Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Artritis je poimenovanje za vnetje sklepov, ki ga lahko povzročajo revmatične, vnetne ali degenerativne bolezni. Zaradi vnetja sklep postane pordel, boleč in otekel, sčasoma pa lahko pride tudi do njegove manjše gibljivosti, okorelosti ali celo deformacije. Vnetje sklepov lahko namreč povzroči tudi trajno deformacijo ali poškodbo sklepa, zato je pomembno čimprejšnje zdravljenje, da do takšnih posledic ne pride. Deformirani sklepi namreč močno ovirajo zmožnost gibanja ter povzročajo kronično bolečino.

Artritis in vzroki zanj

Artritis velja za eno najpogostejših bolezni. V Sloveniji je diagnosticiran pri okrog 24.000 bolnikih različnih starosti, med katerimi nikakor niso le starejši, čeprav je pri njih ta zagotovo najpogostejši. Vnetje sklepov sicer lahko prizadene tudi otroke, vendar pa se največkrat pojavi nekje med 30. in 50. letom starosti. Pri tem je nekoliko pogostejša pri ženskah, vendar sta ji izpostavljena oba spola. Na pojavnost bolezni vnetja sklepov vplivajo različni vzroki, kot eden od pomembnih dejavnikov tveganja zanj pa poleg starosti velja tudi debelost, saj je zaradi nje obremenitev sklepov veliko večja.

Stanje sicer povzročajo različne bolezni, kot so na primer:

 • revmatoidni artritis,
 • osteoartroza,
 • spondiloza,
 • putika,
 • nekatere sistemske bolezni vezivnega tkiva itd.

Glede na to, kakšen je vzrok za nastanek bolezni, tega delimo na različne vrste, od česar so odvisni tako simptomi kot tudi sam način zdravljenja in lajšanja težav. Za najpogostejša veljata:

Demenca

Revmatoidni artritis

To je ena od vrst revmatičnih bolezni, vzrokov za katero zaenkrat še ne poznamo. Gre za sistemsko oziroma avtoimuno bolezen, ki med drugim povzroča tudi vnetje sklepov, zaradi česar ti postanejo otekli in boleči. Bolečina je izrazitejša ob mirovanju, zato se ponoči običajno stanje poslabša, zjutraj pa se pojavi neprijetna okorelost v sklepih, ki čez dan lahko izzveni. Največkrat so prizadeti prsti na rokah in na obeh zapestjih, lahko pa tudi v drugi sklepi – ramena, komolci, kolki in kolena. Na začetku bolezni se bolečina in oteklina v sklepih pojavlja zgolj občasno, kasneje pa revmatoidni artritis običajno postane kronična bolezen in prizadene več sklepov hkrati, sklepi pa se zaradi bolezni lahko tudi deformirajo, kar vodi v vedno manjšo zmožnost gibanja ali celo nepokretnost. Če zdravljenje ni ustrezno, lahko poleg vnetja sklepov sicer pride tudi do vnetja drugih organov, kar še poslabša stanje.

Osteoartroza

Osteoartroza oziroma degenerativni artritis povzroča predvsem bolečino v kolku in kolenih ter se največkrat pojavlja pri starejših ljudeh z obrabo hrustanca. Bolezen namreč povzroči postopno degeneracijo sklepnega hrustanca, ki se zaradi tega stanjša in razpoka, to pa oslabi tudi kosti. Sklepi zaradi tega ne morejo več normalno delovali, vsak gib pa povzroči bolečino. Bolezen sicer ni povezana le s starostniki, ampak lahko prizadene vse generacije, še posebej pa so ji zaradi nenehnega čezmernega obremenjevanja sklepov izpostavljeni (nekdanji) športniki oziroma vsi, ki so si kdaj v življenju močneje poškodovali določen sklep – velikokrat se težave začnejo prav z nekoč že poškodovanim sklepom. Na razvoj bolezni pa vplivajo tudi dednost, hormonsko stanje, debelost in drugi dejavniki tveganja.

Kakšne simptome povzroča artritis?

Artritis povzroča vnetje sklepov, kar se lahko kaže z različnimi simptomi, kot so na primer:

Bolečina v določenem sklepu ali več sklepih
Pordela koža na mestu sklepa
Oteklina v sklepih
Okorelost sklepa
Slabša gibljivost določenega sklepa
Težave z opravljanjem nekaterih gibov
Težave pri gibanju, hoji itd.
Deformacija in trajne poškodbe sklepov

Artritis lahko povzroči vnetje in zgoraj naštete simptome le v enem sklepu, še večkrat pa je prizadetih več sklepov hkrati. Običajno bolezen sicer napreduje postopoma, v nekaterih primerih pa se lahko vnetje sklepov tudi nenadoma pojavi. Potek bolezni ni pri vseh bolnikih enak in se razlikuje od primera do primera, velikokrat pa se na začetku izmenjujejo obdobja poslabšanja in izboljšanja, kasneje pa lahko bolezen postane tudi kronična. Najbolj pogosto so takšnemu vnetju izpostavljeni prsti na rokah in nogah, kasneje pa se lahko vnetje razširi tudi na druge sklepe – največkrat gre za kolena, gležnje, zapestja in komolce. Bolečina in okorelost sklepa se velikokrat pojavita zjutraj oziroma takoj, ko se bolnik zbudi, kar je posledica daljšega mirovanja med spanjem.

Artritis in trajne deformacije sklepov

Demenca

Zaradi poškodovanih oziroma trajno deformiranih sklepov lahko pride do zmanjšane gibljivosti, nezmožnosti opravljanja določenih gibov ali tega, da vsak gib spremlja zelo močna in neprijetna bolečina. Vse to lahko na daljši rok in brez primernega zdravljenja vodi celo v nepokretnost ali invalidnost, saj se zaradi bolečih in okorelih sklepov bolniki vedno težje in vedno manj gibajo, zaradi česar se stanje še slabša. Okrog 15 % bolnikov, ki jih je prizadel artritis, sčasoma postane deloma ali popolnoma invalidnih, lahko pa se jim zaradi posledic bolezni skrajša tudi življenjska doba. Prav zaradi tega je čimprejšnje zdravljenje nujno potrebno oziroma je pri zdravljenju treba narediti vse za to, da se tak potek bolezni prepreči in do trajnih deformacij sklepov sploh ne pride.

Artritis in zdravljenje

Zdravila za artritis žal zaenkrat še ne poznamo, obstaja pa veliko različnih vrst zdravil, s katerimi si lahko pomagamo pri zdravljenju in lajšanju težav, ki jih povzroča vnetje sklepov. Na voljo so različni načini in metode zdravljenja, ki lahko uspešno upočasnijo napredovanje bolezni oziroma omilijo bolečino, oteklino, vnetje in druge težave s sklepi. Glavni namen zdravljenja je ta, da se simptomi čim bolj zmanjšajo, da bolniku ne otežujejo več življenja tako močno. Različne metode zdravljenja poskrbijo za to, da se bolniku lahko ohrani ali izboljša zmožnost gibanja ter s tem tudi sama kakovost življenja. Način zdravljenja je sicer odvisen od tega, kako je bolezen že napredovala in za kakšno vrsto sploh gre oziroma kako se kažejo njeni simptomi pri posameznem bolniku. Pri zdravljenju se lahko uporabljajo:

 

 • zdravila, ki zavirajo vnetje sklepov,
 • zdravila, ki delujejo protibolečinsko,
 • zdravila, ki upočasnijo napredovanje bolezni,
 • fizioterapija z ustreznimi vajami za večjo gibljivost sklepov in krepitev mišic,
 • operacija poškodovanih oziroma deformiranih sklepov.
Demenca

Kako lajšati težave, ki jih povzroča artritis?

Demenca

Nekaterim bolnikom pri lajšanju bolečine v sklepih, ki zaradi bolezni postanejo boleči in vneti, ter vseh drugih težav, ki jih povzroča ta vnetna bolezen, pomagajo tudi različne druge metode. Pri tem sam počitek ni preveč priporočljiv. Med počitkom bolečina namreč običajno postane samo še bolj intenzivna, sklepi pa okoreli, kar povzroči še večje težave. Če želimo lajšati bolečino v sklepih, si lahko pomagamo z zdravili, ustreznimi vajami ali toplimi ali hladnimi obkladki, ki jih namestimo na otekel in boleč sklep.

Pri zdravljenju oziroma lajšanju težav, ki jih povzroča artritis, pa veliko vlogo igra tudi zdrav življenjski slog, ki vključuje:

 

 • ustrezno dieto in zmanjšanje telesne teže,
 • čim bolj redno telesno aktivnost, pri čemer so priporočljive dejavnosti, kot je na primer plavanje, ki ne povzroča dodatnega pritiska na sklepe.

Zdrav življenjski slog je pomemben tako kot preventivni dejavnik, ki zmanjša tveganje za nastanek bolezni oziroma za njen razvoj, kot tudi pomoč pri zdravljenju oziroma lajšanju težav, ki jih povzročajo vneti sklepi. Dokazano je, da debelost velja za enega od dejavnikov tveganja za artritis, zmanjšanje telesne teže pa lahko tako uspešno pripomore k manjši obremenitvi sklepov in s tem tudi izboljšanju stanja. Prav tako pa lahko z redno telesno aktivnostjo ohranjamo gibljivost sklepov in preprečujemo njihovo okorelost in deformacije, poleg tega pa gibanje lahko pomaga tudi pri zmanjševanju bolečine v sklepih in celo izboljšanju stanja. Poleg zdravil je gibanje oziroma fizioterapija z ustreznimi vajami zagotovo ena od najboljših metod za lajšanje težav, ki jih povzroča vnetje sklepov.

Artritis in fizioterapija

Za preprečevanje težav, ki jih lahko povzroča vnetje sklepov, je zelo pomembno z redno aktivnostjo skrbeti za preprečevanje njihove okorelosti in skrbeti za ohranjanje in izboljševanje njihove gibljivosti. S tem preprečimo deformacijo sklepov ter ohranjamo njihovo zmožnost gibanja. Daljše mirovanje ali pretiran počitek se zato odsvetuje, saj zaradi njega sklepi postanejo še bolj okoreli, gibljivost pa se manjša. Zaradi neuporabe določenega sklepa pa se začne manjšati tudi mišična masa, kar povzroči vedno težje opravljanje določenih gibov. Telesna aktivnost je zato zelo priporočljiva, pri čemer pa je bistveno to, za kakšno aktivnost gre, saj z njo ne smemo dodatno obremenjevati sklepov.

multipla_skleroza

Telesna aktivnost mora biti zato ustrezno izbrana ter prilagojena zmožnostim in trenutnemu stanju bolnika, slednjim pa lahko močno koristi tudi fizioterapija. Z njo lahko bolniki poskrbijo za:

 

 • boljšo gibljivost sklepov,
 • manjšo okorelost sklepov in s tem manj boleče sklepe,
 • ohranjanje mišične mase,
 • preprečevanje trajne deformacije sklepov,
 • preprečevanje nepokretnosti in invalidnosti,
 • zaviranje napredovanja bolezni,
 • ohranjanje zmožnosti gibanja,
 • ohranjanje samostojnosti.

Fizioterapija lahko pomaga tako bolnikom, ki jih bolezen še ni močno prizadela, vendar bi radi preprečili nadaljnje težave z njo, kot tudi tistim, ki imajo močno vnetje sklepov in se zaradi tega vedno težje gibajo ali celo ne morejo več opravljati določenih gibov, težko hodijo itd. V večini primerov se s skrbno izbranimi vajami oziroma primerno terapijo, ki jo na podlagi pregleda in ocene stanja določi usposobljen fizioterapevt, trenutno stanje da vsaj nekoliko izboljšati oziroma poskrbeti za to, da artritis ne napreduje preveč. S tem se ohranja zmožnost gibanja in samostojnega opravljanja osnovnih opravil ter uspešno prepreči nepokretnost oziroma invalidnost.

V primeru kakršnih koli težav z vnetimi, bolečimi in okorelimi sklepi, slabšo zmožnostjo gibanja ali težavah pri opravljanju določenih gibov, je zato poleg obiska zdravnika pametno obiskati tudi fizioterapevta. Fizioterapija namreč lahko učinkovito pomaga pri preprečevanju, lajšanju in odpravljanju težav, ki jih povzroča vnetje sklepov oziroma artritis.

Če vas še kaj zanima in bi nas radi kontaktirali, lahko to storite s klikom na gumb.