Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Rehabilitacija, kot beseda, izhaja iz latinske besede rehabilitare, kar pomeni obnoviti. Torej cilj rehabilitacije je obnoviti poškodovano telo ali pa del telesa, da se vrne na začetno, optimalno stanje, kakršno je bilo pred poškodbo oziroma boleznijo. To pomeni, da se z določenim procesom osebo, ki trpi za različnimi bolezenskimi stanji, poskuša ponovno vključiti v družbo oziroma delo. Rehabilitacija se lahko izvaja na več načinov, odvisno od težav, s katerimi se pacient sooča in kakšne so možnosti rehabilitacije.

Zakaj se odločiti za rehabilitacijo?

Treba se je zavedati, da nekaterih oseb z določenimi bolezenskimi stanji zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni mogoče popolnoma rehabilitirati. Je pa vseeno v našem podjetju stopnja uspešno rehabilitiranih oseb izjemno visoka. Metoda fizioterapije, ki se pri nas uporablja za rehabilitiranje pacientov se je namreč razvijala več let z namenom, da se res lahko pomaga pacientom z vsemi vrstami bolezenskih stanj. Rehabilitacija bi se idealno morala pričeti takoj po začetku težav oziroma diagnozi. Pri ljudeh je velikokrat problem, da potem, ko opazijo težave čakajo, včasih predolgo, da bi obiskali zdravnika. S tem bolezen ne bo izginila, ampak se bo kvečjemu stanje še poslabšalo. Zato je za začetek pomembno, da ne odlašate z obiskom zdravnika. On vam bo postavil primerno diagnozo ali pa vas napotil naprej na preiskave, dokler ne dobite dokončne diagnoze in potek zdravljenja. Po postavljeni diagnozi bi se morala čim prej začeti izvajati tudi rehabilitacija. Sploh pri bolezenskih stanjih, kjer je del rehabilitacije tudi fizioterapija. Namreč prej, ko se začnejo popravljati nastale težave, prej so lahko vidni rezultati. S tem pa je posledično povezan tudi napredek bolezni. Če se razne težave ne začnejo zdraviti dovolj zgodaj, tudi sama težava bolj napreduje in zato je mogoče kasneje težje rehabilitirati sam del telesa. To ne pomeni, da enaki rezultati niso mogoči, če se rehabilitacija začne kasneje, ampak zgolj to, da je v takem primeru čas rehabilitacije lahko veliko daljši.

 

rehabilitacija

Rehabilitacija kroničnih bolezni

Pri nekaterih poškodbah in nekaterih bolezenskih stanjih se za popolno rehabilitacijo smatra stopnja, ko lahko posameznik brez pomoči ohranja predvideno fizično stanje. Pri kroničnih boleznih pa je značilno, da bolezen napreduje in s tem se težave stopnjujejo. Tu je naloga fizioterapevta ta, da ob vsakih spremembah prilagodi postopek rehabilitacije, da se z napredovanjem bolezni sama kvaliteta življenja čim manj spreminja. Izkušen fizioterapevt pri kroničnih boleznih tudi ne prekine fizioterapije, ko se stanje izboljša, ampak nadaljuje z rehabilitacijo, saj trajajoča bolezen potrebuje tudi trajajočo rehabilitacijo.

Cilji rehabilitacije

Stopnje rehabilitacije

Rehabilitacija se deli na več delov zdravljenja bolezni oziroma poškodb. Najprej gre za zaustavitev in s tem tudi napredovanje bolezenskega stanja pri pacientu. Za vsak primer posebej, se določi funkcija, ki se je začela slabšati oziroma propadati ali pa je velika možnost, da bi se to znalo zgoditi. Potem fizioterapevt določi potek rehabilitacije.

V grobem se glede na različna bolezenska stanja in poškodbe, propadanje telesa deli na neposredno (to se dogaja pri nevroloških boleznih, za katere je značilno, da napredujejo na primer Parkinsonova bolezen, multipla skleroza ipd.) in pa posredno (razne poškodbe, omejena mobilnost zaradi možganske kapi, prekomerne teže itd.).

Drugi del rehabilitacije se začne, ko se pri pacientu zaustavi napredovanje bolezenskega stanja oziroma poškodbe. Pri tej stopnji se je pacientovo življenje že obrnilo na bolje in so vidni že prvi rezultati, saj se fizično in psihično stanje ne slabšata več. V tej fazi so rezultati lahko že ogromni, ker je glavni del težav že odpravljen in se stanje izboljšuje. Glavni pogoj, da bo druga faza rehabilitacije uspešna, pa je pravilno izpeljan prvi del.

Pogoste napake pri rehabilitaciji

Nemalokrat pridejo na rehabilitacijo tudi osebe, ki so sicer zdrave ali pa pred dotično poškodbo oziroma boleznijo nikoli niso imele drugih težav. Zaradi tega, bi taki pacienti radi hitro opravili z rehabilitacijo in čimprej nadaljevali z življenjem kot pred težavami. Fizioterapevt že v začetku okvirno pove koliko časa naj bi rehabilitacija trajala. To večinoma ne bo malo časa, zato je potrebna precejšnja mera potrpežljivosti. Še posebej gre tu za dokončanje rehabilitacije kot jo določa plan. Ljudje namreč takoj ko se stanje izboljša mislijo, da je konec z rehabilitacijo. Ker včasih ljudje že nekaj časa živijo z nekaterimi fizičnimi omejitvami, so zadovoljni že z minimalnimi izboljšanji in se sploh ne zavedajo pomena rehabilitacijo in kakšno napredovanje lahko sploh pričakujejo. Zato je ključnega pomena nadaljevanje fizioterapije tudi po tem, ko imate občutek, da ste dosegli svoj maksimum in se stanje ne more več izboljšati – v večini primerov se lahko in se s pravilnimi metodami tudi bo.

Vsakodnevno izvajanje vaj, če se tako dogovorite - Dogovor, ki ga imate s fizioterapevtom o izvajanju vaj, pa tudi omejitve glede nekaterih gibov ali drugačno izvajanje določenih vaj je treba upoštevati. Fizioterapevt z razlogom predpiše določene vaje in vaša dolžnost se je držati tega držati, pa čeprav imate občutek, da nekatere vaje nimajo pomena. Velja si zapomniti, da mali koraki pripeljejo do velikih zmag, zato ne zanemarjajte niti najbolj preprostih nasvetov, ki vam jih poda fizioterapevt.
Samo diagnoza in samostojno izvajanje fizioterapije brez strokovne pomoči - Kljub temu, da je večina vaj pri fizioterapiji takih, ki jih posameznik lahko brez problema sam izvaja in jih lahko poiščete s preprostim brskanjem po spletu, pa niso vse vaje primerne za vse paciente. Fizioterapevt ima znanje, da s pomočjo vseh izvidov in nadaljnjega pregleda pacienta oceni napredek bolezni oziroma poškodb in na podlagi tega odredi ustrezno rehabilitacijo. To pomeni da glede na vsakega posameznika določi kakšne vaje je potrebno izvajati, pokaže in nadzoruje pravilno izvajanje vaj, na kakšen način, koliko časa se vaje izvajajo in tudi, če katere vaje niso priporočljive. Fizioterapevt spremlja napredek pacienta in mu po potrebi spremeni program. Če takega nadzora ni, potem lahko človek naredi več škode kot koristi.

Motivacija za rehabilitacijo

Pri rehabilitaciji je tako kot fizično zdravje, ki se ga s fizioterapijo izboljšuje pomembno tudi psihično zdravje. Predvsem tisti, ki so deležni hujših posledic bolezni, velikokrat izgubijo voljo za kakršnokoli zdravljenje ali rehabilitacijo, ker menijo, da se stanje ne more izboljšati. Tu je v prvi vrsti pomembna motivacija in vzpodbuda s strani svojcev in prijateljev, da se pacient odloči in še več, da vztraja pri rehabilitaciji. Napredek ni linearen, ampak so prisotni tako dobri kot tudi manj dobri dnevi. Pri tem ima svojo vlogo tudi fizioterapevt, ki mora biti odličen motivator. Dobra motivacija je že polovica opravljenega dela, ker je pozitivno naravnan pacient posledično bolj uspešen pri vajah, ima večjo voljo za izvajanje vaj in zato napreduje hitreje kot pacient brez motivacije.

Rehabilitacija v obliki fizioterapije

 

Najpogostejša oblika rehabilitacije poteka prav v obliki fizioterapije. S pomočjo fizioterapije lahko pacienti izboljšajo oziroma nekateri popolnoma pridobijo nazaj funkcije, ki so jih izgubili ali pa so se jim poslabšale med razvojem določenih bolezenskih stanj:

  • nepokretnost,
  • razne težave pri hoji,
  • slabo ravnotežje,
  • hoja s pripomočki,
  • težave pri premagovanju različnih razdalj,
  • operacije po poškodbah…

Med te bolezni spadajo razne nevrološke bolezni (možganska kap, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, …), ortopedske težave in poškodbe (osteoporoza, težave s kolki, obraba kolena…) in še druge bolezni, med drugimi tudi artritis, inkontinenca, srčno-žilne bolezni, pa tudi depresija.

Z lastno fizioterapevtsko metodo, ki smo jo razvili v našem podjetju je rehabilitacija uspešna v 97 odstotkov primerov. Vsi naši fizioterapevti so diplomirani, poleg tega pa so se izučili v tej metodi, da lahko vsem pacientom zagotovijo kakovostno in celostno obravnavo. Ker je fizioterapija veda, ki se vedno izpopolnjuje, pa z deljenjem znanja in izkušenj med sabo še dodatno strmimo k temu, da bo vaša rehabilitacija čim bolj uspešna in primerna za vas kot posameznika.

Se zanimate za rehabilitacijo pri nas?
Kontaktirajte nas in se dogovorite za brezplačen fizioterapevtski pregled!

Pogosta vprašanja in odgovori

Katere vrste pacientov pri vas rehabilitirate?

Pri nas se izvaja rehabilitacija pri nevroloških težavah, kot so možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, Parkinsonizem, mišična distrofija, polinevropatija, amiotrofična lateralna skleroza. Poleg tega se izvaja rehabilitacija pri ortopedskih bolnikih, revmatoloških bolnikih, pri starejših osebah, ki nimajo večjih zdravstvenih težav, imajo pa slabše ravnotežje ali ne morejo več hoditi.

Kako pogoste so pri vas obravnave- rehabilitacije?

Zaradi našega sistema rehabilitacije in metode, ki smo jo razvili, lahko rehabilitacijo prilagodimo od 1x na teden do 7x tudi 14x na teden. V vsakem primeru rehabilitacijo izvajamo po točno določenem vrstnem redu, razlika je le v tem, da je potrebno, v primeru manjše pogostosti terapij, več programa izvesti samostojno, brez prisotnosti terapevta. Če program izvajate vestno po navodilih, so rezultati na koncu podobno kvalitetni. Kar pomeni, da dobite vsakodnevno rehabilitacijo za ceno ene terapije na teden.

Kako uspešne so vaše rehabilitacije?

Cilje, ki smo si jih na pregledu zadali, dosežemo v 97%. Kar pomeni, da skoraj pri vseh pacientih dosežemo vse, kar smo na pregledu obljubili. Koliko lahko obljubimo, ocenimo na pregledu in je odvisno od fizičnega stanja pacienta in njegovih diagnoz, kot so rak, možganska kap, demenca itd. Pomemben dejavnik doseganja ciljev pa je tudi količina samostojne vadbe oz. vadbe s svojci ter količina terapij, ki jih pacient opravi z nami.