Fizioterapija, nevrofizioterapija in kinezioterapija – Therapia

SPASTIČNOST

Možganska kap ima številne posledice, med katerimi je precej pogosta tudi spastičnost mišic. S to težavo se po možganski kapi spoprijema od 17 do 38 odstotkov ljudi. Spastičnost mišic povzroči, da mišice postanejo močno zakrčene in toge, kar otežuje njihovo premikanje in gibanje, prav tako pa se lahko pojavijo tudi boleči mišični krči ali spazmi.

Kaj je spastičnost pri ljudeh, ki jih je zadela možganska kap

Gre za motnjo v delovanju mišic, ki nastane kot posledica okvare osrednjega živčevja. Možganska kap in različni drugi vzroki namreč lahko povzročijo prekinitev povezave med gibalnim centrom v možganih in hrbtenjačo, zaradi česar pride do težav pri nadzoru nad mišicami in njihovim delovanjem. Nastopi nenadzorovana ali pretirana mišična aktivnost oziroma spastičnost.

Spastičnost se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov, med katerimi so:

 • možganska kap,
 • druge hude možganske poškodbe,
 • poškodbe hrbtenjače,
 • cerebralna paraliza,
 • multipla skleroza.

Spastičnost se pri posameznikih, ki jih je zadela možganska kap, kaže v zelo različnih oblikah, kot so:

 • nenehen občutek napetosti v mišicah,
 • oteženo gibanje zaradi zakrčenih in togih mišic,
 • težave s fino motoriko zaradi zakrčenih dlani,
 • bolečina ob vsakem premiku ali gibu,
 • močni krči ali spazmi.

Nezdravljena spastičnost lahko povzroči kontrakcijo mišic, zaradi katere se mišična vlakna trajno skrčijo, kar privede do bolečin in deformacije sklepov. Poleg tega nezdravljena spastičnost mišic lahko privede tudi do težav, ki niso povezane z motoriko, kot so na primer vnetje urinskega trakta, kronično zaprtje in podobno.

Kako se pri bolnikih, ki jih je zadela možganska kap, in tudi drugih zdravi mišična spastičnost

Za zdravljenje se uporabljajo različne metode, s katerimi lahko omilimo stalno zakrčenost in napetost mišic. Izbira ustrezne metode je odvisna od vzroka spastičnosti (možganska kap, poškodba hrbtenjače, multipla skleroza itn.), predvsem pa od tega, za kako hudo obliko te gibalne motnje gre. Pogosto je najbolje izbrati različno kombinacijo metod, ki morajo biti izbrane glede na individualne potrebe vsakega posameznika.

Pri zdravljenju se lahko uporablja več različnih metod, kot so:

 • Zdravila, ki sproščajo mišice. Vsaj začasno pomagajo lajšati simptome, zares učinkovita pa postanejo šele v kombinaciji z razgibavanjem in različnimi razteznimi vajami.
 • Injekcije, ki preprečujejo pretirano krčenje mišic. Aplikacija botulin toksina, ki je bolj znan pod imenom botoks, in intratekalnega baklofena lajša simptome in omogoča lažje razgibavanje in rehabilitacijo.
 • Uporaba različnih opornic. Običajno se opornice uporabljajo predvsem na začetku rehabilitacije za lajšanje bolečin in mišičnih krčev. Kasneje pa se lahko njihova uporaba opusti, saj z uspešno rehabilitacijo bolečina in mišični krči postajajo manj izraziti.
 • Fizioterapija (raztezne vaje in razgibavanje). Je najbolj preprosta in hkrati temeljna oblika zdravljenja mišične spastičnosti, tako pri bolnikih, ki jih je zadela možganska kap, kot pri ostalih, ki imajo težave s spastičnostjo mišic. Raztezne vaje izboljšajo gibljivost in nadzor nad delovanjem mišic. Raztezanje mora biti redno, sistematično in prilagojeno stopnji prizadetosti in telesni zmogljivosti posameznika.
 • Operacija je le redko rešitev. V redkih primerih se zdravniki odločijo za operacijo, vendar običajno šele takrat, ko izčrpajo vse ostale možnosti zdravljenja.

Odpravite mišično napetost, odpravite spastičnost

Mišična napetost oziroma zakrčenost otežuje hojo ali kakršno koli drugo gibanje. Osebe pogosto tudi težko sedijo ali ležijo, saj so njihove mišice boleče in toge, velikokrat pa imajo tudi krče oziroma spazme.

Zaradi tega lahko oseba, ki jo je zadela možganska kap, potrebuje pomoč tudi pri popolnoma vsakdanjih opravilih, ki jih ne more več opraviti samostojno. Zato postane bolj ali manj odvisna od drugih. Na srečo pa je spastičnost z nekaj vztrajnosti mogoče odpraviti in izboljšati kakovost življenja osebe s to težavo.

Trajna rešitev za zdravljenje spastičnosti

Začasne rešitve, kot so zdravila ali injekcije, zdravijo samo simptome, ne pa vzroka, zaradi katerega je spastičnost sploh nastala. Zakrčene mišice so namreč samo simptom, ki ga povzroči možganska kap, vzrok pa se skriva v poškodbah dela možganov oziroma v poškodbi živčevja, ki možgane povezuje z mišicami.

Ker možganska kap povzroči prekinitev povezave med hrbtenjačo in možgani, ti ne morejo več nadzorovati mišic in njihovega gibanja. Če želimo trajno ozdraviti spastičnost in odpraviti posledice, ki jih je povzročila možganska kap, moramo poskrbeti za to, da spet steče komunikacija med mišicami in možgani.

To možganom omogoča sposobnost nenehnega učenja in prilagajanja, ki jo imenujemo nevroplastičnost. Čeprav je zaradi poškodb, ki jih je povzročila možganska kap, določen del možganov okvarjen, lahko njegove funkcije prevzamejo drugi deli možganov, če jih z lastno aktivnostjo spodbujamo k temu.

Začasna rešitev, ki odpravi krče in bolečino

Možganska kap lahko povzroči tudi pomanjkanje motivacije prizadetega, da bi se pri njem izvajala rehabilitacija po možganski kapi. V tem primeru je fizioterapija, ki je nujna za uspešno okrevanje, manj uspešna. To velja še posebej v primerih, ko so ob kakršnih koli poskusih gibanja prisotni mišični krči oziroma spazmi ali bolečina. Zaradi tega je lahko zdravljenje spastičnosti, ki jo povzroči možganska kap ali kak drug vzrok, precej oteženo. V tem primeru je smiselno uporabiti zdravila ali injekcije, ki začasno omilijo te težave ter omogočajo lažjo rehabilitacijo in razgibavanje.

Kako aktivirati nevroplastičnost in ozdraviti spastičnost, ki se je pojavila, ker vas je zadela možganska kap

Nevroplastičnost je zmožnost možganov, da se nenehno odzivajo na spremembe in se jim prilagajo. To je treba upoštevati tudi pri rehabilitaciji oziroma zdravljenju spastičnosti. Kot smo napisali, lahko s sistematično vadbo omilite ali celo odpravite spastičnost.

 1. Fizioterapija (raztezanje in razgibavanje) – Rehabilitacijske vaje ne izboljšajo le gibljivosti, ampak pomagajo aktivirati poškodovane sinaptične povezave med mišicami in možgani oziroma ustvariti nove. Prav zato je razgibavanje in redno izvajanje gibalnih vaj najbolj zanesljiva metoda za uspešno okrevanje, ko vas je zadela možganska kap in imate težave s spastičnostjo.
 2. Fizioterapija, fizioterapija, fizioterapija – Čeprav je na začetku rehabilitacije izvajanje vaj lahko zelo naporno, je treba vztrajati, saj le tako lahko dosežemo rezultate. Ponavljajoče se izvajanje gibov je za možgane vsekakor najboljša spodbuda ter najboljša pot do popolnega okrevanja.
 3. In še enkrat fizioterapija – Večkrat kot boste ponovili določeni gib, bolj močna bo postala povezava z možgani. Izvajanje vaj bo s tem postalo vedno lažje in hitrejše, izboljšala se bo gibljivost, spastičnost pa bo izzvenela, saj bodo možgani spet aktivno prevzeli nadzor nad mišicami.

Kakšne vaje izvajati, na kakšen način in kako pogosto

Vsaka nevrološka okvara, kot tudi vsaka možganska kap, je specifična, zato je treba rehabilitacijski program oblikovati za vsakega posameznika posebej. Pri tem je treba upoštevati stopnjo izraženosti spastičnosti in vzrok zanjo, posameznikovo zmožnost gibanja, stopnjo pripravljenosti na sodelovanje, druge težave ali bolezni in podobno.

S skrbno izdelanim programom rehabilitacije bolnikov, ki jih je zadela možganska kap, ki vsebuje različne vaje, razgibavanje ter nevrofiziološke in druge metode zdravljenja, se spastičnost lahko ne le omili, ampak tudi uspešno odpravi.

Rehabilitacija z našim fizioterapevtom

Želite imeti kar največjo možnost, da boste spastičnost mišic, ki jo je povzročila možganska kap, res odpravili?

Za uspešno okrevanje po možganski kapi je zelo pomembno, da ne izberete terapevta, ki se uči na vas.

Podjetje Therapia, d. o. o., je:

 • podjetje z najdaljšo tradicijo v Sloveniji na področju specializiranega izvajanja fizioterapije na domu pri bolnikih, ki jih je zadela možganska kap;
 • pri nas se izvaja le fizioterapija na domu, zato imamo rehabilitacijo na domu zelo dodelano;
 • vsi naši terapevti so diplomirani fizioterapevti;
 • imamo največ fizioterapevtov, ki rehabilitirajo kliente na domu po tem, ko jih je zadela možganska kap;
 • vsi diplomirani fizioterapevti med sabo ves čas izmenjujemo znanje in izkušnje;
 • na domu rehabilitiramo največ klientov, ki jih je zadela možganska kap;
 • edini v Sloveniji smo poleg ostalih metod razvili še svojo zelo učinkovito metodo, s katero se pri nas izvaja rehabilitacija po možganski kapi, s to metodo uspešno rehabilitiramo kar 97 odstotkov klientov, ki jih prevzamemo;

Zaradi vsega naštetega imamo največ izkušenj in dosegamo najboljše rezultate, ko na domu rehabilitiramo ljudi, ki jih je zadela možganska kap. Vi pa imate zato največjo možnost, da težave, ki vam jih je povzročila možganska kap, učinkovito odpravite.

Pri nas se izvaja:

Ali je vaš cilj kakovostno rehabilitirati spastičnost, ki je posledica tega, da vas je zadela možganska kap

Če je vaš odgovor pritrdilen, se naročite na naš brezplačni neobvezujoč fizioterapevtski pregled. Tako lahko iz prve roke izveste, koliko in v kolikšnem času vas je mogoče rehabilitirati po tem, ko vas je prizadela možganska kap. Če niste prepričani, ali je naša fizioterapija primerna za vas, ali pa bi se radi naročili, kliknite okence pod besedilom.