Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Izbira fizioterapevta je pomembna odločitev posameznika, ki išče pomoč le-tega. Tukaj opisujemo sedem kriterijev, ki so najpomembnejši pri izbiri primernega fizioterapevta. Opisujemo predvsem izbiro fizioterapevta, ki izvaja fizioterapijo na domu. Si pa s kriteriji lahko pomagate tudi pri izbiri ambulantnega fizioterapevta. Teh sedem kriterijev je najpomembnejših, saj so glavne naloge fizioterapevta na domu, da vas optimalno rehabilitira, ne dela napak in vas rehabilitira v čim krajšem času. Te kriterije je dobro upoštevati pri izbiri primernega fizioterapevta. Z njimi boste izbrali dobrega in uspešnega fizioterapevta. Tistim, ki nimajo veliko izkušenj na tem področju in se bodo na vas šele učili, pa se boste izognili.

Zakaj je pomembno, da imate izkušenega fizioterapevta?

Ker fizioterapija na domu na napotnico v Sloveniji ne obstaja in jo boste morali v vsakem primeru plačati. Nekomu boste plačali nekoliko več, drugemu pa nekoliko manj. Velike razlike zato ne bo. Precejšna razlika pa bo v rehabilitaciji. V enem primeru boste čez nekaj časa spet rehabilitirani, vaše težave bodo minimalne, v drugem primeru pa se lahko vaše stanje še poslabša ali pa boste zamudili ključni čas, ko bi se morali primerno rehabilitirati, pa se niste. Če ste se odločili, da se pri vas fizioterapija začne, je pomembno, da si izberete kakovostnega fizioterapevta. Preden ga izberete, je dobro, da se vprašate naslednje kriterije, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Kaj vpliva na izbiro fizioterapevta?

Koliko let ima registrirano dejavnost »fizioterapija na domu« in ali ima primerno izobrazbo?

To dokaj preprosto preverite. Poglejte na Googlu in preverite, koliko let ima registrirano dejavnost »fizioterapija na domu«, ki spada pod druge zdravstvene dejavnosti. Če tega ne znate, lahko podatek dobite na ministrstvu za zdravje. Verjetneje je, da ima terapevt, ki se z dejavnostjo fizioterapija na domu ukvarja dlje, več izkušenj kot tisti, ki se z njo ukvarja manj časa. Pomembno se je zavedati, da se fizioterapija na domu v Sloveniji mora izvajati z diplomiranim fizioterapevtom. Žal pa vsi teh pravil ne upoštevajo. Na ministrstvu za zdravje le diplomiranim fizioterapevtom izdajo dovoljenje za izvajanje fizioterapije na domu. Če terapevt nima te izobrazbe, ampak izobrazbo maserja, športnega trenerja, kineziologa ipd., pomeni, da nima dovoljenja ministrstva za zdravje, ker ni usposobljen za rehabilitacijo pacientov. Fizioterapija na domu zato zanje ni dovoljena. Do tega podatka najlažje pridete, če pišete ali pokličete na ministrstvo za zdravje.

 

Ali je fizioterapevt specializiran za dejavnost »fizioterapija na domu«?

Če je podjetje specializirano za dejavnost »fizioterapija na domu«, pomeni, da se ukvarja izključno s fizioterapijo na domu in ne izvaja ambulantne fizioterapije. To je pomembno zato, ker ima kar nekaj podjetij, ki so v osnovi ambulantne fizioterapije, registrirano tudi dejavnost »fizioterapija na domu«. Njim fizioterapija na domu ni primarni vir dohodka, zato se za fizioterapijo na domu ne trudijo enako kot za ambulantno fizioterapijo. Podjetja, ki živijo samo od fizioterapije na domu, pa vse poslovanje prilagodijo tej dejavnosti, da bi bili lahko v fizioterapiji na domu boljši in boljši, saj je to njihov primarni vir prihodka. Pomembno je vedeti, da fizioterapija v ambulanti obravnava večinoma drugačen tip klientov kot fizioterapija na domu. V ambulante težko prihajajo ljudje, ki:

 • so nepokretni,
 • težko hodijo,
 • imajo težke oblike bolezni,
 • težje poškodbe,
 • potrebujejo večletno rehabilitacijo itd.

 

Na koliko pacientih se v tem podjetju izvaja fizioterapija na domu in za katere bolezni je podjetje specializirano?

Ta podatek odločilno vpliva na izkušnje terapevta oziroma podjetja. Če podjetje izvaja fizioterapijo na domu pri tisoč pacientih, je drugačno kot podjetje, ki ima deset pacientov. Ne glede na to, kakšno težavo ali bolezen imate, ima podjetje s tisoč primeri letno z rehabilitacijo na domu več izkušenj. Ker se fizioterapija na domu ne izvaja na koncesijo, so vsi uporabniki samoplačniki. Zato je podjetje, ki ima bistveno več pacientov od drugih, očitno veliko boljše, drugače jim svojega zdravja in denarja ne bi zaupalo toliko ljudi. To je mogoče preveriti pri prihodkih podjetja. Podjetja z več klienti imajo posledično višje prihodke. Pomembno pa je, da so ti dohodki ustvarjeni s fizioterapijo na domu. Obstajajo fizioterapevtska podjetja, ki se ukvarjajo samo z odpravljanjem bolečin, druga samo z nevrološkimi bolniki, tretja samo z bolniki, ki imajo težave s hojo ali pa so nepokretni, kar je tudi težava s hojo, četrta samo z rehabilitacijo športnih poškodb, rehabilitacijo otrok itd. Obstajajo pa tudi fizioterapevtska podjetja, ki se ukvarjajo z vsem naštetim in s še več stvarmi. Tako podjetje skoraj gotovo ni specializirano za vašo težavo.

Po navadi so tisti fizioterapevti, ki se ukvarjajo samo z eno vrsto bolnikov, pri teh veliko uspešnejši kot tisti, ki se ukvarjajo z vsemi. Pomembno je, da veste, kakšne težave imate in ali je mogoče najti fizioterapevta, ki se ukvarja samo s klienti, ki imajo enake težave. S čim vse se podjetje ukvarja, lahko preverite na spletni strani podjetja. Če pogledate, koliko različnih metod izvaja podjetje in koliko različnih težav odpravlja, boste ugotovili, ali je specializirano samo za vaše težave ali izvajajo vse po malem.

Po kakšni metodi se fizioterapija na domu izvaja v tem podjetju?

Za izvajanje fizioterapije na domu lahko diplomirani fizioterapevt uporabi različne metode, odvisno od težave, ki jo mora odpraviti. Pomembno je, da ugotovite, kakšne težave imate:

 • bolečina,
 • otežena hoja,
 • slabo ravnotežje,
 • vrtoglavica,
 • nepokretnost,
 • zatekanje nog,
 • pomankanje motivacije,
 • različne nevrološke bolezni,
 • avtoimune bolezni itd.

Fizioterapija na domu

Ko ugotavljate, kakšno težavo imate, boste odkrili, da imate verjetno več različnih težav. Zato je najpomembneje, da ugotovite, katera težava je pri vas največja oziroma kaj si najbolj želite: odpraviti bolečino, izboljšati hojo, da bi sploh prišli do stranišča, itd. Največkrat je pri klientih, ki se zanimajo za fizioterapijo na domu, najpomembneje, da se jim izboljša hoja, ker slabo hodijo ali pa sploh ne morejo več hoditi. Če je to tudi vaša težava, poglejte na spletno stran podjetja, ali je prva specializacija tega podjetja fizioterapija na domu in ali so specializirani za vzpostavitev hoje.

To naredite tako, da na spletni strani pogledate, katere metode za vzpostavitev hoje uporabljajo. Ko to ugotovite, lahko več o metodah, če na njihovi spletni strani ne piše nič o metodah, opise teh najdete na spletu. Tako boste lahko razbrali, ali je metoda namenjena vzpostavljanju boljše hoje pri vaši diagnozi ali ne. Preko metod boste tudi videli, ali so specializirani za eno področje ali ne.

Fizioterapija na domu se konča dobro le, če je fizioterapevt vesten, točen, spoštljiv, zna dobro motivirati itd.

Zadnja točka ni toliko povezana s fizioterapijo na domu kot z vsem drugim, kar je pri rehabilitaciji tudi pomembno in nazadnje zelo vpliva na rehabilitacijo. Stvari, ki bi jih tukaj lahko naštevali, je veliko.

Zakaj za okrevanje in rehabilitacijo izbrati naše podjetje? 

Na domu rehabilitiramo največje število klientov v Sloveniji

 

 

Kliente izključno na domu rehabilitiramo najdlje, saj smo najstarejše tovrstno fizioterapevtsko podjetje v Sloveniji

 

 

V našem podjetju kliente na domu rehabilitira največ diplomiranih fizioterapevtov

 

Vsi diplomirani fizioterapevti v našem podjetju med sabo izmenjujemo znanje in izkušnje, zato imamo teh veliko

 

 

Imamo tako veliko klientov, ki jih rehabilitiramo, da smo zanje razvili lastno fizioterapevtsko metodo, s katero smo uspešni v 97 odstotkih primerov

 

Če vas zanima več o rehabilitaciji na domu, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačen in neobvezujoč fizioterapevtski pregled.
Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je pri vašem zdravstvenem stanju mogoče doseči z rehabilitacijo na domu.

Kje nas najdete?