PADAJOČE STOPALO

Možganska kap je pogost vzrok, ki povzroči padajoče stopalo. Padajoče stopalo je nezmožnost dvigovanja sprednjega dela stopala, kar je najbolj moteče, ko se prizadeta noga odlepi od podlage, saj se prsti ne dvignejo skupaj z njo. To povzroči bistveno slabšo kakovost hoje, saj je treba nogo dvigovati višje, slabša pa je tudi stabilnost podplata, ko je obremenjen s težo telesa. Vse to vpliva tudi na ravnotežje osebe, saj se tako možnost padca močno poveča.

Osebe, ki imajo zaradi možganske kapi padajoče stopalo, med hojo velikokrat povlečejo prste po tleh. Ko se temu izogibate in dvigujete celotno prizadeto nogo višje kot neprizadeto nogo, to povzroči značilno hojo ljudi, ki imajo padajoče stopalo.

Padajoče stopalo je po tem, ko vas je zadela možganska kap, lahko začasno ali trajno.

Ortoza za padajoče stopalo pri osebah, ki jih je zadela možganska kap

Kratkoročno morate takšno stopalo podpreti z opornico, saj imate poleg težave s padajočim stopalom zaradi možganske kapi težave tudi v drugih delih telesa. Zaradi vsega tega imate slabše ravnotežje, kar pomeni, da je verjetnost padca pri vas veliko večja. Vsak padec pa lahko povzroči tudi težje poškodbe, v nekaterih primerih tudi smrt. Več o preprečevanju padcev si lahko preberete v našem članku Preprečevanje padcev. Povezavo lahko najdete nad ali pod tem člankom.

Druge prednosti opornice za stopalo

Poleg tega imate z opornico za stopalo tudi estetsko lepšo hojo in bolj pravilno. To je zelo dobrodošlo, saj si ne povzročate bolečin in obrab v drugih sklepih.

Hoja z opornico pa je tudi manj naporna, kar pomeni, da boste z njo lažje prehodili daljše razdalje.

Med hojo, torej vse dokler imate padajoče stopalo, ki ga je povzročila možganska kap, vedno nosite opornico, ki vam bo privzdigovala in stabilizirala stopalo.

Pogosto je treba poleg opornice naročiti ali izdelati tudi ortopedske čevlje.

Padajoče stopalo – rehabilitacija

Ko ne hodite, naredite vse, da bi svoje stopalo rehabilitirali in bi se spet dvigovalo samo. Ko bo stopalo skupaj s telesom po možganski kapi rehabilitirano, boste opornico za stopalo med hojo za vedno ostranili.

Mišice so pri osebah po možganski kapi redko poškodovane, težava pa je v tem, da čez čas postanejo šibke zaradi neaktivnosti, ki jo je s padajočim stopalom povzročila možganska kap.

Fizioterapija je za težave s padajočim stopalom pri osebah po možganski kapi edina metoda, s katero si lahko povečate možnosti, da bo vaše padajoče stopalo po tem, ko vas je zadela možganska kap, spet funkcioniralo.

Padajoče stopalo se pri vseh osebah ne rehabilitira na enak način. Razlog za to je, da vsakega posameznika ni zadela enako močna možganska kap in posledično nima enako velikih težav s padajočim stopalom.

Fizioterapija in z njo rehabilitacija padajočega stopala ima pri osebah, ki jih je zadela možganska kap, več nalog, ki niso nujno omejene na padajoče stopalo. Te so:

Dokler imate stopalo popolnoma paralizirano, so poleg vaj v sklopu fizioterapije po tem, ko vas je zadela možganska kap, za vas koristne tudi električne stimulacije. Ko se stopalo lahko aktivno privzdiguje, pa so vaje veliko pomembnejše, saj poleg krepitve mišic spodbujajo povezave med glavo in stopalom, česar električne stimulacije ne počno.

Velikokrat je rehabilitacija stopala pri osebah, ki jih je zadela možganska kap, zelo zahtevna. Zato je zelo pomembno, da dobite izkušenega fizioterapevta, ki vas bo vodil čez celotno rehabilitacijo. Tako bo verjetnost, da svoje padajoče stopalo res rehabilitirate, največja.

Fizioterapija v našem podjetju

Rehabilitacija je po tem, ko vas je zadela možganska kap, zelo pomembna. Začeti se mora čim prej in trajati, vse dokler niste popolnoma rehabilitirani. Del rehabilitacije vam pripada po javnem zdravstvu na napotnico. Za dovolj dolgo neprekinjeno rehabilitacijo pa je največkrat potrebna tudi fizioterapija, ki si jo ljudje običajno organizirajo sami. Ta fizioterapija je v glavnem organizirana kot fizioterapija na domu.

V našem podjetju imamo največ izkušenj z rehabilitacijo na domu. Imamo veliko klientov, ki jih je zadela možganska kap.

Opis:

Pri nas se izvaja:

Brezplačen fizioterapevtski pregled

Če vas je zadela možganska kap, obstaja velika verjetnost, da se bo vaše zdravstveno stanje še poslabšalo, bodisi zato, ker vas bo zadela vsaj še ena možganska kap, bodisi zaradi posledic, ki jih prinese slaba rehabilitacija ali odsotnost dovolj dolge pravilne rehabilitacije (bolečine, poškodbe, povečan mišični tonus, nepokretnost itn.). Dobra novica pa je, da je z dobro neprekinjeno rehabilitacijo mogoče zelo napredovati na vseh področjih.

Če vas zanima več o rehabilitaciji po tem, ko vas je zadela možganska kap, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma brezplačno in brez obveznosti opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je pri vašem zdravstvenem stanju in vašem položaju mogoče doseči z optimalno rehabilitacijo zdaj, ko vas je zadela možganska kap. Če se želite naročiti na brezplačni pregled ali imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom.

SORODNI ČLANKI: