POŠKODBE

Možganska kap je vzrok, da 40 odstotkov vseh preživelih v enem letu po možganski kapi vsaj enkrat pade tako močno, da pride do poškodbe.

Prilagoditev okolja

To pomeni, da skoraj polovica ljudi, ki jih je zadela možganska kap, resno pade. Zato morate poleg tega, da preprečite ponovitev bolezni, preprečiti tudi morebitne padce. Če ne morete ugotoviti, kje vse v vašem stanovanju je največja verjetnost, da padete, je najbolje, da vaše stanovanje pregleda izkušen fizioterapevt. Ta vam bo znal svetovati, kje in kaj morate prilagoditi, da boste možnost padca zmanjšali. Največ izkušenj s tem imajo podjetja, ki se ukvarjajo izključno s fizioterapijo na domu, saj ves čas rehabilitirajo ravno kliente, ki jih je zadela možganska kap, in to na njihovih domovih. Hkrati svojim klientom svetujejo, kaj vse morajo narediti, da bodo padce po možganski kapi preprečili. Fizioterapija na domu je zaradi tega specifično področje. Fizioterapevt, ki jo izvaja, mora najprej pomagati preprečiti, da bi se bolezen ponovila, potem mora narediti vse, da prepreči padce in poškodbe, šele nato se lahko zares posveti rehabilitaciji klienta. Sicer bo ta prej ali slej spet na začetku, če ne celo v slabšem položaju. Če vas je zadela možganska kap, je torej zelo pomembno, da imate terapevta, ki se tega zaveda.

Kakovostna rehabilitacija

Prilagoditev okolja je torej zelo pomembna, da po tem, ko vas je zadela možganska kap, preprečite, da bi padli in se poškodovali. Še bolj pomembna pa je kakovostna rehabilitacija. Kakovostnejše je posameznik rehabilitiran, manjša je možnost, da pade, ne le v domačem okolju, ampak tudi izven njega, saj je močnejši, ima boljše ravnotežje, kakovostnejšo tehniko hoje, boljše ravnotežnostne reakcije, boljšo vzdržljivost itn. Boljše kot bo pri vas okrevanje po možganski kapi, manj prilagoditev v stanovanju boste potrebovali. Zato bo boljša kakovost vašega življenja že v stanovanju, še boljša pa bo izven stanovanja, saj to okolje težje prilagodite svojim lastnim potrebam.

Razlogi za padce

Da imajo ljudje po tem, ko jih je zadela možganska kap, slabo ravnotežje in se zato zgodijo padci in poškodbe, je lahko več vzrokov. Najpogostejši razlogi za padce pri ljudeh, ki jih je zadela možganska kap, na katere lahko vpliva fizioterapija, so:

Vse to spremeni način, kako bo oseba delovala v svojem domu. Dobra novica je, da lahko fizioterapija ali fizioterapija na domu bolj ali manj uspešno reši večino zgoraj naštetih primerov pri klientih, ki jih je zadela možganska kap. Padci in poškodbe so na takšen način v glavnem preprečeni.

Kaj vse lahko storite sami

Bolj kot boste varni, bolj boste povečali kakovost svojega življenja, hkrati pa si boste omogočili boljše pogoje za neprekinjeno rehabilitacijo. Tako boste dosegli, da bosta zdravljenje in okrevanje po možganski kapi izpeljana optimalno in neprekinjeno.

Spodaj opisujemo seznam stvari, ki jih je dobro opraviti po tem, ko vas je zadela možganska kap, saj boste tako preprečili večino vzrokov za padce in poškodbe, s tem pa si omogočili nemoteno rehabilitacijo.

To so osnovni nasveti, kaj je dobro upoštevati, ko vas je zadela možganska kap, saj so s tem padci in poškodbe skoraj popolnoma onemogočeni.

Omenjene predloge in morebitne druge je najbolje dodelati z izkušenim fizioterapevtom. Fizioterapija na domu vam v teh primerih lahko pomaga tako pri okrevanju po možganski kapi kot pri prilagoditvi okolja v vašem stanovanju.

Fizioterapija na domu Therapia, d.o.o.

Rehabilitacija po možganski kapi je zelo pomembna, saj boste, če bo vodena pravilno, na koncu optimalno rehabilitirani, drugače pa se lahko zgodi dvoje:

Opis našega podjetja

Če vas je zadela možganska kap in imate poleg tega še slabo stabilnost, obstaja velika verjetnost, da boste padli in se poškodovali. Dobra novica je, da lahko za preprečitev tega veliko naredite že sami. Česar sami ne morete, pa lahko naredite z izkušenim fizioterapevtom.

Če vas zanima več o tem, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma vedno opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov, kaj in na kakšen način je mogoče doseči pri vašem zdravstvenem stanju zdaj, ko vas je zadela možganska kap, da se rehabilitirate in se preprečijo padci in poškodbe. Če se želite naročiti na brezplačni pregled ali če imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom.

SORODNI ČLANKI: