IZBIRA FIZIOTERAPEVTA

Tukaj opisujemo sedem kriterijev, ki so najpomembnejši pri izbiri primernega fizioterapevta. Opisujemo predvsem izbiro fizioterapevta, ki izvaja fizioterapijo na domu. Si pa s kriteriji lahko pomagate tudi pri izbiri ambulantnega fizioterapevta. Teh sedem kriterijev je najpomembnejših, saj so glavne naloge fizioterapevta na domu, da vas optimalno rehabilitira, ne dela napak in vas rehabilitira v čim krajšem času.

Te kriterije je dobro upoštevati pri izbiri primernega fizioterapevta. Z njimi boste izbrali dobrega in uspešnega fizioterapevta. Tistim, ki nimajo veliko izkušenj na tem področju in se bodo na vas šele učili, pa se boste izognili.

Zakaj je pomembno, da imate izkušenega fizioterapevta

Ker fizioterapija na domu na napotnico v Sloveniji ne obstaja in jo boste morali v vsakem primeru plačati. Nekomu boste plačali nekoliko več, drugemu pa nekoliko manj. Velike razlike zato ne bo. Precejšna razlika pa bo v rehabilitaciji. V enem primeru boste čez nekaj časa spet rehabilitirani, vaše težave bodo minimalne, v drugem primeru pa se lahko vaše stanje še poslabša ali pa boste zamudili ključni čas, ko bi se morali primerno rehabilitirati, pa se niste. Če ste se odločili, da se pri vas fizioterapija začne, je pomembno, da si izberete kakovostnega fizioterapevta. Preden ga izberete, je dobro, da se vprašate naslednje:

Koliko let ima registrirano dejavnost »fizioterapija na domu«

To dokaj preprosto preverite. Poglejte na Googlu in preverite, koliko let ima registrirano dejavnost »fizioterapija na domu«, ki spada pod druge zdravstvene dejavnosti. Če tega ne znate, lahko podatek dobite na ministrstvu za zdravje. Verjetneje je, da ima terapevt, ki se z dejavnostjo fizioterapija na domu ukvarja dlje, več izkušenj kot tisti, ki se z njo ukvarja manj časa.

Ali imajo fizioterapevti v tem podjetju primerno izobrazbo

Pomembno se je zavedati, da se fizioterapija na domu v Sloveniji mora izvajati z diplomiranim fizioterapevtom. Žal pa vsi teh pravil ne upoštevajo.

Na ministrstvu za zdravje le diplomiranim fizioterapevtom izdajo dovoljenje za izvajanje fizioterapije na domu. Če terapevt nima te izobrazbe, ampak izobrazbo maserja, športnega trenerja, kineziologa ipd., pomeni, da nima dovoljenja ministrstva za zdravje, ker ni usposobljen za rehabilitacijo pacientov. Fizioterapija na domu zato zanje ni dovoljena. Do tega podatka najlažje pridete, če pišete ali pokličete na ministrstvo za zdravje.

Ali je fizioterapevt specializiran za dejavnost »fizioterapija na domu«

Če je podjetje specializirano za dejavnost »fizioterapija na domu«, pomeni, da se ukvarja izključno s fizioterapijo na domu in ne izvaja ambulantne fizioterapije. To je pomembno zato, ker ima kar nekaj podjetij, ki so v osnovi ambulantne fizioterapije, registrirano tudi dejavnost »fizioterapija na domu«. Njim fizioterapija na domu ni primarni vir dohodka, zato se za fizioterapijo na domu ne trudijo enako kot za ambulantno fizioterapijo. Podjetja, ki živijo samo od fizioterapije na domu, pa vse poslovanje prilagodijo tej dejavnosti, da bi bili lahko v fizioterapiji na domu boljši in boljši, saj je to njihov primarni vir prihodka. Pomembno je vedeti, da fizioterapija v ambulanti obravnava večinoma drugačen tip klientov kot fizioterapija na domu. V ambulante težko prihajajo ljudje, ki:

Fizioterapija na domu je za to vrsto klientov najpogostejša izbira, zato v ambulantah s takšnimi klienti nimajo toliko izkušenj, kot jih imajo fizioterapevti, ki izvajajo le fizioterapijo na domu. Prav tako v ambulantah nimajo dovolj izkušenj, kako te kliente rehabilitirati v njihovem okolju, kjer ni na razpolago idealnih prostorov in aparatur. Če je podjetje specializirano le za dejavnost »fizioterapija na domu« ali ne, lahko vidite v opisu na njihovi spletni strani.

Na koliko pacientih se v tem podjetju izvaja fizioterapija na domu

Ta podatek odločilno vpliva na izkušnje terapevta oziroma podjetja. Če podjetje izvaja fizioterapijo na domu pri tisoč pacientih, je drugačno kot podjetje, ki ima deset pacientov. Ne glede na to, kakšno težavo ali bolezen imate, ima podjetje s tisoč primeri letno z rehabilitacijo na domu več izkušenj. Ker se fizioterapija na domu ne izvaja na koncesijo, so vsi uporabniki samoplačniki. Zato je podjetje, ki ima bistveno več pacientov od drugih, očitno veliko boljše, drugače jim svojega zdravja in denarja ne bi zaupalo toliko ljudi. To je mogoče preveriti pri prihodkih podjetja. Podjetja z več klienti imajo posledično višje prihodke. Pomembno pa je, da so ti dohodki ustvarjeni s fizioterapijo na domu.

Za katero vrsto klientov je podjetje specializirano

Obstajajo fizioterapevtska podjetja, ki se ukvarjajo samo z odpravljanjem bolečin, druga samo z nevrološkimi bolniki, tretja samo z bolniki, ki imajo težave s hojo ali pa so nepokretni, kar je tudi težava s hojo, četrta samo z rehabilitacijo športnih poškodb, rehabilitacijo otrok itd. Obstajajo pa tudi fizioterapevtska podjetja, ki se ukvarjajo z vsem naštetim in s še več stvarmi. Tako podjetje skoraj gotovo ni specializirano za vašo težavo.

Po navadi so tisti fizioterapevti, ki se ukvarjajo samo z eno vrsto bolnikov, pri teh veliko uspešnejši kot tisti, ki se ukvarjajo z vsemi. Pomembno je, da veste, kakšne težave imate in ali je mogoče najti fizioterapevta, ki se ukvarja samo s klienti, ki imajo enake težave. S čim vse se podjetje ukvarja, lahko preverite na spletni strani podjetja. Če pogledate, koliko različnih metod izvaja podjetje in koliko različnih težav odpravlja, boste ugotovili, ali je specializirano samo za vaše težave ali izvajajo vse po malem.

Po kakšni metodi se fizioterapija na domu izvaja v tem podjetju

Za izvajanje fizioterapije na domu lahko diplomirani fizioterapevt uporabi različne metode, odvisno od težave, ki jo mora odpraviti. Pomembno je, da ugotovite, kakšne težave imate:

Ko ugotavljate, kakšno težavo imate, boste odkrili, da imate verjetno več različnih težav. Zato je najpomembneje, da ugotovite, katera težava je pri vas največja oziroma kaj si najbolj želite: odpraviti bolečino, izboljšati hojo, da bi sploh prišli do stranišča, itd. Največkrat je pri klientih, ki se zanimajo za fizioterapijo na domu, najpomembneje, da se jim izboljša hoja, ker slabo hodijo ali pa sploh ne morejo več hoditi. Če je to tudi vaša težava, poglejte na spletno stran podjetja, ali je prva specializacija tega podjetja fizioterapija na domu in ali so specializirani za vzpostavitev hoje.

To naredite tako, da na spletni strani pogledate, katere metode za vzpostavitev hoje uporabljajo. Ko to ugotovite, lahko več o metodah, če na njihovi spletni strani ne piše nič o metodah, opise teh najdete na spletu. Tako boste lahko razbrali, ali je metoda namenjena vzpostavljanju boljše hoje pri vaši diagnozi ali ne. Preko metod boste tudi videli, ali so specializirani za eno področje ali ne.

Fizioterapija na domu se konča dobro le, če je fizioterapevt vesten, točen, spoštljiv, ne krade, zna dobro motivirati itd.

Zadnja točka ni toliko povezana s fizioterapijo na domu kot z vsem drugim, kar je pri rehabilitaciji tudi pomembno in nazadnje zelo vpliva na rehabilitacijo. Stvari, ki bi jih tukaj lahko naštevali, je veliko. V glavnem se delijo na dve skupini:

Kako to ugotovimo

Neposredno težko ugotovimo, saj o fizioterapevtih, ki izvajajo fizioterapijo na domu, na spletu ni veliko napisanega. Razlog je, da so njihovi klienti predvsem starejši, ki v uporabi interneta niso tako vešči, da bi opisovali svoje izkušnje na forumih in podobno. Zato je odgovor mogoče dobiti posredno, iz podatkov, ki ste jih do zdaj že dobili: kako dolgo se fizioterapija na domu izvaja v tem podjetju in koliko prihodkov ima terapevt oziroma podjetje od fizioterapije na domu. Verjetneje je podjetje, ki je dolgo na trgu in ima veliko prihodkov, pošteno in zna motivirati, sicer podjetje ne bi obstajalo toliko časa in ne bi imelo toliko klientov.

To je najpomembnejših sedem kriterijev, ki jih lahko preverite, preden naročite fizioterapijo na domu. Kriteriji so zelo objektivni kazalniki fizioterapevta, ki bo prišel k vam, in njegovega podjetja. Težava pri fizioterapiji na domu je le ena. V nekaterih večjih območjih boste na takšen način lahko izbirali med ponudniki, ker jih je več, v drugih pa fizioterapije na domu ni ali pa je slabo zastopana. Tam boste žal morali vzeti, kar je na voljo.

Opis našega podjetja Therapia, d. o. o.:

Brezplačen fizioterapevtski pregled

Če vas zanima več o rehabilitaciji na domu, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačen in neobvezujoč fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je pri vašem zdravstvenem stanju mogoče doseči z rehabilitacijo na domu. Če vas fizioterapija na domu zanima in se želite naročiti na brezplačni fizioterapevtski pregled ali če imate kakršno koli vprašanje, kliknite okence pod besedilom.

SORODNI ČLANKI:

FIZIOTERAPIJA