Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Invalidski voziček uporabljajo osebe, ki zaradi bolezni, poškodbe ali invalidnosti ne morejo oziroma težko hodijo. Invalidski voziček jim namreč zagotavlja mobilnost.

Vrste invalidskega vozička

Vsak invalidski voziček mora biti prilagojen različnim potrebam uporabnikov in zato poznamo kar nekaj vrst invalidskih vozičkov z različnimi funkcijami. Med seboj se razlikujejo glede na način pogona in način upravljanja.

Invalidski voziček glede na način pogona je:

Polinevropatija

Invalidski voziček na ročni pogon

 

 

Invalidski voziček na električni pogon

 

Invalidski voziček glede na namen uporabe

Polinevropatija

Invalidski voziček za vsakodnevno rabo

 

ultralahki invalidski voziček

Lahki ali ultralahki invalidski voziček

Zložljiv invalidski voziček

Zložljiv invalidski voziček

Polinevropatija

Športni ali aktivni invalidski voziček

Notranji invalidski voziček

Notranji invalidski voziček

Zunanji invalidski voziček

Zunanji invalidski voziček

Polinevropatija

Električni skuterji

Otroški invalidski voziček

Otroški invalidski voziček

Toaletno tuširni invalidski voziček

Toaletno tuširni invalidski voziček

Pogosta vprašanja

Katere so glavne značilnosti invalidskega vozička na ročni pogon?

Na trgu je veliko invalidskih vozičkov, ki so prilagojeni različnim potrebam uporabnikov. Invalidski voziček mora biti po dimenzijah prilagojen uporabniku glede na njegove mere in težo. Te meritve opravi zdravnik specialist. Večina ljudi invalidski voziček izbere glede na način pogona, pri čemer sta na voljo: invalidski voziček na ročni in električni pogon. Invalidski voziček na ročni pogon je namenjen ljudem, ki imajo nadzor nad zgornjim delom telesa in dovolj moči, da voziček lahko poganjajo sami. Takšen voziček jim omogoča, da ostanejo samostojni in aktivni. Invalidski voziček na ročni pogon ima velika zadnja kolesa, s katerimi je premagovanje ovir, kot so pragovi in nižje stopnice, precej lažje. Večinoma so na voljo v treh modelih:

 

 1. Lahki ali ultralahki invalidski voziček je voziček, ki je narejen iz aluminija ali titana. Namenjen je uporabnikom, ki imajo močne in krepke roke. Takšen invalidski voziček je čvrst in trpežen in ima daljšo življenjsko dobo.
 2. Zložljiv invalidski voziček je voziček, ki se zloži po širini. Je tudi popolnoma prilagodljiv (širina in globina sedeža, višina naslonjala, nagib sedeža itd.). Takšen voziček je primeren za dnevno uporabo, ne pa za športne dejavnosti, ker je manj stabilen.
 3. Standardni invalidski voziček je težji in nezložljiv. Običajno ga mora potiskati druga oseba. Primeren je za osebe, ki niso samostojne in nimajo veliko moči v zgornjem telesu, za otroke in starejše ljudi.

Katere so glavne prednosti invalidskega vozička na električni pogon?

Invalidski voziček na električni pogon je namenjen ljudem z zelo omejeno mobilnostjo, ki nimajo nadzora nad zgornjim delom telesa oz. nimajo dovolj moči v rokah in si želijo samostojnosti. Invalidski voziček se upravlja s pomočjo krmilne palice, ki je lahko nameščena na enem od naslonjal za roke ali pod brado, ali pa s pomočjo pihalne naprave za upravljanje.

Pri izbiri invalidskega vozička na električni pogon je treba imeti v mislih tudi teren, saj se slabše obnese na makadamu in kamnitih podlagah. Premaguje lahko ovire v višini 5–10 cm.

Invalidski voziček na električni pogon je na voljo v več različnih oblikah, ki jih lahko razdelimo v tri kategorije, glede na namen uporabe:

 1. Notranji oz. prenosni invalidski voziček se najbolje obnese v hiši in stavbah z gladko podlago. So tudi enostavno zložljivi in so namenjeni transportu v avtomobilu.
 2. Zunanji invalidski vozičekima večja kolesa in se bolje obnese na neravni podlagi. Ima tudi boljše vzmetenje, kar omogoča bolj udobno vožnjo. Običajno je nekoliko večjih dimenzij. Lahko se ga uporablja tudi v notranjih prostorih, vendar je lahko prevelik za prehod čez vrata.
 3. Notranji/zunanji invalidski vozičekje zasnovan tako, da se lahko uporablja kjerkoli. Je nekoliko težji, manj čvrst in težje prenosljiv.

Katere vrste invalidskih vozičkov poznamo in kdaj jih uporabljamo?

Električni skuterji so primerni za ljudi, ki še vedno lahko hodijo, vendar s težavo. Namenjen je starejšim ljudem ali ljudem, ki imajo zaradi različnih razlogov težave s hojo. Električni skuterji so precej veliki in zaradi tega niso primerni za uporabo v notranjih prostorih.

Poleg naštetih modelov je na voljo tudi športni invalidski voziček, ki je namenjen aktivnim uporabnikom. Lahko je na ročni ali električni pogon, njegova oblika pa je odvisna od vrste športa (na primer košarka, tenis, vožnje z vozički, ples itd.). Takšen voziček je popolnoma prilagojen posamezniku in njegovi fiziologiji.

Na voljo so tudi toaletno tuširni invalidski vozički, ki so prilagojeni uporabi v toaletnih prostorih. Lahko se jih zapelje nad standardno straniščno školjko ali pa so vodoodporni in tako primerni za uporabo pod tušem.

Invalidski voziček je namenjen ljudem, ki zaradi bolezni, poškodbe ali invalidnosti ne morejo oziroma težko hodijo. Bolezni, ki privedejo do gibalne oviranosti, so npr. cerebralna paraliza, paraliza, artritis, mišična distrofija itd. Gibalna oviranost je lahko tudi posledica amputacije, kapi, raznovrstnih poškodb, okvar hrbtenice ali pa do nje pride iz kakšnega drugega razloga.

Invalidski voziček in fizična aktivnost

Invalidski voziček omogoča, da posameznik kljub gibalni oviranosti ostane še vedno fizično aktiven in ohranja kondicijo. Fizična aktivnost je pomembna, saj krepi srce, mišice in kosti, izboljša koordinacijo in vzdržljivost, zmanjšuje stres in izboljšuje vsesplošno počutje. Obstajajo različne vadbe in športi, ki so prilagojeni uporabnikom invalidskih vozičkov.

Fizična aktivnost naj vsebuje:

 1. Kardiovaskularno vadbo: cilj takšne vadbe je povišati srčni utrip in znojenje. V to vadbo uvrščamo na primer:
 • plavanje,
 • fitnes,
 • sprint z vozičkom,
 • vadbo z napravo za veslanje,
 • košarko,
 • badminton ipd.
 1. Vadbo za krepitev mišic: ročni invalidski voziček poskrbi, da uporabnik ohranja močne prsne in ramenske mišice, vendar pa pri poganjanju vozička ne sodelujejo hrbtne mišice, kar pomeni, da se je pri takšni vadbi dobro osredotočiti na krepitev hrbta. Najboljše so vaje, ki jih sestavljajo potegi rok in dvigovanje trupa.

Pri tem je pomembno, da se pri izbiri ustreznih vaj upoštevajo tako zmožnosti posameznika kot tudi njegove morebitne druge zdravstvene težave, zato je najbolje, če vaje predpiše fizioterapevt oziroma se jih izvaja pod njegovim nadzorom.

Poleg običajnih športnih dejavnosti, invalidski voziček omogoča tudi drugačno fizično aktivnost. Ljudem na invalidskem vozičku je na izbiro recimo tudi:

 • prilagojena vadba joge: poleg plačljivih tečajev joge je na spletu dostopnih kar nekaj video programov vadbe;
 • vrtnarjenje: gredice so lahko dvignjene na nivo invalidskega vozička, kar pomeni, da ljudje lahko normalno oskrbujejo svoje vrtičke in uživajo v vrtu, vrtnarjenje pa je tudi zelo dobro za zmanjševanje stresa;
 • izleti v naravo: ljudje na invalidskem vozičku še vedno lahko uživajo v izletih v naravo.

Invalidski voziček in ohranjanje samostojnosti

Vsa fizična aktivnost mora biti naravnana tako, da se z njo ohranjajo samostojnost, mišična moč in kondicija. Treba je poskrbeti za vaje, s katerimi preprečimo morebitne nove zdravstvene težave in odpravimo že obstoječe ter tako izboljšamo splošno počutje. Z rednim izvajanjem fizioterapije lahko pripomoremo k vsemu naštetemu in poskrbimo za to, da se mobilnost počasi izboljšuje.

To je še posebej pomembno pri ljudeh, pri katerih invalidski voziček predstavlja le začasno pomagalo (na primer takoj po možganski kapi), vendar zaradi nezadostne rehabilitacije marsikdo postane prikovan nanj za vse življenje. Zdravstveni sistem na žalost ne nudi vedno dovolj celovite rehabilitacije, zato je treba zanjo poskrbeti samoplačniško, pri čemer vam je lahko zelo v pomoč fizioterapija na domu.

Če imate kakšno vprašanje ali bi se radi naročili na naš brezplačen neobvezujoč fizioterapevtski pregled kliknite povezavo pod tem člankom.

Iščete kakovostnega fizioterapevta?
Pri nas imamo zaposlenih več kot 30 strokovnjakov s področja izvajanja fizioterapije doma. Prijavite se na brezplačen pregled!

Kje nas najdete?