Fizioterapija, nevrofizioterapija in kinezioterapija – Therapia

MIŠIČNA
DISTROFIJA

Kaj je mišična distrofija?

Mišična distrofija je redka genska bolezen oziroma skupina različnih vrst bolezni, ki povzroča postopno oslabelost in šibkost mišic. Mišično tkivo postopoma propada, nadomešča pa ga vezivo in maščobno tkivo, zaradi česar gibanje postaja vedno bolj ovirano. Do tega pride zaradi pomanjkanja distrofina, beljakovine, ki predstavlja enega od osnovnih gradnikov mišičnega tkiva in po katerem je mišična distrofija dobila tudi ime.

Mišična distrofija povzroči težave s hojo, saj so prizadete medenične mišice in mišice na nogah, oslabijo tudi mišice na rokah, zato si bolnik ne more pomagati pri vstajanju z rokami, težko prijema različne predmete, prav tako pa lahko oslabijo tudi požiralne, dihalne in srčna mišica.

Obstaja več kot 30 različnih vrst te bolezni, med katerimi so najbolj znane:

 • Duchennova mišična distrofija (DMD),
 • Beckerjeva mišična distrofija,
 • motonična distrofija (MID),
 • facioskapulohumeralna mišična distrofija (FSH),
 • ramensko medenična mišična distrofija,
 • mišična distrofija Emery-Dreifuss.

Kakšne simptome povzroča mišična distrofija?

Mišična distrofija se lahko izraža z zelo raznolikimi simptomi. Simptomi so odvisni od tega, za kateri tip bolezni gre in kako močno je mišična distrofija že napredovala. Duchennova mišična distrofija, ki je tudi najpogostejša, nastopi že v zgodnjem otroštvu, medtem ko se simptomi ostalih oblik te bolezni pojavijo kasneje ali šele v odrasli dobi.

Simptomi, ki jih lahko povzroča mišična distrofija, so:

 • napredujoča mišična šibkost,
 • asimetrija medenice,
 • težave s hojo, še posebej po stopnicah,
 • hoja po sprednjem delu stopal, kar povzroča spotikanje,
 • težave pri plazenju, teku in drugih gibalnih spretnostih,
 • pogostejši padci,
 • težave pri vstajanju s tal, ki se lahko pojavijo že v otroštvu,
 • močnejša meča in slabše razvite mišice na stegnih,
 • šibkejše mišice rok,
 • oslabele mišice na obrazu,
 • pri določenih tipih lahko oslabijo tudi druge mišice (srčna ali dihalne),
 • motorične pomanjkljivosti,
 • napetost v mišicah,
 • utrujenost in bolečina v mišicah,
 • naprej ukrivljena hrbtenica ali lordoza,
 • kasneje lahko nastopi tudi ukrivljenost hrbtenice vstran ali skolioza,
 • pri Beckerjevi obliki se lahko pojavijo tudi manjše učne težave,
 • zmanjšana mobilnost,
 • izguba gibalne neodvisnosti,
 • invalidnost,
 • krajša življenjska doba.

Duchennova in Beckerjeva mišična distrofija

Mišična distrofija je dedna bolezen, ki se prenaša preko okvarjenih genov. Najpogostejša je Duchennova mišična distrofija, ki se prenaša na enak način kot Beckerjeva mišična distrofija – preko okvarjenega gena za distrofin na kromosomu X. Ker imajo ženske za razliko od moških dva kromosoma X, običajno ne zbolijo oziroma se pri njih navadno pojavlja le blaga oblika te bolezni. Zaradi tega največkrat zbolijo dečki oziroma moški.

Podobni pa so tudi simptomi obeh oblik te bolezni, le da imata nekoliko drugačen potek. Duchennova mišična distrofija navadno nastopi pri dečkih že v zgodnjem otroštvu (do 6. leta), Beckerjeva mišična distrofija pa se običajno pokaže šele kasneje (po 10. letu).

Kako se zdravi mišična distrofija?

V zadnjih letih se je pojavilo več novih zdravil, ki lahko pripomorejo k zdravljenju, a to velja le za posamezne tipe bolezni. V večini primerov se zdravljenje osredotoča predvsem na lajšanje različnih simptomov, ki jih povzroča mišična distrofija. Z zdravili in drugimi metodami torej bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa z njimi lajšamo simptome, upočasnimo napredovanje bolezni ter omogočimo večjo kakovost življenja.

Lajšanje težav, ki jih povzroča mišična distrofija

Ker je mišična distrofija napredujoča oziroma progresivna bolezen, z leti napreduje, zato simptomi postajajo vse hujši. Zaradi tega je pomembno čim bolj zgodnje odkrivanje bolezni ter tudi čimprejšnji začetek zdravljenja.

Simptomi, ki jih povzroča mišična distrofija, se lahko lajšajo na naslednje načine:

1. Hodulje, opornice in drugi pripomočki za lažje gibanje in mobilnost

Mišična distrofija oslabi mišice in prizadene sposobnost gibanja. Zaradi tega se za lajšanje teh težav uporabljajo različni pripomočki, ki omogočajo ohranjanje čim večje mobilnosti in samostojnosti čim dalj časa.

2. Zdravljenje z zdravili za upočasnjevanje poteka bolezni

Gre za progresivno dedno bolezen, ki jo je treba že ob prvih simptomih začeti zdraviti z zdravili. Tako upočasnimo njen potek in preprečimo nekatere simptome ali zaplete. Redno jemaje ustreznih zdravil je bistvenega pomena za ohranjanje kakovosti življenja.

3. Jemanje zdravil za lajšanje bolečin

Mišična distrofija postopoma oslabi mišice. Te postanejo zelo zakrčene, sklepi pa slabo gibljivi. Kakršenkoli premik zato izzove bolečino, ki se jo lahko lajša z različnimi zdravili. Bolečina se lahko pojavi tudi z drugih razlogov, pogosti so glavoboli zaradi težav s predihavanjem, ki nastanejo kot posledica oslabelih dihalnih mišic.

4. Zdravila za preprečevanje srčnih zapletov

Eden od simptomov, ki jih povzroča mišična distrofija, je tudi oslabela srčna mišica. Pri nekaterih se pojavijo tudi motnje srečnega ritma ali druge težave s srcem. Največkrat je zato že preventivno treba jemati zdravila za preprečevanje srčnih zapletov, po potrebi pa uporabiti tudi druge metode zdravljenja.

5. Obrazna maska ali cevka v sapniku za preprečevanje zapletov z dihali

Mišična distrofija lahko oslabi tudi dihalne mišice. Pogosti so zapleti z dihali, velikokrat se zaradi slabšega delovanja dihalnih mišic pojavljajo glavoboli, pa tudi prehladi in pljučnice. To lahko preprečimo z uporabo obrazne maske ali tako, da v sapnik vstavimo posebno cevko za lažje dihanje.

6. Primerna prehrana in zdravila za preprečevanje osteoporoze

Mišična distrofija oteži ali onemogoči gibanje, zaradi česar se zmanjša kostna gostota in poveča verjetnost za zlome. Temu se lahko izognemo z:

 • ohranjanjem čim večje zmožnosti gibanja (fizioterapija, prilagojene vaje, plavanje),
 • skrbjo za pravilno prehrano z dovolj beljakovin in kalcija,
 • jemanjem vitamina D,
 • zdravili.

7. Plavanje za ohranjanje fizične kondicije in gibljivosti

Zelo priporočljiva oblika gibanja za tiste, ki jih je prizadela mišična distrofija, je plavanje. Običajno je namreč gibanje v vodi lažje kot izven nje. Plavanje in vaje v vodi tako lahko učinkovito pomagajo pri ohranjanju kondicije in gibljivosti.

8. Vaje za izboljšanje gibljivosti

Ohranjanje zmožnosti gibanja je bistvenega pomena za ohranjanje čim večje samostojnosti, preprečevanje zakrčenosti mišic in osteoporoze, preprečevanje bolečin ter drugih simptomov, ohranjanja socialnih stikov in telesnih funkcij.

9. Vaje za preprečevanje skolioze

Skolioza oziroma nagnjenost hrbtenice vstran je pogost simptom. Povzroča lahko bolečino, še dodatne težave pri gibanju in dihanju. Če uporabimo ustrezne fizioterapevtske vaje za okrepitev mišic, lahko skoliozo preprečimo oziroma omilimo težave z njo ter se tako izognemo kirurškemu posegu.

10. Preprečevanje zakrčenosti in zmanjšane gibljivosti sklepov

Fizioterapija je zelo pomemben del zdravljenja za vse, ki jih je prizadela mišična distrofija. Z ustrezno izbranimi vajami in tehnikami lahko preprečimo zakrčenost sklepov ter s tem tudi bolečino, ki ob tem nastane. Če sklepi zatrdijo, je potrebna operacija ali pa gibanje ni več mogoče in klient pristane na invalidskem vozičku. S fizioterapijo lahko to uspešno preprečimo in poskrbimo za večjo samostojnost, moč, kondicijo in posledično kakovost življenja. 

11. Fizioterapija in rehabilitacija bolnikov z mišično distrofijo

Rehabilitacija je po tem ko vas je prizadela mišična distrofija zelo pomembna. Začeti se mora čim prej in se ne sme prekinjati za daljša časovna obdobja, saj je bolezen kronična in ves čas napreduje. Del rehabilitacije vam pripada preko javnega zdravstva na napotnico. Za dovolj dolgo neprekinjeno rehabilitacijo pa je največkrat potrebna tudi fizioterapija, ki si jo ljudje običajno organizirajo sami. Dodatna fizioterapija je najpogosteje organizirana kot fizioterapija na domu.

V našem podjetju imamo največ izkušenj z rehabilitacijo na domu. Imamo veliko klientov, ki jih je prizadela mišična distrofija.

Opis:

 • Na domu rehabilitiramo največje število klientov, ki jih je prizadela mišična distrofija. To pomeni, da rehabilitiramo zelo veliko podobnih primerov, kot je vaš.
 • Kliente, izključno na domu, rehabilitiramo najdlje, saj smo najstarejše tovrstno slovensko fizioterapevtsko podjetje.
 • V našem podjetju kliente, ki jih je prizadela mišična distrofija, na domu rehabilitira največ fizioterapevtov. Vsi imajo diplomo iz fizioterapije.
 • Vsi diplomirani fizioterapevti v našem podjetju med sabo izmenjujemo znanje, zato imamo še veliko več izkušenj s klienti, ki jih je prizadela mišična distrofija.
 • Rehabilitiramo tako veliko klientov, da smo zanje razvili lastno metodo, ki je zelo uspešna v 97 odstotkih primerov.

Pri nas se izvaja:

Brezplačen fizioterapevtski pregled

Če vas je prizadela mišična distrofija, se bo vaše zdravstveno stanje poslabševalo. Če boste neprekinjeno izvajali kakovostno fizioterapijo, boste imeli veliko manj bolečin, veliko večjo kakovost življenja in veliko manj zapletov, ki jih ta bolezen s časom povzroči prizadetemu.

Če vas je prizadela mišična distrofija in vas zanima več o rehabilitaciji, potem je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma brezplačno in brez obveznosti opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način je pri vašem zdravstvenem stanju in vašem položaju mogoče doseči z optimalno rehabilitacijo. Če se želite naročiti na brezplačni pregled ali če imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom.