Fizioterapija na domu

Možganska kap

Možganska kap je glavna diagnoza tretjine naših klientov. Za rehabilitacijo teh klientov smo razvili lastno metodo fizioterapije na domu, s katero zelo učinkovito rehabilitiramo 97 odstotkov vseh klientov, ki jih prevzamemo.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga rehabilitacija po možganski kapi in fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo in pospešimo okrevanje po možganski kapi, pa nas pokličite na 080 858 959 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija po možganski kapi na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

Možganska kap nima le fizičnih posledic

Poleg zdravstvenih težav, ki jih utrpi klient, možganska kap povzroči še druge težave. Ker je prizadeto fizično zdravstveno stanje klienta, to močno vpliva na njegovo psihično stanje. Klienti po bolezni velikokrat zapadejo v depresijo, saj je v veliko primerih njihovo fizično stanje veliko slabše, kot je bilo pred boleznijo. Posledično nova situacija v težak položaj postavi tudi vse bližnje. Vsi imajo v prvi vrsti velike čustveno psihične težave, ki se jim pridruži sprememba življenjskih navad vseh udeleženih, saj se morajo v prvi vrsti začeti ukvarjati z zdravljenjem bolezni in s ponovno vključitvijo prizadetega v socialno okolje. Zato okrevanje po možganski kapi poleg veliko časa, čustev in dela za sabo velikokrat potegne tudi veliko denarja.

Uspešna rehabilitacija po možganski kapi skoraj nujno potrebuje fizioterapijo na domu

Možganska kap se najbolje rehabilitira, če klient vsakodnevno opravlja vaje po možganski kapi vsaj eno leto, če ne več. Nikjer pa ne dobi toliko rehabilitacije. Za nekaj časa lahko gre v toplice ali kakšen rehabilitacijski center, kot je rehabilitacijski center Soča. Vse to zdravljenje je po nekaj tednih končano. Klienti po možganski kapi pa v večini primerov še niso dokončno rehabilitirani, zato potrebujejo dodatne vaje po možganski kapi. Fizioterapija na domu je zanje skoraj nujna izbira tako pred kot po zdravljenju v ustanovah.

Klienti, ki jih je zadela možganska kap, največkrat ne vedo niti, h katerim strokovnjakom bi lahko šli, kaj vse lahko naredijo, da bo rehabilitacija po možganski kapi kar najbolj učinkovita, niti katere vaje po možganski kapi so zanje dobre in katere ne, kako se stvari sistematično lotiti, da bodo na koncu dosegli optimalne rezultate z minimalno porabljenega časa in denarja.

Zato je za okrevanje po možganski kapi zelo pomembno, da po tem, ko vas zadene možganska kap, kar najhitreje najdete dobrega, izkušenega fizioterapevta, ki bo vodil klienta, hkrati pa tudi svojce, čez fizično rehabilitacijo, tako na fizični ravni kot tudi z usmeritvami, nasveti in izkušnjami, tudi čez psihično rehabilitacijo. Zelo pomembno je tudi, da imate takšnega fizioterapevta, ki pozna vse možnosti rehabilitacije in vas ob pravem času napoti k drugim strokovnjakom, da fizioterapevt ne gleda na svet le, kot da je pomembna le fizioterapija na domu in nič drugega, ampak vas napoti tudi k strokovnjakom, da dobite primerne opornice, če so potrebne, primernega logopeda, če je potreben, da vam svetuje, kakšne so možnosti, da zaradi dane situacije dobite denarno pomoč ipd. Fizioterapevt mora biti poleg tega, da je dober strokovnjak za fizioterapijo na domu in ima dobre vaje po možganski kapi pri klientih, ki jih je zadela možganska kap, tudi dober motivator, sicer mu ne bo uspelo priti čez celotno rehabilitacijo.

Zakaj je za kliente, ki jih je zadela možganska kap in jih zanima fizioterapija na domu, najbolje, da izberejo nas?

Okrevanje po možganski kapi je zelo pomembno, zato si vsak svoje zdravje oziroma zdravje svojega starša želi prepustiti izkušenemu fizioterapevtu, ki ima velike uspehe. Nihče pa si ne želi neizkušenega fizioterapevta, ki ima malo takšnih pacientov in se bo zato na vas šele učil. Mi smo prvo podjetje v Sloveniji, ki se je začelo ukvarjati s fizioterapijo na domu. V našem podjetju je fizioterapija na domu edina dejavnost, ki jo opravljamo. Zanjo smo specializirani. Rehabilitacija po možganski kapi je za nas tako pomembna, da smo za potrebe te razvili lastno fizioterapevtsko metodo, da so nam vaje po možganski kapi izurjen sistematičen proces rehabilitacije. Ker smo v Sloveniji prvi začeli z opravljanjem te dejavnost in ker zaradi metode dosegamo nadpovprečno dobre rezultate, imamo zdaj največ klientov, ki jih rehabilitiramo. Ker imamo največ klientov, pa imamo tudi največ terapevtov, ki izvajajo fizioterapijo po isti metodi, kot smo jo razvili za rehabilitacijo na domu. Zaradi vsega imamo največ izkušenj z vodenjem ljudi čez celotno rehabilitacijo, posledično pa tudi najboljše rezultate s fizioterapijo na domu pri ljudeh, ki jih je zadela možganska kap.

Če vas je zadela možganska kap, vam glede fizične rehabilitacije za okrevanje po možganski kapi nudimo:

 1. lahko vas in vaše svojce naučimo kakršne koli vaje po možganski kapi želite;
 2. lahko vam pomagamo izboljšati zavedanje okončin in trupa;
 3. lahko vam pomagamo izboljšati obvladovanje telesa in se naučiti manevrirati v postelji;
 4. naučimo vas usesti se in vstati ter izvajati vaje v obeh položajih;
 5. naučimo vas hoditi;
 6. izboljšujemo ravnotežje;
 7. izboljšujemo dolžino in simetričnost korakov;
 8. vas usposobimo, da lahko prehodite daljše razdalje;
 9. s treningom dosežemo, da lahko uporabljate manj pripomočkov;
 10. vas naučimo hoje po stopnicah in po klancu ter neravni podlagi;
 11. s terapijami dosežemo, da se možnost padca zmanjša na minimum ipd.
 12.  

Opis bolezni

Možganska kap zaradi motnje v prekrvitvi možganov pomeni izgubo možganske funkcije. Nastane zaradi krvavitve ali ishemije – zmanjšane prekrvavitve. Ishemijo povzroči arterijska embolizacija ali tromboza, lahko tudi sistemska hipoperfuzija, hemoragično pa vedno povzroči krvavitev iz krvnih žil v možganih. Krvavitev lahko nastane neposredno v možganovini ali v subarahnoidnem prostoru (»subarahnoidna krvavitev«). Posledično to prizadeto možgansko področje ne deluje, kot bi moralo. Pojavi slabša zmožnost ali nezmožnost gibanja ene ali obeh okončin na eni strani telesa, na isti strani se pojavi nezmožnost ali slabša zmožnost gibanja telesa, lahko se pojavi tudi nezmožnost govornega sporazumevanja ali motnje vida na eni strani vidnega polja.

Rehabilitacija po možganski kapi je naše specializacija, zato nam zaupa največ klientov, da pri njih izvajamo fizioterapijo na domu.

Dejavniki tveganja

Najpomembnejši dejavnik tveganja je visok krvni tlak, ki pa ga je mogoče uravnati. Možgansko-žilna bolezen je drugi najpogostejši vzrok smrti na svetu.

Ostali dejavniki tveganja so višja starost, sladkorna bolezen, povišan holesterol, že prebolela bolezen, srčni infarkt, kajenje, alkoholizem, atrijska fibrilacija, možganska kap pri krvnih sorodnikih, moški spol, povišan holesterol, sladkorna bolezen, nekatere droge (kokain idr.)

Možganska kap včasih povzroči smrt, drugič pa nima velikih posledic. Simptomi prehodne pretočne motnje ali TIA – tranzitorne ishemične atake trajajo manj kot 24 ur. V tem primeru se možgansko tkivo le rahlo poškoduje ali pa celo ostane nepoškodovano. Največkrat so posledice nekje vmes.

Ishemična možganska kap

Predstavlja od 80 do 85 odstotkov vseh klientov s to diagnozo.

V 30 odstotkih je vzrok kriptogena možganska kap.

V 20 odstotkih je vzrok ateroskleroza.

V 25 odstotkih so vzrok bolezni malih žil.

V 20 odstotkih so vzrok embolusi, ki nastanejo v srcu.

V 5 odstotkih so vzrok redki vzroki, kot so protrombotična stanja, arterijska disekcija, migrenski vazospazem.

Ishemična možganska kap se lahko ponovi.

Pri zožitvi notranje karotidne arterije od 70 do 99 odstotkov je verjetnost ponovitve v prvih dveh letih od 14- do 28-odstotna in 40-odstotna v petih letih. Pri kardiogenem embolizmu pa je tveganje za ponovitev v prvih dveh letih 5- do 12-odstotno, v petih letih pa 32-odstotno.

Da se možnost ponovitve zmanjša, se uvedejo zdravljenje in nadzor glukoze v krvi in krvnega tlaka, uvedba statinov pri vseh klientih po preboleli bolezni, ne glede na raven holesterola v krvi, ter zdrav način življenja.

Hemoragična možganska kap (možganska krvavitev)

Nastane v 15 do 20 odstotkih primerov.

Krvavitev nastane, ko poči žila, ki oskrbuje možganovino. Glavni vzrok je povišan krvni tlak, ki v malih arterijah povzroči mikroanevrizme, ki lahko spontano počijo. Največkrat pride do krvavitve v bazalnih ganglijih, malih možganih, talamusu in ponsu.

Drugi vzroki za nastanek intracerebralne krvavitve so cerebralna amiloidna angiopatija, anevrizma, neoplazma, motnje koagulacije, antikoagulanti, vaskulitis, vaskularna malformacija, vaskularna fistula, droge, intrakranialna venska tromboza ali pa razlog za krvavitev ni znan.

Možganska kap pri starejših klientih, ki nimajo patološko povišanega krvnega tlaka, največkrat nastane tako, da jim poči žila v možganski skorji, zaradi degenerativnih sprememb stene žil.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo, pa nas pokličite na 080 858 959 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija po možganski kapi na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

Sorodni članki

Okrevanje po možganski kapi

Okrevanje po možganski kapi Okrevanje po možganski kapi lahko poteka različno dolgo. Naše podjetje se najdlje v Sloveniji ukvarja samo s fizioterapijo na domu in rehabilitacijo klientov po možganski kapi. V vsem obdobju v Sloveniji vsak teden rehabilitiramo največ klientov po možganski kapi na njihovem domu, zato imamo veliko izkušenj z rehabilitacijo po možganski kapi.

Preberi več »

REHABILITACIJA PO MOŽGANSKI KAPI

Rehabilitacija po možganski kapi Rehabilitacija po možganski kapi je zelo pomembna za vse bolnike, ki jih je zadela možganska kap. Ponavadi se začne že v bolnišnici, takoj po možganski kapi. Ponavadi je bolnik po nekaj dneh ali tednih odpuščen iz bolnišnice. Od tu se poti bolnikov razlikujejo. Če morajo iti, ker jih je zadela možganska

Preberi več »

Brezplačen pregled + brezplačen darilni bon za vas!

Brezplačen pregled + darilni bon IMATE TEŽAVE S HOJO? FIZIOTERAPIJA, KI POMAGA! Težko hodite? Imate slabo ravnotežje in se zato oprijemate sten ali pripomočkov? Delate zelo kratke korake? Hodite vedno slabše in manj stabilno? Ali pa sploh ne morete več hoditi? 97 ODSTOTKOV USPEŠNIH REHABILITACIJ! Z leti smo v podjetju Therapia d. o. o. ugotovili,

Preberi več »

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu Fizioterapija na domu je za kliente, ki se težko vozijo, zelo pomembna veja fizioterapije. Če ste starejši ali močneje fizično prizadeti, bodisi zaradi bolezni ali poškodbe, potem je fizioterapija na domu kot nalašč za vas. Tukaj opisujemo 7 kriterijev, ki so najpomembnejši pri izbiri primernega fizioterapevta. Kriterijev,

Preberi več »

Kakovostna hoja

Hoja. Kako kakovostno hoditi? Hoja je najpogostejša težava naših klientov, zato smo se specializirali za vzpostavljanje hoje tako nepokretnih kot tistih, ki imajo slabo ravnotežje, vrtoglavico, so slabotni, težko prehodijo daljše razdalje, ne morejo hoditi po stopnicah ali klancu, pa bi to radi, ne morejo hoditi brez pomoči, ne morejo vstati, hodijo pa lahko, lahko

Preberi več »

Nepokretnost

Nepokretnost Nepokretnost je velika težava zahodne civilizacije. S staranjem prebivalstva ta problematika postaja vedno bolj pereča. Tudi z razvojem medicine se ta težava samo še poglablja. Bolj kot je medicina razvita, dlje ljudje živijo, saj jim z zdravili zmanjšujejo povišan holesterol, krvi tlak, sladkor v krvi idr. Poleg tega so ljudje pri veliko bolezenskih stanjih,

Preberi več »