Fizioterapija na domu

Rehabilitacija

Rehabilitacija je proces pri katerem bolnemu ali poškodovanemu klientu različni strokovnjaki  vzpostavljajo njegovo zdravstveno stanje do točke na kakršni je bil pred poškodbo ali boleznijo ali pa se želijo temu vsaj čim bolj približati.

Rehabilitacija poteka na tako na fizičnem kot na psihološkem nivoju saj sta ta dva nivoja neločljivo povezana. Zelo težko fizično napreduješ psihološko pa nazaduješ ali obratno.

V našem podjetju se ukvarjamo s fizično rehabilitacijo saj izvajamo fizioterapijo na domu. Fizioterapija pa se ukvarja z rehabilitacijo na domu.

Kakšne kliente rehabilitiramo v našem podjetju?

Rehabilitacija pri nas poteka na ljudeh, ki imajo slabo ravnotežje, se oprijemajo sten, jih zanaša med hojo, ne morejo kakovostno prehodit daljših razdalj, delajo vedno krajše krake, hodijo s pripomočki ali pa celo zelo težko hodijo ali pa celo ne morejo več hoditi in so nepokretni.

Kakšne diagnoze in težave imajo naši klienti, ki imajo zgoraj opisane težave?

Rehabilitacija pri nas poteka na klientih, ki imajo naslednje diagnoze in težave: možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, revmatična obolenja, poškodbe in zlomi, obraba sklepov, bolečina, nepokretnost, degenerativne spremembe na hrbtenici, mišična distrofija, kronične obstruktivne pljučne bolezni, srčno-žilna obolenja, onkološko stanje, demenca, huntingtonova bolezen, amietrofična lateralna skleroza ALS, metabolna obolenja, paraplegija, tetraplegija itd.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo, pa nas pokličite na 080 44 66 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

 

Kaj je glavni cilj rehabilitacije?

Kot je bilo že uvodoma opisano je glavni cilj pri rehabilitaciji vzpostaviti posamezniku čim bolj normalno življenje kakršnega je imel pred poškodbo ali boleznijo. Kljub temu pa se cilj rehabilitacije deli na dva zelo pomembna dela.

  1. Del rehabilitacija s katero se zaustavi poslabševanje klientovega fizičnega i psihičnega stanja. Če si predstavljate krivuljo posameznika, ki se mu zdravstveno in fizično stanje zelo poslabšuje na način, da je na primer pred petimi leti hodil še normalno pred štirimi leti je prehodil še eden kilometer pred tremi leti 100 metrov z berglami pred dvema letoma samo še po stanovanju in to s hoduljo… Tu lahko očitno vidite, da njegovo propadanje organizma res strmo upada. Pri tistih, ki dodatnega fizičnega propadanja po bolezni na primer možganski kapi še ni vidnega in se stanje po bolezni mogoče celo rahlo izboljšuje pa bo do propadanja vsekakor prišlo, če ne bo vzpostavljena primerna rehabilitacija. Zato je glavni cilj vsake rehabilitacije najprej preprečiti, da bi se takšno poslabševanje nadaljevalo ali pa se sploh začelo. Da to upadanje fizičnih zmogljivosti zaustavimo moramo imeti največ znanja tako iz fizioterapije kot znanja iz motiviranja. Propadanje organizma je pri različnih težavah zelo različno. V grobem pa ga delimo na dva vzroka. Na direktnega ki nastane največkrat pri nevroloških boleznih saj le te napredujejo. Te bolezni so: Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, polinevropatija… in na indirektnega ta nastane kot posledica neaktivnosti po poškodbah, po možganski kapi, zaradi obrab, strahu pred padci, vrtoglavice, prekomerne telesne teže… Oba vzroka pa kot smo opisali zgoraj povzročata posamezniku, da njegovo telo zmore vedno manj kar pa ima za posledico tako fizični propad organizma posameznika posledično pa načne njegovo samopodobo, samozavest in ga zato potiska tudi na psihološkem nivoju v vedno večje brezno. Ta prvi nivo da ustavimo propadanje posameznika je zato zelo zahteven in zelo pomemben.
  2. Del rehabilitacija, ki nam omogoči napredovanje. Ta se začne ko dosežemo, da smo zaustavili propadanje. To pomeni, da smo dosegli glavnino dela. Posameznikovo življenje smo spremenili že tako zelo, da se njegovo fizično in posledično psihično stanje več ne poslabšujeta, kljub temu, da v ozadju njegova bolezen mogoče napreduje. Ko dosežemo, da se fizično stanje več ne poslabšuje moramo doseči le še malenkostno hitrejše napredovanje okrevanje in že so vidni napredki. Hitrejše kot želimo okrevanje več moramo narediti na tej drugi stopnji rehabilitacije. Osnova za drugo stopnjo rehabilitacije pa je vedno da je vzpostavljena prva stopnja slednje.

Ali se lahko rehabilitacija zaključi, ko dosežemo, da je klient začel napredovati?

Veliko ljudi si predstavlja rehabilitacijo na način, da ko se pri njemu začne izvajati rehabilitacija v zdravilišču, v rehabilitacijskem centru ali pa kot fizioterapija na domu in posledično rehabilitacija na domu da se bo pri njem fizično stanje začelo takoj izboljševati. To se seveda nikoli ne zgodi. Fizičen napredek je seveda lahko viden že po prvi uri terapije a to ne zaradi tega ker ste izgubili strah ali pa se naučili pravilno usesti, vstati… Ta napredek pa je seveda zelo omejen. Imate določeno količino moči, vzdržljivosti, kondicije… Ko dosežete ta nivo se vam napredek ustavi. Na tej točki se šele začne prava rehabilitacija. Ko se prava rehabilitacija začne se začne kazati pravi napredek. Če bi na tej točki rehabilitacijo prekinili se bi seveda napredek v prvi fazi zaustavil in v drugi fazi se bi začelo vaše zdravstveno stanje zopet poslabševati. Zato moramo nujno vztrajati z rehabilitacijo do optimalnega okrevanja. Na tej točki večina klientov postane zelo aktivnih zato na tej točki lahko prekinejo rehabilitacijo. Tisti, ki vseeno ne postanejo zelo aktivni je za njih najbolje da se pri njih fizioterapija na domu nadaljuje še naprej, da se na takšen način ohranja fizično stanje ki je bilo doseženo in s tem prepreči vnovično poslabševanje.

Zakaj se rehabilitacija ne sme prekiniti ko se nam začne zdravstveno stanje izboljševati?

Vaša bolezen ali poškodba povzroča različne težave in na različne načine poslabšuje vaše fizično in psihično stanje. Pri kroničnih boleznih se bolezen sama poslabšuje s tem pa povzroča vedno več težav. Zato to kar delate danes ne bo dovolj delati čez x časa. Če imate izkušenega terapevta bo ko bo bolezen napredovala pri vas ukrepal in s tem minimaliziral njen napredek. če imate slabega terapevta ali pa nimate več rehabilitacije ne boste pravilno ukrepali in zopet boste začeli nazadovati tako fizično kot psihično. Pri drugih boleznih in poškodbah ki pa ne poslabšujejo zdravstvenega stanja direktno pa po statistiki ki jo vodimo v našem podjetju pride do enake težave. Zato ker slej ko prej se vam nekaj razboli, dobite gripo, padete in si kaj zlomite… Ko se to zgodi bi potrebovali izkušenega fizioterapevta, ki bi vam povedal zdaj teh stvari ne vadite, tele stvari vadite več in te začnite vaditi na novo izvajajte jih pa tako in izvedite toliko ponovitev pazite pa da ne izvajate tega in tega. Do naslednjega tedna nadaljujte tako potem pa bova rehabilitacijo zopet prilagodila. Če tega takrat ni se po statistiki v takšnih trenutkih krivulja obrne in človek začne zopet nazadovati. Pa če tudi se ne naredi nič posebnega bo slej ko prej prišlo do tega da vaje ki so za vas danes optimalne bodo čez teden ali mesec za vas neustrezne. V večini primerov postanejo prelahke in napredek se ustavi. Takrat jih je potrebno ustrezno nadgraditi a če nimate več terapij je rehabilitacija tisti trenutek za vas končana.

Kako pri rehabilitaciji dosežemo, da se kljub napredovanju osnovne bolezni fizično stanje izboljšuje?

Odgovor na to vprašanje je zelo preprost. Fizično moramo napredovati hitreje kot napreduje bolezen. Da to dosežemo pa moramo 1. zelo dobro poznati bolezen (kako napreduje, če sploh napreduje, ali ima zagone, kaj je potrebno pazit, koliko lahko klienta obremenimo…) 2. dobro poznati vse klientove težave in bolezni, ki jih ima poleg osnovne bolezni. To pomeni, da vsako od slednjih bolezni terapevt tudi dobro pozna. 3. imeti veliko uspešno rehabilitiranih klientov in s tem izkušenj z rehabilitacijo bolnikov, ki so v enaki situaciji. 4. imeti moramo dobre sposobnosti motiviranja klientov in 5. imeti moramo veliko fizioterapevtskega znanja. najbolje je da v osnovi izvajamo fizioterapijo po metodi, ki je namenjena rehabilitaciji težav katere ima klient. V našem podjetju smo takšno metodo razvili in z njo rešujemo opisane težave napisane v začetku tega članka. Poleg tega v našem podjetju zaposlujemo le diplomirane fizioterapevte, ki imajo vseh 5 lastnosti. Zaradi vsega opisanega je pri nas rehabilitacija optimalno hitra, z minimalno zapleti, kliente rehabilitiramo do njihovega maksimuma hkrati pa preprečimo, da bi njihovo psihofizično stanje zopet začelo pešati.

Zakaj je pomembno, da se terapevt drži metode, ki je razvita za to da rešuje vaše težave?

Vsi fizioterapevti imajo v življenju omejeno število klientov, ki imajo takšne težave kot vi. Zato imajo posledično omejeno število izkušenj. Obstajajo takšna podjetja kot je naše in celotno podjetje in s stem vsi terapevti rešujejo le eno vrsto težav. To je pri nas težava s hojo, in s tem povezanim ravnotežjem, vzdržljivostjo, kondicijo, močjo… Če rešujejo vsi fizioterapevti le eno težavo in ne izvajajo še kupa drugih terapij (laser, elektroterapija, manualna terapija, športne poškodbe…). imajo za sabo veliko več rehabilitiranih vam podobnih primerov in s tem izkušenj. In če fizioterapevtje sistematično med sabo znanje izmenjujejo kot ga izmenjujemo v našem podjetju pomeni da ima posamezen fizioterapevt, ki rehabilitira vas na takšen način poleg svojih izkušenj še vse izkušnje drugih fizioterapevtov. Ker pa imamo v podjetju toliko izkušenj smo razvili metodo, ki po sistemu odpravlja težave opisane na začetku tega članka. Rehabilitacija je na takšen način, kar se da popolna. V našem podjetju se v osnovi vsi držimo metode in šele v drugi fazi vnovčimo svoje izkušnje in izkušnje svojih kolegov. Zakaj. Metoda je sestavljena tako, da če rehabilitacija poteka po metodi se klienta rehabilitira lepo po korakih. Korak za korakom. Tako se nobenega koraka ne izpusti. Ojačajo se vse mišice, na trenirajo se vsi gibi in posledično zato dosežemo 97% rehabilitacijo.

Na kaj moramo paziti pri rehabilitaciji?

Dober izkušen fizioterapevt ki izvaja fizioterapijo le na primerih kot jih imate vi in to celo po zelo uspešni metodi, ki rešuje le težave ki jih imate vi bo sistematično izključil vse stvari s katerimi bi vam lahko škodoval. Na takšen način ne bo preobremenil srca, bo preprečil zlome če imate osteoporozo, bo preprečil nihanje sladkorja če imate sladkorno, bo preprečil vse stranske učinke zdravil ki bi jih lahko nepravilna rehabilitacija izzvala, preprečil bo da se vam razbolijo sklepi in s tem prekinejo rehabilitacijo… Če se rehabilitirate sami ali pa s terapevtom, ki nima za sabo na stotine primerov kot ste vi in hkrati še zelo učinkovito metodo je možnost da če tudi bi mu slučajno uspelo ojačati vse mišice in naučiti vse gibe bo rehabilitacija najverjetneje propadla na tem koraku ker se bo spregledala ena na prvi pogled malenkost ki pa vas bo v najboljšem primeru stala veliko daljše rehabilitacije v najslabšem pa celo veliko poslabšanje vašega zdravstvenega stanja.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo, pa nas pokličite na 080 44 66 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

 

Sorodni članki

REHABILITACIJA PO MOŽGANSKI KAPI

Rehabilitacija po možganski kapi Rehabilitacija po možganski kapi je zelo pomembna za vse bolnike, ki jih je zadela možganska kap. Ponavadi se začne že v bolnišnici, takoj po možganski kapi. Ponavadi je bolnik po nekaj dneh ali tednih odpuščen iz bolnišnice. Od tu se poti bolnikov razlikujejo. Če morajo iti, ker jih je zadela možganska

Preberi več »

Brezplačen pregled + brezplačen darilni bon za vas!

Brezplačen pregled + darilni bon IMATE TEŽAVE S HOJO? FIZIOTERAPIJA, KI POMAGA! Težko hodite? Imate slabo ravnotežje in se zato oprijemate sten ali pripomočkov? Delate zelo kratke korake? Hodite vedno slabše in manj stabilno? Ali pa sploh ne morete več hoditi? 97 ODSTOTKOV USPEŠNIH REHABILITACIJ! Z leti smo v podjetju Therapia d. o. o. ugotovili,

Preberi več »

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu Fizioterapija na domu je za kliente, ki se težko vozijo, zelo pomembna veja fizioterapije. Če ste starejši ali močneje fizično prizadeti, bodisi zaradi bolezni ali poškodbe, potem je fizioterapija na domu kot nalašč za vas. Tukaj opisujemo 7 kriterijev, ki so najpomembnejši pri izbiri primernega fizioterapevta. Kriterijev,

Preberi več »

Rehabilitacija na domu

Rehabilitacija na domu Rehabilitacija na domu je za vse, ki nimajo optimalnega zdravja, zelo koristna, v večini primerov pa celo nujna.     Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga rehabilitacija na domu, odgovorite na kratka vprašanja: Vprašanja Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil

Preberi več »

Kakovostna hoja

Hoja. Kako kakovostno hoditi? Hoja je najpogostejša težava naših klientov, zato smo se specializirali za vzpostavljanje hoje tako nepokretnih kot tistih, ki imajo slabo ravnotežje, vrtoglavico, so slabotni, težko prehodijo daljše razdalje, ne morejo hoditi po stopnicah ali klancu, pa bi to radi, ne morejo hoditi brez pomoči, ne morejo vstati, hodijo pa lahko, lahko

Preberi več »

Nepokretnost

Nepokretnost Nepokretnost je velika težava zahodne civilizacije. S staranjem prebivalstva ta problematika postaja vedno bolj pereča. Tudi z razvojem medicine se ta težava samo še poglablja. Bolj kot je medicina razvita, dlje ljudje živijo, saj jim z zdravili zmanjšujejo povišan holesterol, krvi tlak, sladkor v krvi idr. Poleg tega so ljudje pri veliko bolezenskih stanjih,

Preberi več »