Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Kako lajšati težave, ki jih povzroča multipla skleroza?

Multipla skleroza je v Sloveniji diagnosticirana pri več kot 3000 ljudeh, v svetovnem merilu pa se s to boleznijo sooča kar 2,5 milijona ljudi, torej ne gre za tako redko bolezen. Ravno zaradi tega tudi pogosto predstavlja predmet številnih raziskav, ki raziskujejo nove možnosti za njeno zdravljenje. Čeprav multipla skleroza zaenkrat žal še ni ozdravljiva, pa obstajajo številni načini zdravljenja, s katerimi je mogoče lajšati težave, ki jih bolezen povzroča.

Multipla skleroza – kako poteka zdravljenje bolezni?

Multipla skleroza se zdravi na različne načine, zato je zdravljenje izrazito interdisciplinarno. Pri zdravljenju in rehabilitaciji bolnikov, ki jih je prizadela multipla skleroza, tako sodelujejo številni zdravniki, nevrologi, fizioterapevti, delovni terapevti, psihologi in drugi strokovnjaki. Pravočasna diagnoza je zelo pomembna, saj se takrat lahko začne zdravljenje, ki poskrbi za:

 • lajšanje simptomov,
 • podaljševanje obdobij mirovanja bolezni,
 • preprečevanje hujših zagonov oziroma izbruhov,
 • upočasnjevanje bolezni,
 • ohranjanje čim večje kvalitete življenja in čim večje samostojnosti.

Zdravljenje zagona ter uspešna rehabilitacija po zagonu bolezni

Multipla skleroza običajno poteka tako, da se obdobja mirovanja izmenjujejo z zagoni bolezni, ki povzročijo poslabšanje obstoječih ter pojav novih simptomov. Zagon bolezni nastane zaradi vnetnega procesa v telesu ter navadno traja nekaj dni ali tednov, lahko pa tudi dlje časa. Nekateri zagoni bolezni so sicer zelo blagi in hitreje minejo tudi brez posebnega zdravljenja ali ukrepov, medtem ko drugi zahtevajo zdravljenje v bolnišnici, po katerem je potrebna tudi ustrezna rehabilitacija. Po odhodu iz bolnišnice so zato bolniki pogosto napoteni še v zdravilišče, za uspešno okrevanje pa je pomembno, da se zdravljenje in rehabilitacija nadaljujeta tudi doma. Zelo pomemben del rehabilitacije predstavlja tudi psihološka obravnava.

Lajšanje simptomov je zelo pomembno za lažje spopadanje z boleznijo

Za lažje spopadanje z boleznijo in težavami, ki jih povzroča, je pomembno poskrbeti za lajšanje simptomov, pri čemer se uporabljajo različna zdravila, pripomočki in metode, in sicer:

 • za lajšanje težav z glavoboli in vrtoglavico se uporabljajo različna zdravila,
 • za upočasnjevanje bolezni se lahko uporabljajo tudi biološka zdravila, ki so pri tem precej učinkovita, a imajo žal tudi nemalo stranskih učinkov,
 • za premagovanje nihanj v razpoloženju in depresije se uporabljajo antidepresivi,
 • kot pomoč pri hoji ter za preprečevanje padcev se uporabljajo različni pripomočki, kot so bergle, palice za hojo in podobno,
 • za boljše ravnotežje, krepitev oslabelih mišic in manj težav pri hoji ter drugih aktivnostih se priporočata fizioterapija in redna telesna vadba.

Preprečevanje zagonov, ki jih povzroča multipla skleroza

Pomembno je, da je zdravljenje usmerjeno tudi v preprečevanje novih zagonov bolezni, za kar lahko veliko naredijo tudi bolniki sami. Pri tem je ključno, da:

 • skrbijo za redno jemanje zdravil, ki jih je predpisal zdravnik, ter se držijo njegovih navodil,
 • jemljejo tudi biološka zdravila, če jim je ta predpisal zdravnik, saj se z njimi potek bolezni upočasni ter poskrbi za preprečevanje njenih zagonov,
 • redno obiskujejo kontrolne preglede,
 • se izogibajo stresu in prevelikim fizičnim in psihičnim obremenitvam,
 • poskrbijo za dovolj počitka čez dan in za to, da se vsako noč dobro naspijo,
 • poskrbijo za sprostitev, pri čemer si lahko pomagajo tudi z različnimi sprostitvenimi tehnikami, meditacijo ali masažami,
 • skrbijo za čim bolj zdrav življenjski slog,
 • se vsak dan redno gibajo, kolikor je to le mogoče,
 • se zdravo prehranjujejo,
 • skrbijo za to, da ima njihovo telo na razpolago dovolj vitamina D3,
 • se izogibajo različnim okužbam, saj visoka vročina, ki jih spremlja, pogosto vodi v poslabšanje bolezni.

Nekateri bolniki si skušajo simptome lajšati tudi z različnimi alternativnimi metodami, ki pa jih uradna medicina zaenkrat še ne priznava, saj nimajo dokazanih učinkov. Enako velja tudi za razne diete, ki naj bi pomagale preprečevati zagone bolezni ali jo upočasnjevati. Takšna je na primer dieta, ki izključuje uživanje nasičenih živalskih maščob, saj naj bi te povzročale poslabšanje simptomov bolezni. Ne glede na to, ali to drži ali ne, je čim manjše uživanje nasičenih maščob tudi ena od smernic zdravega prehranjevanja, zato se je tega v vsakem primeru pametno držati.

Multipla skleroza – kako živeti z boleznijo?

Življenje s kakršno koli kronično boleznijo zagotovo ni lahko, zagotovo pa je z ustrezno kombinacijo zdravljenja in drugih ukrepov ter terapij možno pomagati številnim kroničnim bolnikom, da imajo s simptomi bolezni manj težav in da živijo bolj kakovostno življenje. Za lažje soočanje z boleznijo so v pomoč tudi različna društva in organizacije, ki združujejo bolnike. Slednji veliko informacij lahko najdejo tudi na tujih in slovenskih spletnih straneh, pri čemer pa je treba biti nekoliko pazljiv, saj se na internetu najde tudi veliko nepreverjenih trditev ali celo mitov o bolezni in njenem zdravljenju, ki pa ne držijo. Zato je za vsa vprašanja o bolezni najboljši naslov zagotovo zdravnik, ki vam bo dal tudi nasvete o tem, kako lajšati težave, ki jih povzroča multipla skleroza, in kako kljub bolezni živeti čim bolj kvalitetno ter s čim manj zagoni bolezni.