Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Pohodne palice običajno povezujemo z različnimi športnimi aktivnostmi oziroma z rekreativno hojo. Uporabljajo se tako pri hoji, ki zahteva premagovanje večjih višinskih razlik, kot po nekoliko položnejših terenih (na primer pri nordijski hoji). Čeprav so pohodne palice v osnovi zares namenjene rekreaciji zdravih ljudi, ki nimajo večjih težav s hojo, pa so se začele postopoma vse pogosteje uporabljati kot del rehabilitacije pri tistih, katerih mobilnost je zaradi določenih razlogov ovirana.

Pohodne palice kot fizioterapevtski pripomoček

Razlog, zaradi katerega so bile pohodne palice prepoznane kot dragocen fizioterapevtski pripomoček, se skriva predvsem v dejstvu, da se praviloma prodajajo v paru. Uporaba dveh palic namesto ene same poskrbi za:

 

 • boljšo stabilnost oziroma za manj težav z ravnotežjem med hojo,
 • možnost hitrejšega premikanja oziroma naravnejše hoje,
 • zmanjšano nevarnost za padce in s tem za nadaljnje poškodbe,
 • prijetnejši občutek med uporabo,
 • lažje izvajanje vsakodnevnih opravil,
 • večjo samostojnost oz. zmanjšano potrebo po tuji pomoči,
 • hitrejšo rehabilitacijo.
Pohodne palice
Pohodne palice

Pohodne palice pogosto boljša izbira od sprehajalnih

Največja težava pri uporabi ene same palice, torej klasične sprehajalne, je neustrezen nagib telesa. Ker je tu teža razporejena neenakomerno, je en del telesa precej bolj obremenjen od drugegaNegativne posledice uporabe ene same sprehajalne palice so lahko:

 

Možnost za naštete in mnoge druge težave bo torej precej manjša, če se odločite za pohodne palice, katerih dodatna prednost je, da vam bodo prišle najverjetneje vsaj občasno prav tudi po zaključeni rehabilitaciji – ko se boste na primer odpravili v hribe.

 

Kdaj so pohodne palice še posebej priporočljive?

Kakovostne pohodne palice so zelo uporabne pri najrazličnejših težavah, ki omejujejo gibanje posameznika. Med drugim so praviloma dobra izbira v primeru:

 

Povprašajte fizioterapevta, ali bi bile pohodne palice primerne tudi za vas

Pri odločitvi, kateri fizioterapevtski pripomoček bi bilo najprimerneje uporabljati, vam je lahko v veliko pomoč izkušen fizioterapevt. Ta bo podal mnenje na podlagi vaših individualnih okoliščin, kot so:

 

 • primarni razlog, zaradi katerega potrebujete pripomoček, namenjen lažji hoji,
 • morebitne pridružene zdravstvene težave,
 • intenzivnost težav s hojo oz. omejene gibljivosti,
 • značilnosti vašega bivalnega okolja oziroma okolja, v katerem se najpogosteje gibate,
 • prisotnost močnejših bolečin med hojo,
 • možnost pomoči bližnjih oziroma profesionalnih negovalcev pri različnih vsakodnevnih opravilih,
 • (ne)vključenost v fizioterapevtski proces.

 

Ena izmed težav, povezanih z dejstvom, da boste morali po pohodne palice najverjetneje v trgovino s športnimi pripomočki, je, da prodajalci tam niso usposobljeni za svetovanje ljudem, ki se spopadajo z določenimi omejitvami pri gibanju. Če nameravate pohodne palice uporabljati kot rehabilitacijski pripomoček, je zato pametno, da se pred nakupom posvetujete s fizioterapevtom.

Bodite pozorni!

Optimalna višina

Optimalna višina se običajno določi tako, da najprej pokrčite komolce pod kotom 90 stopinj. Nadlaket mora biti pri tem ob telesu. Zgornji del pohodne palice bi se moral v tem položaju povsem prilegati vašim dlanem. Seveda pa je idealna višina odvisna tudi od terena, po katerem se sprehajate. Dobra rešitev so tako nastavljive pohodne palice, katerih dimenzije lahko hitro in preprosto prilagodite, ko je to potrebno.

Material

Pohodne palice morajo biti dovolj trpežne, da prenesejo vašo težo, a obenem dovolj lahke, da njihovo prenašanje ne povzroča dodatne obremenitve. Med materiale, ki jim uspe nadpovprečno dobro združiti obe lastnosti, zagotovo sodi aluminij. Dobra izbira pa so tudi palice, katerih cevi so izdelane iz ogljikovih vlaken. Pri nakupu morate biti pozorni tudi na to, da je na predelu za oprijem uporabljen nedrseč material, saj bo to močno pripomoglo k varnejši uporabi. Še posebej priporočljivi so tako ročaji iz plute ali pene, ki so tudi izredno prijetni na otip.

Kje kupiti kakovostne pohodne palice?

Medtem ko se je po klasične pripomočke za lažjo hojo najbolje odpraviti v trgovine, ki so specializirane za prodajo fizioterapevtskih oziroma različnih medicinskih pripomočkov, pa bo v primeru, da vas zanimajo pohodne palice, izbira precej večja, če obiščete dobro založeno trgovino s športno opremo. Čeprav se pohodne palice vse bolj uveljavljajo kot terapevtski pripomoček, se ponudba trgovin z medicinsko opremo še ni povsem prilagodila tem spremembam, zato so pohodne palice v njihovem prodajnem programu precejšnja redkost.

Uporaba poškodovane pohodne palice predstavlja veliko nevarnost za nezgode, ki lahko močno otežijo proces rehabilitacije. S tem lahko izgubite ogromno vloženega truda in se vrnete na izhodiščno točko. V skrajnem primeru pa je možna celo hujša oblika poškodbe od prvotne. Pomembno je torej, da nemudoma prenehate uporabljati pohodne palice, pri katerih opazite poškodbe. Četudi gre za navidezno drobno težavo, so lahko posledice zelo hude.

Naučite se, kako pravilno uporabljati pohodne palice

Na prvi pogled se vam morda zdi povsem samoumevno, kako se uporabljajo pohodne palice, vendar pa izkušnje terapevtov kažejo, da prihaja pri uporabi velikokrat do napak. Tako je zelo priporočljivo, da vam vsaj na začetku, ko se še navajate na ta pripomoček, na pomoč priskoči fizioterapevt. Ta vam lahko pokaže, kakšna je pravilna uporaba na različnih terenih, vključno z manj ugodnimi, kot so na primer:

 

 • travnate površine,
 • tlakovana območja,
 • stopnice.

So pohodne palice namenjene začasni ali trajni uporabi?

To, kako dolgo boste morali uporabljati pohodne palice, je seveda odvisno od resnosti poškodbe oziroma vzroka, zaradi katerega ste se sploh odločili za uporabo tega pripomočka. Vsekakor pa velja, da lahko ustrezna fizioterapija, prilagojena vašim potrebam, med drugim uspešno pomaga pri:

 

 • ublažitvi bolečin in drugih neprijetnih simptomov,
 • izboljšanem ravnotežju,
 • povečani gibljivosti sklepov,
 • izboljšani stabilnosti.

 

Kombinacija fizioterapije in uporabe primernih medicinskih pripomočkov je tako eden najboljših receptov za čim bolj samostojno hojo. V mnogih primerih je mogoče prav s pomočjo redne fizioterapije postopoma zmanjšati potrebo po uporabi pripomočkov, kot so pohodne palice, dokler ti nazadnje niti niso več potrebni za redno ali vsakodnevno uporabo.

 

Zakaj izbrati nas?

Profesionalni terapevti

Zaradi let obiskovanja domov, so naši fizioterapevti nabrali leta uporabnih izkušenj s katerimi nudijo najboljšo terapijo.

Dolgoletne izkušnje

Naši izkušeni fizioterapevti vas v vaših domovih obiskujejo že vrsto let, kar jim je podarilo mnogo najrazličnejših izkušenj.

Razvite metode

Z dolgimi leti izkušenj smo razvili tudi bolj učinkovite metode s katerimi vam lahko pomagamo pri okrevanju.

Številni terapevti

Z leti smo se morali razviti in razširiti, da smo vam lahko vedno na voljo ko nas potrebujete.

Vas zanima naša terapija na domu?
Za vsa vaša morebitna vprašanja in zanimanja smo vam vedno na voljo za pomoč.

Kje nas najdete?