Fizioterapija online in na domu – Therapia, d. o. o.

ISHEMIČNA
MOŽGANSKA KAP

Možganska kap največkrat nastane zaradi strdka. V tem primeru v možganih nastane ishemija, kar povzroči pomanjkanje krvi v delu možganov. Strdek nastane v veliki arteriji ali srcu, se odlepi, nato s krvjo potuje do možganov, kjer zamaši eno od arterij. Ta arterija od tega mesta naprej možganom ne more dovajati dovolj krvi, z njo pa kisika in hranil, zato ta del možganov začne odmirati.

Ishemična možganska kap - bolezni srca

Ishemična možganska kap je pretežno povzročena z boleznimi srca, kot so: atrijska fibrilacija, anomalije srčnih zaklopk, dekompenzacija srca itd. Pri vseh teh stanjih nastajajo krvni strdki, ki lahko zaidejo v možgane in tam zaprejo oziroma zožijo arterijo, ki oskrbuje določen predel možganov. Ker zaradi strdka nastane ishemija in posledično ishemične spremembe v možganih, to vrsto možganske kapi imenujemo ishemična možganska kap.

Ishemična možganska kap - pogostost

Ishemična možganska kap je najpogostejša oblika možganske kapi, saj predstavlja od 80 do 85 odstotkov vseh klientov s to diagnozo:

 • v 30 odstotkih je vzrok kriptogena možganska kap;
 • v 20 odstotkih so vzrok embolusi, ki nastanejo v srcu;
 • v 20 odstotkih je vzrok ateroskleroza;
 • v 25 odstotkih so vzrok bolezni malih žil;
 • v 5 odstotkih so redki vzroki, kot so protrombotična stanja, arterijska disekcija, migrenski vazospazem.

Ishemična možganska kap se lahko ponovi:

 • pri zožitvi notranje karotidne arterije je v 70 do 99 odstotkih verjetnost ponovitve v prvih dveh letih od 14- do 28 odstotna;
 • verjetnost, da se ponovi v prvih petih letih, je 40 odstotna;
 • pri kardiogenem embolizmu je tveganje, da se ponovi v prvih dveh letih, 5- do 12 odstotno.

Ishemična možganska kap – okrevanje

Okrevanje po hemoragični ali ishemični možganski kapi se razlikuje, zato je pomembno, da vaš terapevt pozna razlike in jih upošteva pri rehabilitaciji. Prav tako vam je lahko izkušen terapevt v veliko pomoč z nasveti, uporabnimi informacijami in drugim.

Ishemična možganska kap – rehabilitacija

Rehabilitacija je zelo pomembna. Začeti se mora čim prej in trajati, vse dokler niste optimalno rehabilitirani. Del rehabilitacije vam pripada po javnem zdravstvu. Za dovolj dolgo neprekinjeno rehabilitacijo pa je v večini primerov potrebna tudi fizioterapija, ki si jo ljudje morajo organizirati sami. Fizioterapija na domu je zato za večino ljudi najbolj primerna oblika samoplačniške fizioterapije po možganski kapi.

Fizioterapija na domu Therapia, d.o.o.

V našem podjetju imamo največ izkušenj z rehabilitacijo klientov na njihovem domu. To lahko trdimo, ker:

 • Na domu rehabilitiramo največje število klientov, ki jih je prizadela ishemična možganska kap. To pomeni, da smo rehabilitirali že zelo veliko podobnih primerov, kot je vaš.
 • Kliente izključno na domu rehabilitiramo najdlje, saj smo najstarejše tovrstno slovensko podjetje.
 • V našem podjetju ljudi, ki jih je zadela možganska kap, na domu rehabilitira največ diplomiranih fizioterapevtov.
 • Vsi naši diplomirani fizioterapevti med sabo izmenjujemo znanje, zato imamo veliko izkušenj pri ljudeh s to boleznijo.
 • Imamo tako veliko klientov, ki jih rehabilitiramo, da smo zanje razvili lastno fizioterapevtsko metodo, ki je uspešna v kar 97 odstotkih primerov.

Možnost poslabšanja

Velika verjetnost obstaja, da se bo vaše zdravstveno stanje še poslabšalo, bodisi zaradi še ene možganske kapi bodisi zaradi posledic, ki jih prinese slaba rehabilitacija (bolečine, poškodbe, povečan mišični tonus ipd.).

Možnost uspešne rehabilitacije

Dobra novica pa je, da je z dobro neprekinjeno rehabilitacijo mogoče zelo veliko napredovati.

Če vas zanima več o rehabilitaciji, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je mogoče doseči pri vašem zdravstvenem stanju in vašem položaju ter kakšna bi bila optimalna rehabilitacija za vas zdaj, ko vas je zadela ishemična možganska kap. Če se želite naročiti na brezplačni pregled ali imate kakšna vprašanja, kliknite na okence tik pod besedilom.

SORODNI ČLANKI: