HEMORAGIČNA MOŽGANSKA KAP

Možganska kap zaradi krvavitve nastane v manj primerih kot zaradi strdka. Nastane v 15 do 20 odstotkih primerov. Če nastane zaradi krvavitve, se imenuje hemoragična možganska kap (možganska krvavitev). Krvavitev v možganih lahko nastane neposredno v možganovini ali v subarahnoidnem prostoru (»subarahnoidna krvavitev«).

Hemoragična možganska kap največkrat nastane v:

Hemoragična možganska kap - glavni vzrok

Krvavitev nastane, ko poči žila, ki oskrbuje možganovino. Glavni vzrok je povišan krvni tlak, ki v malih arterijah povzroči mikroanevrizme, ki lahko spontano počijo.

Hemoragična možganska kap oziroma intracerebralna krvavitev pa ima tudi naslednje vzroke, kot so:

Hemoragična možganska kap - okrevanje

Ishemična in hemoragična možganska kap se razlikujeta po specifikah rehabilitacije. Zato je pomembno, da vaš terapevt pozna razlike in jih upošteva pri rehabilitaciji. Prav tako vam je lahko izkušen terapevt v veliko pomoč z nasveti, uporabnimi informacijami in drugimi nasveti.

Hemoragična možganska kap – rehabilitacija

Čim hitrejša rehabilitacija je zelo pomembna. Začeti se mora čim prej in trajati, vse dokler niste popolnoma rehabilitirani. Del rehabilitacije ljudem pripada po javnem zdravstvu na napotnico. Za dovolj dolgo trajajočo neprekinjeno rehabilitacijo pa je v večini primerov potrebna tudi fizioterapija, ki si jo morajo ljudje organizirati sami. Ta fizioterapija, ki poteka, ko nimate fizioterapije po javnem zdravstvu, je največkrat organizirana kot fizioterapija na domu.

Fizioterapija na domu Therapia, d.o.o.

Fizioterapevti v našem podjetju imamo največ izkušenj z rehabilitacijo bolnikov na njihovem domu.

Možnost poslabšanja

Če vas je zadela hemoragična možganska kap, obstaja velika verjetnost, da se bo vaše zdravstveno stanje še poslabšalo, bodisi zaradi še ene možganske kapi bodisi zaradi posledic, ki jih prinese slaba rehabilitacija ali odsotnost te (bolečine, poškodbe, povečan mišični tonus ipd.).

Možnost izboljšanja

Dobra novica pa je, da je mogoče z dobro neprekinjeno fizioterapijo občutno izboljšati vaše stanje.

Če vas zanima več o fizioterapiji na domu, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko iz prve roke dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je mogoče doseči pri vašem zdravstvenem stanju in vašem položaju ter kako bi potekalo optimalno okrevanje zdaj, ko vas je zadela hemoragična možganska kap. Če se želite naročiti na naš brezplačni fizioterapevtski pregled ali imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom.

SORODNI ČLANKI: