok za nastanek te avtoimunske bolezni žal še ni znan, verjetno pa gre za preplet okoljskih in dednih dejavnikov. Ti vplivajo na imunski sistem, ki začne tvoriti protitelesa, ki iz še ne znanega vzroka poškodujejo mielinske ovojnice. Dejavniki tveganja za nastanek bolezni so:

Multipla skleroza dednost

Multipla skleroza sicer ni dedna bolezen, deduje se le genetska predispozicija za njen razvoj. Približno 15 % bolnikov ima namreč v sorodstvu eno ali več oseb, ki jim je bila prav tako diagnosticirana multipla skleroza, vendar še ni povsem jasno, kateri geni so najbolj odgovorni za njen razvoj.

Multipla skleroza prvi simptomi

Multipla skleroza poteka nepredvidljivo. Prvi simptomi se tako lahko pojavijo praktično čez noč. Na začetku se lahko kažejo tudi samo splošni simptomi, na podlagi katerih je težko postaviti diagnozo.

Multipla skleroza namreč nima specifičnih simptomov, ampak so ti odvisni od tega, na katerih mestih so prizadete mielinske ovojnice. Poleg tega pa simptomi lahko trajajo samo en dan, nato pa bolezen preide v fazo mirovanja, nakar spet izbruhne. Zagon bolezni se lahko pojavi na vsakih nekaj mesecev ali celo le na vsakih nekaj let.

Multipla skleroza simptomi

Simptomi, ki jih lahko povzroči multipla skleroza, so:

Multipla skleroza prvi znaki

Pri tistih, ki jih je prizadela multipla skleroza, zdravnik pred nadaljnjimi preiskavami in potrditvijo diagnoze najprej preveri naslednje znake:

Multipla skleroza znaki

Klinični znaki bolezni so:

Sami klinični znaki pa niso dovolj za postavitev diagnoze, saj je pred tem treba opraviti še nekatere preiskave.

Multipla skleroza oblike

Bolezen poteka pri vsakem posamezniku drugače, vendar pa glede na potek lahko prepoznamo štiri različne oblike oziroma vrste.

Multipla skleroza vrste:

Multipla skleroza lezije

Lezije so spremembe oziroma poškodbe osrednjega živčevja, ki jih povzroči multipla skleroza. Pojavijo se lahko na različnih mestih, kar je tudi glavni razlog za to, da je potek bolezni zelo raznolik. Simptomi so namreč odvisni prav od tega, na katerih mestih se pojavijo lezije. O njih morate vedeti:

Multipla skleroza virus

Ker gre za avtoimunsko bolezen, raziskovalci vzrok za njen nastanek iščejo tudi v delovanju imunskega sistema. Nekatere raziskave kažejo, da bi bili lahko eden od vzrokov tudi različni virusi v kombinaciji z genetsko predispozicijo in okoljskimi dejavniki.

Virtanen in Jacobson (2016) v svoji raziskavi ugotavljata:

Multipla skleroza diagnostika

Diagnostika sprememb osrednjega živčevja, ki jih povzroči multipla skleroza, se opravi na podlagi nevrološkega pregleda ter različnih preiskav. Največkrat se ugotavlja spremembe v možganih, vendar CT glave teh ne pokaže, zato so potrebne druge preiskave, kot so:

Multipla skleroza diagnoza

Na podlagi rezultatov zgoraj navedenih preiskav, ki pokažejo poškodbe mielinskih ovojnic oziroma osrednjega živčevja, sledi postavitev diagnoze multipla skleroza. Takoj po tem je treba začeti zdravljenje z zdravili, ki upočasnijo potek bolezni. Zdravljenje se mora začeti čim prej!

Multipla skleroza posledice

Nezdravljena multipla skleroza lahko povzroči:

Če bolezen ni zdravljena, se težave stopnjujejo in postajajo vedno hujše. Zato je pomembno, da sledimo navodilom zdravnikov, redno hodimo na preglede in naredimo vse, da čim bolj upočasnimo potek bolezni.

Multipla skleroza prognoza

Prognoza oziroma nadaljnji potek bolezni je odvisen od številnih dejavnikov, kot so:

Multipla skleroza zagon

Izbruh bolezni oziroma njeno poslabšanje imenujemo zagon. Ta nastopi po določenem obdobju mirovanja oziroma regresije bolezni in traja več kot 24 ur. Zagon bolezni lahko preprečimo z:

Multipla skleroza vitamin D3

Mednarodna študija, ki so jo na podlagi podatkov o več kot 22.000 bolnikih iz različnih delov sveta, izvedli Taylor in drugi (2016), je pokazala, da je pri prebivalstvu, ki živi bolj oddaljeno od ekvatorja, pogostost bolezni višja, bolniki pa so zbolevali mlajši. Predpostavljamo lahko, da izpostavljenost sončni svetlobi in dovolj velika količina vitamina D zavira nastanek ali razvoj bolezni.

To je potrdila tudi raziskava finskih raziskovalcev (Mungel in drugi) iz leta 2017, ki so ugotovili, da je bila povprečna vrednost vitamina D v krvi pri nosečnicah, pri katerih je bila kasneje diagnosticirana multipla skleroza, nižja, kot pri tistih, ki niso zbolele. To pomeni, da je pomanjkanje vitamina D eden od dejavnikov tveganja za nastanek bolezni.

Multipla skleroza vrtoglavica

Vrtoglavica je simptom, ki se ga da uspešno odpraviti s pomočjo zdravil.  Z vrtoglavico so lahko povezane tudi:

Multipla skleroza glavoboli

Glavobol se lahko pojavi ob premikanju oči ali premikanju glave, lahko pa tudi iz drugih vzrokov. Pogoste so tudi migrene, med njimi tudi vertiginozna migrena. Gre za močan glavobol, ki se pojavi za tem, ko nastopi vrtoglavica. Ta je tako lahko tudi znak, da bo kmalu nastopil glavobol.

Najbolj učinkovito rešitev za to težavo predstavljajo različna zdravila.

Multipla skleroza mravljinčenje

Mravljinčenje se lahko pojavlja:

Multipla skleroza oči

Multipla skleroza prizadene vidni živec, zaradi česar se pojavijo različne motnje vida, kot so:

Multipla skleroza ščitnica

Študije kažejo, da je multipla skleroza povezana z nekaterimi boleznimi ščitnice. Imajo namreč nekatere podobne simptome, pa tudi nekatere možne skupne vzroke, kot je na primer pomanjkanje vitamina D. Fernandez (2004) predpostavlja, da bi se lahko v prihodnosti multipla skleroza zdravila z uravnavanjem vrednosti ščitničnega hormona, saj ta lahko v zgodnji fazi pomaga k zdravljenju poškodovanih mielinskih ovojnic.

Multipla skleroza uriniranje

Enega od simptomov predstavljajo tudi težave z odvajanjem vode, ki se lahko kažejo kot:

Multipla skleroza prehrana

30-letna študija, ki sta jo opravila Swank in Dugan (1990) in je vključevala paciente z multiplo sklerozo, je pokazala, da bolezen v 95 % ni napredovala pri pacientih, ki so prenehali z uživanjem predelanih maščob, medtem ko je nadaljnja 50-letna študija, ki sta jo opravila Swank in Goodwin (2003), pokazala možnost povrnitve bolezni ob ponovnem pričetku uživanja živalskih maščob. Sklep raziskave pravi, da je multipla skleroza zelo verjetno posledica uživanja nasičenih živalskih maščob.  

Multipla skleroza življenjska doba

Bolezen sama po sebi ne vpliva na življenjsko dobo, lahko pa nanjo vplivajo različne degenerativne spremembe osrednjega živčevja, ki povzročajo invalidnost in ki jih ni možno zdraviti. Zdravljenje ne vpliva na dolžino življenjske dobe, močno pa vpliva na kakovost življenja, saj upočasni napredujočo stopnjo bolezni.

Multipla skleroza in nosečnost

Nosečnost sama po sebi nima negativnega vpliva na bolezen, vendar pa je treba upoštevati naslednje:

Multipla skleroza pri otrocih

Bolezen lahko nastopi v katerem koli življenjskem obdobju, tudi pri otrocih. Multipla skleroza pri mladih je sicer manj pogosta, vendar zboli veliko več deklic kot dečkov. Najpogosteje nastopi pri odraslih, starih od 20 do 40 let, pri čemer ženske zbolevajo bolj pogosto kot moški.

Multipla skleroza zdravljenje

Zdravljenje je odvisno od tipa bolezni. Pomembno je, da se zdravljenje začne čim prej. Multipla skleroza je namreč progresivna bolezen, kar pomeni, da z leti napreduje. Zaradi nje sčasoma začnejo propadati živčne celice, kar ni mogoče zdraviti in kar povzroči invalidnost. Zdravljenje je zato namenjeno upočasnjevanju poteka bolezni, tako da propadanje živčnih celic in s tem povezana invalidnost nastopita čim kasneje in v čim manjši meri.

Multipla skleroza zdravila

V zadnjih letih je na tem področju prišlo do velikih sprememb. Pojavila so se namreč nova zdravila v obliki tablet, kar močno olajša jemanje. Pred leti so namreč edino možnost zdravljenja predstavljale injekcije, ki se sicer uporabljajo še danes, a le pri tistih, ki jim zbadanje ne povzroča napora in težav. Za vse ostale so na voljo tablete, ki pa imajo žal lahko tudi kar precej stranskih učinkov.

Multipla skleroza biološka zdravila

Ena od možnosti za zdravljenje so tudi biološka zdravila oziroma tako imenovana zdravila drugega reda. Za slednja je značilno, da:

Multipla skleroza alternativno zdravljenje

Zaradi stranskih učinkov zdravil ali želje po tem, da multipla skleroza ne bi prehitro napredovala, se marsikdo odloča za alternativno zdravljenje, kot na primer:

Pri tem se je treba zavedati, da nekatere od teh metod še niso dovolj raziskane, da njihova učinkovitost ni dokazana in da imajo lahko tudi stranske učinke. Večinoma pomagajo predvsem pri lajšanju simptomov, medtem ko so pri upočasnjevanju bolezni še vedno najboljša rešitev zdravila, ki jih predpiše zdravnik.

Po drugi strani pa obstajajo tudi nekatere dopolnilne oblike zdravljenja, s katerimi lahko učinkovito lajšamo simptome in posledice bolezni, nimajo neprijetnih stranskih učinkov in pripomorejo k rehabilitaciji. To so:

Multipla skleroza antidepresivi

Več kot 50 % bolnikov ima depresijo ali različne druge kognitivne motnje. Depresija se lahko pojavi:

V takem primeru je priporočljivo zdravljenje z antidepresivi, ki zmanjšajo nihanje razpoloženja, občutek tesnobe in druge podobne simptome. Slednje lahko zmanjša tudi uspešna rehabilitacija, ki osebi, ki jo je prizadela multipla skleroza, da občutek, da lahko še vedno živi kvalitetno življenje, kar pomembno vpliva tudi na njeno psihično počutje. Pri tem ima poleg zdravil veliko vlogo tudi fizioterapija, s katero se da preseči marsikatero omejitev, ki jo prinaša bolezen.

Multipla skleroza noge

Bolezen povzroči šibkost, omrtvelost oziroma parezo spodnjih okončin, zaradi česar se pojavijo:

Pri vseh naštetih težavah pomaga fizioterapija, s katero se prepreči spastičnost in preveliko izgubo gibljivosti, izboljša ravnotežje in poskrbi za ohranjanje samostojnosti. Poleg vaj so v veliko pomoč tudi različni pripomočki, kot so bergle ali palice za hojo.

Multipla skleroza terapija

Zdravljenje je predvsem simptomatsko in temelji na lajšanju simptomov in upočasnjevanju poteka bolezni. Pri tem se poleg različnih zdravil, ki predstavljajo osnovo zdravljenja, uporabljajo tudi druge metode, kot so delovna terapija, električna stimulacija živcev, fizioterapija itd.

Pomembno je, da je terapija:

Multipla skleroza rehabilitacija

Za rehabilitacijo po bolezni skrbijo:

Pomembno je, da se rehabilitacija nadaljuje tudi doma. Pri tem so v veliko pomoč predvsem svojci, ki izvajajo terapijo po navodilih zdravnika, za izboljšanje stanja pa poskrbi tudi fizioterapija na domu.

Multipla skleroza okrevanje

Po vsakem zagonu je treba poskrbeti za čim bolj celovito okrevanje. K temu pripomorejo:

Multipla skleroza fizioterapija

Fizioterapija mora biti individualno prilagojena glede na stopnjo težav in glede na gibalne sposobnosti. Fizioterapija pomaga:

Multipla skleroza in šport

Ukvarjanje s športom je zelo priporočljivo kljub temu, da prevelika fizična aktivnost lahko sproži zagon. Zaradi tega je treba izbirati aktivnosti, ki ne povzročajo prevelikega fizičnega napora. Med najbolj priporočljivimi so:

Redna telesna aktivnost pomaga lajšati simptome bolezni. V primeru, da zaradi močno izraženih simptomov in napredovanja bolezni športne aktivnosti niso več mogoče, je kljub temu treba skrbeti za telesno aktivnost. Do neke mere zanjo poskrbijo že vsakdanja opravila, veliko korist pa ima tudi redna fizioterapija.

Multipla skleroza ozdravitev

Multipla skleroza zaenkrat še ni ozdravljiva, zato se zdravljenje osredotoča le na odpravljanje simptomov. Z novimi zdravili in možnostmi zdravljenja bolezen postaja vedno bolj obvladljiva, njen razvoj pa se upočasnjuje. Za uspešno zdravljenje je zelo pomembno:

Multipla skleroza in zaposlitev

Danes v stroki velja načelo, da morajo tisti, ki jim je bila diagnosticirana multipla skleroza, ostati čim dlje aktivni in dejavni, saj to pozitivno vpliva na njihovo psiho-fizično počutje in ohranjanje samostojnosti.

Možnosti zaposlitve so odvisne od tega, za kakšno obliko bolezni gre in kako močno je izražena. Nekateri lahko brez težav opravljajo enako delo kot prej, drugi pri tem potrebujejo določene prilagoditve, nekateri pa dela ne morejo več opravljati, zato so napoteni v invalidsko upokojitev.

Multipla skleroza in upokojitev

Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se obolelim, ki jim je bila diagnosticirana multipla skleroza, prišteje ena četrtina dobe dejanskega zavarovanja oziroma se jim za toliko mesecev zniža starostna meja. To pomeni, da se lahko upokojijo prej, možna pa je tudi delna invalidska upokojitev, s katero se skrajša delavnik (recimo na 4 ure).

Multipla skleroza Slovenija

V Sloveniji je:

Združenje multiple skleroze Slovenije, kjer je možno dobiti številne koristne informacije o bolezni, tako šteje več kot 2100 članov, vendar pa je obolelih še več.

Brezplačen fizioterapevtski pregled

Če vas je prizadela multipla skleroza, se bo vaše zdravstveno stanje po naravni poti poslabševalo. Če boste neprekinjeno izvajali kakovostno fizioterapijo, boste imeli veliko manj bolečin, veliko večjo kakovost življenja in veliko manj zapletov, ki jih ta bolezen s časom povzroči prizadetemu.

Če vas je prizadela multipla skleroza in vas zanima več o rehabilitaciji, potem je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma brez obveznosti opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je pri vašem zdravstvenem stanju in vašem položaju mogoče doseči z optimalno rehabilitacijo. Če se želite naročiti na brezplačen fizioterapevtski pregled ali če imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom

Kje delujemo?