Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Demenca in preventiva

Demenca je predvsem bolezen starejših, čeprav v določenih primerih lahko prizadene tudi mlajše. Najpogosteje se ta bolezen pojavlja pri starejših od 65 let, število oseb s to boleznijo pa vsako leto narašča. Ker gre za možgansko bolezen, lahko največ za njeno preprečevanje naredimo tako, da se celo življenje čim bolj za ohranjanje možganskih in miselnih funkcij v čim večji meri, na kar ne smemo pozabiti tudi v kasnejših življenjskih obdobjih, enako pomemben pa je tudi zdrav življenjski slog. Zaenkrat je to najboljša preventiva, ki jo imamo na voljo za preprečevanje te vedno bolj pogoste bolezni, s katero se spopadajo številni starostniki po vsem svetu, pa tudi njihovi svojci.

Starostna pozabljivost še ni demenca

Demenca se največkrat povezuje z izgubo spomina, čeprav je to v resnici le eden od simptomov te bolezni, ki prizadene številne možganske oziroma kognitivne funkcije. Postopno pešanje spomina v starosti, kar imenujemo starostna pozabljivost, je sicer do določene mere popolnoma normalno in se dogaja večini starostnikov, zato vsako pozabljanje še ne pomeni, da je nastopila demenca. Da govorimo o tej bolezni, morajo biti izraženi še drugi simptomi, kot so predvsem:

 • zelo izrazite težave s spominom in priklicem nekaterih podatkov, osnovnih informacij in besed,
 • pogosta zmedenost,
 • slaba orientacija,
 • težave z govorom,
 • težave s pisnim izražanjem,
 • nezmožnost sodelovanja v pogovoru ali izmikanje pogovorov,
 • izrazita pasivnost in nezainteresiranost za novice, druge ljudi ali karkoli drugega,
 • hitro nihanje razpoloženja in pogosta razdražljivost,
 • očitne osebnostne spremembe,
 • agresija in obtoževanje drugih,
 • pogosto izgubljanje predmetov.

Demenca – jo je možno preprečiti?

Demenca je bolezen, na razvoj katere vplivajo številni dejavniki. Same bolezni žal ne moremo preprečiti, lahko pa z nekaterimi preventivnimi ukrepi poskrbimo za to:

 • da se bolezen začne čim kasneje,
 • da se napredovanje bolezni čim bolj upočasni,
 • da so posledice bolezni čim manjše in čim manj vplivajo na kakovost življenja posameznika.

Umska aktivnost in usvajanje novih znanj

Eno od zelo koristnih preventivnih metod predstavlja reševanje križank in različnih drugih ugank, ki jih lahko najdemo v ugankarskih revijah. Na tak način je mogoče uriti spomin in mnoge druge možganske funkcije, kar je gotovo zelo koristno. Podobno koristno na možgane vpliva reševanje kvizov, igranje šaha ali drugih miselnih iger ter sestavljanje sestavljank. Pri preprečevanju težav s spominom in kognitivnimi funkcijami pomaga tudi branje ter učenje različnih novi spretnosti in pridobivanje novih znanj (npr. učenje tujih jezikov), na internetu pa lahko poiščete tudi vaje za urjenja spomina.

Ohranjanje socialnih stikov

Osamitev in izogibanje socialnim stikom vsekakor ne vplivata dobro na naš um. Aktivni starostniki, ki imajo veliko socialnih stikov, imajo tudi manj težav z boleznimi možganov, kakršna je demenca. Veliko socialnih stikov namreč pomeni veliko pogovorov in komunikacije, s čimer se urijo številne možganske funkcije.

Zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog je najboljša preventiva pri preprečevanju številnih bolezni. Z zdravim načinom življenja lahko preprečimo številne zdravstvene zaplete ter poskrbimo za boljše počutje in zdravje. Zdrav življenjski slog vključuje:

 • redna fizično aktivnost, pa naj si gre za sprehod, organizirano skupinsko vadbo, plavanje ali kaj drugega,
 • zdravo prehrano, pri čemer naj bi imela najbolj pozitivne učinke mediteranska prehrana,
 • dovolj kakovostnega spanca vsako noč,
 • izogibanje kajenju, alkoholu in sladkorju, saj vse to slabo vpliva na možgane,
 • pitje dovoljšne količine tekočine, najbolje vode, saj dehidracija telesa vpliva tudi na slabše delovanje nekaterih možganskih funkcij.

S preventivnimi ukrepi je treba začeti čim prej

Demenca se navadno razvija več let, preden opazimo očitne simptome, na podlagi katerih se postavi diagnozo. Zaradi tega je s preventivnimi ukrepi pametno začeti čim prej, saj tako lahko začetek bolezni zamaknemo, njen razvoj upočasnimo ali celo preprečimo težave z njo. Ker se življenjska doba daljša, bo tudi demenca v prihodnosti zagotovo postajala še pogostejša, zato je nujno skrbeti, da posamezniki celo življenje ostajajo umsko in fizično aktivni, kar še posebej velja za čas po upokojitvi oziroma za starejše od 65 let. Takrat je skrb za svoje umske in fizične sposobnosti še toliko bolj pomembna, saj je slednje treba negovati in težiti k temu, da svoje možgane ohranimo čim bolj aktivne. Tega nikakor ne smemo pozabiti ali zanemariti, pri čemer si lahko pomagamo tudi z zgoraj naštetimi ukrepi in metodami.

V resnici pa vsi zgoraj našteti preventivni ukrepi koristijo čisto vsem generacijam, zato se jih je najbolje držati celo življenje oziroma z njimi začeti čim prej. Kdaj se torej nazadnje rešili kakšno križanko ali drugo miselno uganko oziroma odigrali kakšno partijo šaha in kako dobro skrbite za svojo fizično aktivnost in na sploh zdrav življenjski slog? Demenca je namreč bolezen, ki ne izbira in lahko doleti vsakega izmed nas, kar je še dodaten razlog več za to, da naredimo vse, kar je v naši moči, da to poskušamo preprečiti, obenem pa bomo z zgoraj naštetimi preventivnimi ukrepi  naredili nekaj dobrega zase in na splošno pozitivno vplivali na svoje zdravje.