Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Kako poteka okrevanje po možganski kapi z učinkovito fizioterapijo?

Da bi bilo okrevanje po možganski kapi čim hitrejše in čim bolj učinkovito, je najbolje, da se pacientovega okrevanja loti izkušen in profesionalen fizioterapevt. To je usposobljena oseba, ki bo najprej ocenila, kakšno je pacientovo stanje in nato predlagala terapijo z možnimi izidi. Možganska kap nastane zaradi kroničnih bolezni in strdkov ali krvavitev v možganih. Pusti pa lahko hude posledice na človekovi motoriki, govoru, mišicah in živčevju. Dosedanje izkušnje kažejo, da je kar 97 % pacientov, ki so se odločili za fizioterapijo po možganski kapi, povsem okrevalo oziroma do stopnje, ki jo je napovedal fizioterapevt na pregledu.

Kaj je možganska kap in kakšne so lahko posledice?

Možganska kap ni enostavna bolezen, ker prizadene lahko del možganov in živčevja. Kakšne posledice to pusti na pacientu, se vidi sčasoma, ko pacient kaže znake težav. Težave pa so lahko motorične, kar pomeni, da ali ne more hoditi, nima orientacije, ali ne more premikati okončin, je nestabilen, nezanesljiv ali celo ne zna več ne jesti, piti in govoriti. To pomeni, da se mora začeti učiti na novo motorike in govora, kot dojenček.

Okrevanje po možganski kapi je večplastno in dolgotrajno. Pacient običajno okreva korak za korakom. Če se ni izvajala nobena terapija po preboleni možganski kapi, je možno, da pacient ne bo napredoval in bo ves čas na istem nivoju. Terapija se lahko izvaja tudi kasneje in bo enako učinkovita, kot če se izvaja takoj po možganski kapi.

Pomagajo pa druženje s prizadetim človekom, pogovori, spodbuda, motivacija in veliko vaje ter dela. Najbolje je, da se terapije loti usposobljena in motivirana oseba, oziroma lahko sodeluje več strokovnjakov, kot so fizioterapevt s posebnimi znanji s področja nevrorehabilitacijie, logoped, nevrolog, klinični psiholog in morda tudi socialni delavec. Tako bo okrevanje po možganski kapi bolj celovito in hitrejše.

Duševno stanje pacienta po možganski kapi je lahko slabo

Možganska kap lahko prizadene starejše, kot tudi mlajše osebe. Pacient je po možganski kapi dostikrat v slabem psihičnem stanju in je prestrašen. Ne želi iz svojega okolja in ne želi obremenjevati domačih ali drugih. Počuti se osamljenega in nemočnega. Nujno potrebuje družbo ter osebo, ki ga bo spodbujala na pravilen in human način.

Najbolje je, da se s takim pacientom ukvarjajo tudi bližnji in sorodniki, če jih pacient ima in če so oni pripravljeni se ukvarjati z njim. V primeru, da nima nikogar, pa je dobro, da se z njim ukvarja usposobljen kader ali prostovoljci, do katerih pacient sčasoma pridobi zaupanje in mu postanejo prijatelji ali kot družina, saj le tako lahko napreduje in ima voljo do življenja ter zdravljenja. Še največ lahko doprinese k napredku fizioterapevt.

Kako na okrevanje po možganski kapi vpliva fizioterapija?

Fizioterapija je za okrevanje po možganski kapi izjemnega pomena in je ena izmed najbolj učinkovitih terapij za to bolezen. Izvajati pa jo mora izkušen in usposobljen fizioterapevt, ki ima znanje s področje nevrologije ter psihologije. Odlikovati ga mora tudi potrpežljivost.

Pacient mora videti smisel v izvajanju fizioterapije, da bo sodeloval in imel voljo, ki se bo krepila s tem, ko bo opazil napredek, pa čeprav bo na začetku minimalen. Fizioterapija se izvaja s pomočjo posebnih motoričnih vaj s pacientom. Z njim bo fizioterapevt ves čas komuniciral in sodeloval. Tako bo okrevanje po možganski kapi počasi jasno vidno in se bo sčasoma vse dobro izteklo.

Kje se lahko izvaja fizioterapija?

Največkrat se okrevanje po možganski kapi s pomočjo fizioterapije izvaja v zdravstvenem domu ali na posebni kliniki, kamor pripeljejo pacienta, če ni mobilen. Včasih je to za družino in pacienta večji logistični izziv. To lahko pri prizadetem povzroča stres, kar seveda za napredek pri zdravljenju ni dobro. Je pa bolje, kot če ne bi delal ničesar.

Izkazalo se je, da je okrevanje po možganski kapi hitrejše in boljše, če se fizioterapija izvaja na domu pacienta in pride terapevt k njemu. Pacient je bolj dovzeten za terapijo ter bistveno bolj sproščen. Terapije na domu se pri nas izvajajo že nekaj časa.

Še ena od možnosti pa je fizioterapija na daljavo, kar omogoča sodobna tehnologija. Vodene vaje se izvajajo preko interneta tako, da pacient sledi navodilom ter spodbudam fizioterapevta. Tudi terapije na daljavo so se izkazale za učinkovite. Sploh v času krona krize, ko so druge možnosti omejene.