Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Ravnotežje je pri človeku prirojena zmožnost vzpostavitve in vzdrževanja stanja ravnovesja, s pomočjo senzoričnih in motoričnih sistemov. Zato je tako zelo pomembno, da se vsako poslabšanje ravnotežja zaradi bolezni ali poškodbe začne takoj rehabilitirati.

Vaje za ravnotežje

Vaje za ravnotežje

Izboljšajo vam:

 • moč mišic
 • vzdržljivost mišic
 • kondicijo celotnega telesa
 • statični položaj telesa
 • dinamični položaj telesa
 • izkušnje za lažjo vzpostavitev ravnotežja
 • izkušnje za lažje ohranjanje ravnotežja

Fizioterapija na domu nudi

 • časovno in prostorsko prilagajanje klientu
 • prilagodljivo terapijo glede na zdravstveno stanje klienta
 • rehabilitacija združuje vaje za ravnotežje, svetovanje in druge terapije
Ravnotežje

Primerne so za:

 • vse mlajše in starejše osebe
 • vse, ki imate prve znake poslabšanja ravnotežja
 • vse, ki ste izgubili ravnotežje zaradi bolezni
 • vse, ki ste izgubili ravnotežje zaradi poškodb
 • vse, ki želite izboljšati svoje ravnotežje

Kdo vse potrebuje vaje za ravnotežje?

nepokretnost

Na popolno delovanje ravnotežnega sistema v našem telesu vplivajo: vidni sistem, vestibularni sistem v notranjem ušesu in somatosenzorični sistem. V primeru, da je eden od sistemov poškodovan ali ne deluje optimalno, se to pozna na težavah z ravnotežjem. Zato so vaje za ravnotežje v veliko pomoč pri rehabilitaciji živčno mišičnih bolezni (možganska kap, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, različne poškodbe možganov, avtoimune bolezni, kronične in nevrološke bolečine, poškodbe živcev, demenca itd.); ortopedskih poškodbah in boleznih (degenerativne spremembe in druge težave s hrbtenico, zlom stegnenice, medenice, obraba kolka, obraba kolena, kostni rak, strgane križne ali stranske vezi itd.) in drugih boleznih.

Kako pogosto je treba izvajati vaje?

Naš izkušeni fizioterapevt bo glede na vašo diagnozo in vaš življenjski slog določil terapijo in tudi, kako pogosto vas bo obiskoval na domu. V splošnem velja, da ko klient že pozna pravilno izvajanje vaj, se vaje za ravnotežje izvajajo redno vsak dan, večkrat dnevno po vsaj 5 minut. Na začetku se ob vrtoglavici lahko vaje izvajajo leže, ko klient zmore, vaje izvaja sede in kasneje stoje. Kadar se pri kateri od vaj pojavi vrtoglavica, vajo večkrat ponovi, saj to vajo najbolj potrebujete, da se možgani prilagodijo na novo stanje. Pomembno je tudi, da se klient čim hitreje vrne v vsakdanje življenje in se ukvarja z vsakdanjimi stvarmi, saj tudi te pripomorejo k izboljšanju ravnotežja. Tako nekako v splošnem poteka ponovno vzpostavljanje ravnotežja. Ko se ravnotežje vzpostavi nazaj v prvotno stanje, pa klientu naši fizioterapevti svetujejo nadaljnje izvajanje vaj, saj le tako lahko ohrani ravnotežje na dolgi rok.

Med terapijami se naučite:

katere mišice slabijo, ko se poslabša ravnotežje v mirovanju (statično ravnotežje)
katere mišice slabijo, ko se poslabša ravnotežje med gibanjem (dinamično ravnotežje)
katere vaje za ravnotežje in v kakšnem zaporedju se te mišice okrepijo, da ravnotežje izboljšamo

Kako poteka rehabilitacija za ravnotežje pri nas?

Poleg vaj za ravnotežje vas čez celotno rehabilitacijo vodimo korak za korakom, vas spodbujamo, bdimo nad pravilnim izvajanjem vaj, vas motiviramo in vam vaje primerno hitro stopnjujemo. Vse to bomo skupaj počeli toliko časa, dokler ne boste imeli spet ravnotežja, kakršnega si želite. Čez cel proces lahko greste tako, da vse vaje izvajate bolj ali manj sami, nas imate le za mentorje, ki vas občasno obiščemo. Lahko pa vas obiščemo tudi pogosteje in bomo vaš osebni fizioterapevt, vaje bomo izvajali skupaj. V vsakem primeru vas bomo peljali po enakih korakih. Tako se vam ni potrebno bati, da bi rezultati izostali.

Po koncu terapije po naši metodi boste poleg že naštetih prednosti posredno dosegli tudi naslednje:

 • preprečili boste, da bi obležali;
 • preprečili boste tudi večino zdravstvenih težav, kot so pljučnice, preležanine uroinfekti itd.;
 • preprečili tudi psihološko breme vas in vaših svojcev ter finančno breme;
 • spet boste lahko živeli, kot si želite in kot ste bili vedno vajeni;
 • spet boste zaupali vase, kar pomeni, da boste spet lahko bolj aktivni in samostojni;
 • vaše življenje bo spet polno zadovoljstva in druženja.

Zakaj izbrati nas?

Pri težavah z ravnotežjem je za izboljšanje stanja nujno treba izvajati fizioterapijo – vaje za ravnotežje. Le redna terapija z našimi izkušenimi fizioterapevti lahko privede do izboljšanja trenutnega stanja. Poleg terapij boste prejeli tudi nasvete, kaj poleg terapij lahko še pripomore do optimalne rehabilitacije. Izbrani fizioterapevt bo vsa in vaše najbližje opogumljal, da zmorete in motiviral, da vam bo uspelo izboljšati ravnotežje s pomočjo rednega in doslednega izvajanja vaj za ravnotežje.

Fizioterapija na domu – vaje za ravnotežje

Naši izkušeni fizioterapevti vam lahko pomagajo pri težavah z ravnotežjem ne glede na pridružene bolezni in vaš življenjski slog, na naslednje načine:

 • s pomočjo najrazličnejših vaj izboljšamo moč in vzdržljivost mišic celega telesa;
 • svetujemo, katere pripomočke uporabljajte za hojo, da si z njimi ne boste dolgoročno še poslabšali ravnotežja;20
 • naučimo vas pravilne tehnike hoje po stanovanju – po ravnem, čez morebitne ovire in tudi na ne ravni podlagi, da boste pripravljeni na vse mogoče izzive na sprehodu okrog hiše ali v bližnjem parku;
 • po terapiji boste ključne gibe za lovljenje ravnotežje izvajali brez posebnega razmišljanja – povsem podzavestno;
 • priporočimo vam tudi drugo fizično aktivnost, ki je primerna za vas, glede na vašo diagnozo in seveda čimprejšnjo vrnitev v vsakdanje življenje, ki prav tako vpliva na izboljšanje ravnotežja.

Težave z ravnotežjem lahko prizadenejo vsakogar v katerem koli življenjskem obdobju, res pa je, da se pogosteje pojavljajo pri starejših. Zato je še toliko bolj pomembno, da se odločite za našo fizioterapijo, saj vas fizioterapevt obišče kar na domu. Vzemite telefon v roke in nas pokličite. Naročite se na brezplačni pregled, ki je povsem informativne narave in neobvezujoč. Na posvetu boste izvedeli, kako vam lahko pomagamo in na kakšen način smo pomagali drugim s podobnimi težavami, kot so vaše. Po pogovoru z našim izkušenim in profesionalnim fizioterapevtom, ki bo ocenil vaše telesne sposobnosti. Glede na vse videno in slišano boste dobili okviren načrt terapije. Tako se boste lahko skupaj s svojimi najbližjimi odločili, ali boste z rehabilitacijo začeli in kdaj naj vas naš fizioterapevt prvič obišče, da začnete s fizioterapijo – vaje za ravnotežje.

Bi začeli s fizioterapijo, da se izboljša vaše ravnotežje, a ne veste, ali je to sploh primerno za vas?
Naročite se na brezplačen fizioterapevtski posvet in z veseljem vas obiščemo in odgovorimo na vsa vaša vprašanja.

Pogosta vprašanja in odgovori

Redno delam vaje za ravnotežje, a kljub vsemu ugotavljam, da hodim vsako leto slabše in manj stabilno. Je za to kriva starosti?

Starost sama po sebi ne vpliva na vaše ravnotežje. Če bi vplivala, potem Leon Štukelj, pri svoji starosti, ne bi hodil na olimpijskih igrah s tako stabilnimi in dolgimi koraki. Starost vpliva le na hitrejši propad mišic za ravnotežje, kar pa lahko s primerno rehabilitacijo opravimo.

Ko hodim stran od stabilnih predmetov se mi začne pojavljati vrtoglavica. Ko grem na preglede ne odkrijejo ničesar. Kaj naj naredim?

Pri nas ima takšne vrste vrtoglavico dobrih 70% pacientov in jo skoraj v vseh primerih trajno odpravimo.

Zaradi slabega ravnotežja sem začela padati. Se da to odpraviti?

Seveda, v našem podjetju večino časa odpravljamo le-to težavo.