Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Revma in prehrana

Revma je bolezen, pri zdravljenju katere poleg rednega jemanja zdravil in upoštevanja drugih napotkov zdravnikov zelo veliko pripomore tudi zdrav način življenja. Slednji mora poleg zadostnega in rednega gibanja vključevati tudi čim bolj zdravo, raznovrstno in uravnoteženo prehrano, ki je pri nekaterih oblikah revmatičnih obolenj še posebej pomembna in lahko ključno vpliva nato, da se revma umiri.

Revma in zdravo prehranjevanje

Revma se zdravi z različnimi zdravili ter drugimi metodami, pri čemer velja, da se morajo tisti, ki jim je bila diagnosticirana revma, držati smernic zdrave prehrane, kar vključuje uživanje čim manjše količine nezdravih maščob, holesterola, soli, sladkorja in alkohola. Zdravo prehranjevanje namreč pomaga pri bolj uspešnemu zdravljenju bolezni ter lajša nekatere simptome, ki jih povzroča revma. Ker se revma izraža v različnih oblikah, pa pri posameznih vrstah te bolezni glede prehrane obstajajo nekatere specifike, ki jih je dobro poznati. To velja še posebej za naslednje:

  • putiko,
  • osteoartrozo,
  • revmatoidni artritis.

Putika zahteva prehrano brez purinov

Revma obstaja v številnih oblikah, med katerimi je tudi protin ali putika, kot tudi imenujemo to obliko bolezni. Pri tej obliki ima ključno vlogo pri zdravljenju ravno prehrana, saj gre za presnovno bolezen. Njen glavni simptom predstavlja hudo vnetje sklepov, ki močno boli, vendar pa je takšno vnetje možno preprečiti z izbiro ustrezne diete, ki jo poleg ustreznih zdravil za zmanjševanje količine sečne kisline v krvi predpiše zdravnik. Za blaženje vnetja in posledic, ki jih povzroča putika, je ključna prehrana s čim manjšo količino purinov, saj ti lahko sprožijo napad in bolečino. Z ustrezno dieto pa je možno poskrbeti, da do takšnih napadov skorajda ne prihaja, sploh če bolnik ob tem skrbi tudi zdravo telesno težo in se izogiba pitju alkohola.

Osteoartroza, vitamini in vzdrževanje zdrave telesne teže

Revma se lahko izraziti tudi kot osteoartroza, pri kateri gre za obrabo sklepnega hrustanca. Eden od dejavnikov tveganja, zaradi katerega se lahko razvije osteoartroza, je pomanjkanje vitaminov C in D, zato je pomembno, da poskrbimo za njun dovoljšen vnos v telo. Vitamina C v telo z ustrezno prehrano ni težko dobiti, saj obstaja veliko živil, ki ga vsebuje, medtem ko vitamina D velikemu delu populacije primanjkuje, saj ga le v manjši deli dobimo s prehrano, v večji meri pa ga tvori telo samo s pomočjo vpliva sončnih žarkov. Zaradi tega je za njegovo zadostno količino v telesu pomembno predvsem preživljanje časa na prostem, kadar to ne zadostuje, pa si je možno pomagati z uživanjem ustreznega prehranskega dodatka, ki vsebuje vitamin D.

Drugi pomemben dejavnik tveganja za osteoartrozo pa predstavlja prevelika telesna teža. Ta namreč povzroči prekomerno obremenitev in s tem hitrejšo ter večjo obrabo kolen, kolkov in tudi drugih sklepov. Že samo nekaj kilogramov nižja telesna teža tako lahko znatno pripomore k izboljšanju stanja ali celo zmanjšanju oziroma odpravi bolečine, zato se je v primeru prevelike telesne teže smotrno odločiti za hujšanje. Ravno tako pa morajo vsi, ki jih je prizadela osteoartroza, ves čas skrbeti za uravnavanje svoje telesne teže in za to, da se ta ne poveča preveč. Tudi sicer je priporočljivo, da bolniki, ki jih je prizadela revma, pazijo na ustrezno telesno težo.

Revmatoidni artritis in prehrana

Pri revmatoidnem artritisu načeloma ni predpisana nobena dieta, kljub  temu pa nekatere raziskave kažejo, da lahko določena hrana pri nekaterih bolnikih nekoliko izboljša ali poslabša stanje. V vsakem primeru pa je pri tej bolezni ključno zdravljenje z zdravili, ki jih je treba redno jemati, saj je to edini način, da upočasnimo bolezen in ublažimo njene simptome. Ob zdravljenju z zdravili pa si lahko do izboljšanja stanja bolniki pomagajo tudi s prehrano, pri čemer velja, da:

  • nekaterim bolnikom pri lajšanju bolečine, vnetja sklepov in njihove okorelosti pomaga vegetarijanska prehrana,
  • lahko pri lajšanju simptomov pri nekaterih bolnikih pomaga ribje olje ali olje svetlina, ki je bogato z omega-3-maščobnimi kislinami, slednje pa naj bi imele nasploh pozitiven vpliv na odpravljanje težav, ki jih povzroča revma,
  • nekatere vrste hrane lahko vplivajo na poslabšanje stanja, pri čemer pa se to, za katere vrste hrane gre od posameznika do posameznika razlikuje, zato mora sam ugotoviti, kakšna prehrana bi bila zanj najbolj ustrezna,
  • dieta z alfa-alfa kalčki ni priporočljiva, saj ima lahko resne stranske učinke,
  • kljub temu da lahko post nekoliko umiri vnetje, ta na dolgi rok ni priporočljiv, saj se zaradi njega že tako nizka mišična masa še zmanjša, kar vodi v slabšanje gibalnih zmožnosti.

Na ohranjanje mišične mase vplivata prehrana in gibanje

Revma povzroča pospešeno manjšanje mišične mase, zato je treba narediti vse, da mišično maso bolnikov čim bolj ohranjamo. Pri tem ključno vlogo igrata prehrana z zadostnim vnosom beljakovin, ki predstavljajo osnovni gradnik mišic, ter redno gibanje. Ker pa revma povzroča močne bolečine v sklepih in druge težave z njimi, je gibanje lahko zelo oteženo, zato veliko bolnikov raje izbere počitek kot telesno vadbo. Zaradi tega pride še do hitrejšega upadanja mišične mase, telesne forme in gibalnih sposobnosti, kar simptome, ki jih povzroča revma, lahko še dodatno poslabša.

Če se bolniki, ki jim je bila diagnosticirana revma, ne gibajo dovolj, se poveča tudi tveganje za preveliko telesno težo in različne druge bolezni (na primer bolezni srca in ožilja). V primeru, da bolnik sam ne najde motivacije za gibanje ali gibanja ne zmore, je priporočljiva pomoč ustreznega terapevta in izvajanje vaj za boljšo mišično moč pod njegovim strokovnim nadzorom. Takšna strokovna pomoč pa je dobrodošla tudi sicer, saj lahko fizioterapija pripomore ne le k izboljšanju mišične moči, ampak tudi pri lajšanju nekaterih drugih težav, ki jih povzroča revma.