MOŽGANSKI EDEM

Možganska kap in z njo možganski edem se lahko pojavi na posameznih mestih ali prizadene celotne možgane. Ko se možganski edem pojavi, se začne povečevati intrarenalni pritisk v lobanji. Ta lahko prepreči pretok krvi po možganih, kar vodi v pomanjkanje kisika in hranil v možganih. Oteklina lahko tudi drugim tekočinam prepreči, da bi odtekale iz možganov, kar pritisk v glavi le še dodatno povečuje. Posledica so lahko poškodbe možganov ali celo smrt.

Simptomi

Možganski edem ima lahko različne simptome. Večinoma se pojavijo hitro po možganski kapi. Najpogostejši simptomi vključujejo:

Tako ishemična kot hemoragična možganska kap lahko povzročita možganski edem

Diagnoza možganska kap in možganski edem:

Diagnozo možganski edem po možganski kapi postavi zdravnik v bolnišnici ali kliničnem centru na osnovi vzroka in simptomov. Za postavitev diagnoze se pogosto uporabijo:

Zdravljenje

Glavni cilj zdravljenja po diagnozah možganska kap in možganski edem je hitro ukrepanje za zagotovitev zadostne količine kisika in krvi v zdravih delih možganov.

Zdravljenje lahko vključuje:

Zdravljenje vključuje tudi fizioterapijo, ki je takoj za zgoraj opisanimi zdravljenji nujna za vse bolnike, ki jih je zadela možganska kap in so zato dobili tudi možganski edem. Fizioterapija je združljiva z vsemi oblikami zdravljenja. Začeti se mora takoj, ko se stabilizirajo vaši vitalni znaki, in nadaljevati, vse dokler ne dosežete svojega optimalnega stanja. Pri blažjih možganskih kapeh je to obdobje kratko. Pri hujših primerih, ko vas zadene močna možganska kap in dobite še močan možganski edem, pa lahko fizioterapija in z njo okrevanje po možganski kapi trajata tudi eno ali več let, preden ste optimalno rehabilitirani. V tem času se največkrat kombinirata fizioterapija, ki jo dobite po javnem zdravstvu, in fizioterapija na domu.

Poleg funkcionalnih motoričnih motenj imajo prizadeti po tem, ko jih je zadela možganska kap in so zato dobili tudi možganski edem, pogosto tudi kognitivne motnje, epilepsije in depresijo.

Fizioterapija na domu se v našem podjetju izvaja v naslednjih krajih:

Rehabilitacija v našem podjetju Therapia, d. o. o.

Rehabilitacija po možganski kapi ima pri ljudeh, ki imajo, ker jih je zadela možganska kap, tudi možganski edem, določene posebnosti.

SORODNI ČLANKI: