VAJE PO MOŽGANSKI KAPI

Vaje po možganski kapi lahko močno izboljšajo hojo, ravnotežje, pokretnost, fino motoriko, govor in druge funkcije, na katere je vplivala možganska kap.

Danes živimo v morda najboljšem času v vsej človeški zgodovini. Še nikoli ni bilo več znanja o tem, na kaj vse vpliva možganska kap in katere vaje po možganski kapi lahko izboljšajo stanje. Posledično nikoli ni bilo več možnosti, da bi ljudje, ki jih je zadela možganska kap, uspešno okrevali.

Če vaje po možganski kapi začnete delati sami ali z neizkušenim fizioterapevtom, pa hitro ugotovite, da je ta prednost tudi slabost, saj je na trgu velika količina informacij za ljudi, ki jih je zadela možganska kap. Večina se v poplavi vseh informacij počuti izgubljene. Zakaj:

Klienti, ki izberejo nas, takšnih težav nimajo. Fizioterapija na domu vključuje vaje po možganski kapi, ki jih natančno proučimo in nadzorujemo njihovo izvajanje. Klientom, ki jih je zadela možganska kap, jih podajamo po korakih, ob pravem času in količini ter na pravilen način.

Funkcije, ki jih prizadene možganska kap

Možganska kap je lahko tako rahla, da zanjo niti ne vemo, drugi zaradi nje žal umrejo. Večina pa jih je nekje vmes: pri nekaterih možganska kap močno prizadene celo polovico telesa in nastopi nepokretnost, drugi so veliko manj prizadeti, še hodijo, a imajo slabo ravnotežje.

Možganska kap poleg noge in trupa, ki sta ključna za hojo, prizadene tudi roko, lahko pa tudi govor. Ta je lahko prizadet, če možganska kap prizadene desno polovico telesa. Lahko so prizadeti tudi mimika, požiranje, dihanje, ravnotežje itd., čemur morajo biti prilagojene tudi vaje po možganski kapi.

Rehabilitacija in vaje po možganski kapi

Vaje po možganski kapi so namenjene izboljšanju telesnih funkcij, ki jih je prizadela možganska kap. Klient, ki pravilno izvaja vaje po možganski kapi, postane bolj neodvisen in razvije osnovne spretnosti, kot so:

Ko boste osvojili naše vaje po možganski kapi in se boste naučili vse, našteto zgoraj, boste dosegli tudi:

Za vse kliente, ki jih je zadela možganska kap, izberemo vaje po možganski kapi, ki so primerne zanje:

Vaje po možganski kapi – hoja

Možganska kap zelo pogosto prizadene hojo. Pri nekaterih je hoja le poslabšana, pri drugih nemogoča. Takoj, ko nastopi možganska kap, je treba začeti razgibavanje ter izvajati vaje po možganski kapi, da se spet aktivira mišice in se jih okrepi. Če tisti, ki ga je zadela možganska kap, ne more hoditi, obleži, njegova sposobnost gibanja pa se iz dneva v dan slabša. Hoja je zato za samostojnost bistvena, zato je treba narediti vse, da klienta, ki ga je zadela možganska kap, spet naučimo hoditi.

Ko uspešno zaključite terapije in vaje po možganski kapi skupaj s svojim diplomiranim fizioterapevtom, certificiranim za našo metodo rehabilitacije, boste:

Vaje po možganski kapi – fina motorika

Držanje žlice ali vilice in drugi podobni prijemi so za nekoga, ki ga je prizadela možganska kap, lahko nemogoči. Možganska kap namreč močno prizadene fino motoriko, zato je treba izvajati vaje po možganski kapi, ki izboljšajo stanje.

Ko uspešno zaključite terapije in vaje po možganski kapi skupaj s svojim diplomiranim fizioterapevtom, certificiranim za našo metodo rehabilitacije, boste:

Vaje po možganski kapi – pokretnost in samostojno sedenje

Možganska kap lahko tako močno prizadene določene funkcije telesa, da nastopi nepokretnost. Do nepokretnosti lahko pride tudi zaradi prekratke ali premalo intenzivne rehabilitacije. Če je oseba, ki jo je zadela možganska kap, nepokretna, je njena nega veliko težja, pojavijo se preležanine, obsojena je na plenice in pomoč svojcev itd. Ustrezno izbrane vaje po možganski kapi lahko močno izboljšajo stanje ter povrnejo pokretnost in zmožnost gibanja v manjši ali večji meri.

Ko uspešno zaključite terapije in vaje po možganski kapi skupaj s svojim diplomiranim fizioterapevtom, certificiranim za našo metodo rehabilitacije, boste:

Vaje po možganski kapi – govor in mišice obraza

Govor je pri osebah, ki jih je zadela možganska kap, pogosto prizadet. Težko govorijo ali govorijo zelo nerazločno, velikokrat pa skupaj z govorom težava postane tudi požiranje hrane. Posebne vaje po možganski kapi lahko močno izboljšajo govor in požiranje.

Ko uspešno zaključite terapije in vaje po možganski kapi skupaj s svojim diplomiranim fizioterapevtom, certificiranim za našo metodo rehabilitacije, boste:

Vaje po možganski kapi – ravnotežje in propriocepcija

Možganska kap običajno prizadene predvsem eno stran telesa, zaradi česar sta oslabljena ravnotežje in propriocepcija. To se kaže predvsem pri hoji, pa tudi pri drugih funkcijah, zato so nujne vaje po možganski kapi, ki spodbujajo ravnotežje.

Ko uspešno zaključite terapije skupaj s svojim diplomiranim fizioterapevtom, certificiranim za našo metodo rehabilitacije, boste:

Ker v Sloveniji po javnem zdravstvenem sistemu ni mogoče dobiti dovolj fizioterapije, si jo morate organizirati sami. Med rehabilitacijo boste namreč ves čas napredovali, zato boste potrebovali drugačne in težje vaje. Lahko pa se vam tudi kaj razboli, ali pa vas možganska kap zadene še enkrat, v tem primeru boste morali spet prilagoditi celo rehabilitacijo. Vse to na najboljši način ne uspejo početi niti fizioterapevti, ki niso dovolj izkušeni, kaj šele da bi uspeli pravilno dozirati vaje sami. Ko si klient oz. njegovi svojci organizirajo fizioterapijo, si jo največkrat organizirajo kot fizioterapijo na domu. Največ se jih odloči za fizioterapijo na domu z našim podjetjem.

Okrevanje po možganski kapi z nami

Za uspešno rehabilitacijo po možganski kapi je zelo pomembno, da ne izberete terapevta, ki se bo učil z vami.

Naše podjetje Therapia, d. o. o., je:

Naše podjetje Therapia, d. o. o., je:

Zaradi vsega naštetega imamo največ izkušenj in zato dosegamo najboljše rezultate, ko na domu rehabilitiramo ljudi, ki jih je prizadela možganska kap. Vi pa imate zato največjo možnost, da posledice, ki vam jih je povzročila možganska kap, učinkovito odpravite.

Pri nas se izvaja

Če je vaš cilj narediti vse, kar je mogoče, da odpravite posledice, ki vam jih je prizadejala možganska kap, se naročite na naš brezplačen in neobvezujoč fizioterapevtski pregled. Tako boste od izkušenega diplomiranega fizioterapevta iz prve roke izvedeli, koliko in v kolikšnem času vas je mogoče rehabilitirati. Za naročilo kliknite okence pod tem besedilom. Če niste prepričani, ali so naše vaje po možganski kapi primerne za vas, lahko na tej povezavi postavite tudi kakršna koli vprašanja, ki vas skrbijo.

SORODNI ČLANKI