Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Mišična distrofija je redka genska bolezen oziroma skupina različnih vrst bolezni, ki povzroča postopno oslabelost in šibkost mišic. Mišično tkivo postopoma propada, nadomešča pa ga vezivo in maščobno tkivo, zaradi česar gibanje postaja vedno bolj ovirano. 

Kaj je mišična distrofija?

Mišična distrofija

Obstaja več kot 30 različnih vrst te bolezni

 • Duchennova mišična distrofija (DMD),
 • Beckerjeva mišična distrofija,
 • motonična distrofija (MID),
 • facioskapulohumeralna mišična distrofija (FSH),
 • ramensko medenična mišična distrofija,
 • Emery-Dreifuss.

Simptomi, ki jih lahko povzroča mišična distrofija

 • napredujoča mišična šibkost in asimetrija medenice,
 • težave s hojo, tudi po sprednjem delu stopala,
 • težave pri plazenju, teku in drugih gibalnih spretnostih ter pogostejši padci,
 • težave pri vstajanju s tal, ki se lahko pojavijo že v otroštvu,
 • močnejša meča in slabše razvite mišice na stegnih in šibkejše mišice rok in obraza,
 • pri določenih tipih lahko oslabijo tudi druge mišice (srčna ali dihalne),
 • motorične pomanjkljivosti in napetost v mišicah,
 • utrujenost in bolečina v mišicah,
 • naprej ukrivljena hrbtenica ali lordoza ter ukrivljenost hrbtenice vstran ali skolioza,
 • pri Beckerjevi obliki se lahko pojavijo tudi manjše učne težave,
 • izguba gibalne neodvisnosti,
 • invalidnost in krajša življenjska doba.

Mišična distrofija  ̶  zdravljenje in lajšanje težav

V zadnjih letih se je pojavilo več novih zdravil, ki lahko pripomorejo k zdravljenju, a to velja le za posamezne tipe bolezni. V večini primerov se zdravljenje osredotoča predvsem na lajšanje različnih simptomov bolezni. Z zdravili in drugimi metodami torej bolezni ne moremo pozdraviti, lahko pa z njimi lajšamo simptome, upočasnimo napredovanje bolezni ter omogočimo večjo kakovost življenja. Ker je mišična distrofija napredujoča oziroma progresivna bolezen, z leti napreduje, zato simptomi postajajo vse hujši. Zaradi tega je pomembno čim bolj zgodnje odkrivanje bolezni ter tudi čimprejšnji začetek zdravljenja.

Simptomi se lahko lajšajo na naslednje načine:

 

Hodulje, opornice in drugi pripomočki za lažje gibanje

Mišična distrofija oslabi mišice in prizadene sposobnost gibanja. Zaradi tega se za lajšanje teh težav uporabljajo različni pripomočki, ki omogočajo ohranjanje čim večje mobilnosti in samostojnosti čim dalj časa.

Zdravljenje z zdravili za upočasnjevanje poteka bolezni

Gre za progresivno dedno bolezen, ki jo je treba že ob prvih simptomih začeti zdraviti z zdravili. Tako upočasnimo njen potek in preprečimo nekatere simptome ali zaplete. Redno jemaje ustreznih zdravil je bistvenega pomena za ohranjanje kakovosti življenja.

Jemanje zdravil za lajšanje bolečin

Mišična distrofija postopoma oslabi mišice. Te postanejo zelo zakrčene, sklepi pa slabo gibljivi. Kakršenkoli premik zato izzove bolečino, ki se jo lahko lajša z različnimi zdravili, pogosti so glavoboli zaradi težav s predihavanjem, ki nastanejo kot posledica oslabelih dihalnih mišic.

Zdravila za preprečevanje srčnih zapletov

Eden od simptomov, ki jih povzroča mišična distrofija, je tudi oslabela srčna mišica. Pri nekaterih se pojavijo tudi motnje srečnega ritma ali druge težave s srcem. Največkrat je zato že preventivno treba jemati zdravila za preprečevanje srčnih zapletov, po potrebi pa uporabiti tudi druge metode zdravljenja.

Obrazna maska ali cevka v sapniku

Oslabi lahko tudi dihalne mišice. Pogosti so zapleti z dihali, velikokrat se zaradi slabšega delovanja dihalnih mišic pojavljajo glavoboli, pa tudi prehladi in pljučnice. To lahko preprečimo z uporabo obrazne maske ali tako, da v sapnik vstavimo posebno cevko za lažje dihanje.

 

Primerna prehrana in zdravila za preprečevanje osteoporoze

Mišična distrofija oteži ali onemogoči gibanje, zaradi česar se zmanjša kostna gostota in poveča verjetnost za zlome. Temu se lahko izognemo z ohranjanjem čim večje zmožnosti gibanja (fizioterapija, prilagojene vaje, plavanje), skrbjo za pravilno prehrano z dovolj beljakovin in kalcija in jemanjem vitamina D ter zdravili.

Plavanje

Zelo priporočljiva oblika gibanja za tiste, ki jih je prizadela mišična distrofija, je plavanje. Običajno je namreč gibanje v vodi lažje kot izven nje. Plavanje in vaje v vodi tako lahko učinkovito pomagajo pri ohranjanju kondicije in gibljivosti.

Vaje za izboljšanje gibljivosti

Ohranjanje zmožnosti gibanja je bistvenega pomena za ohranjanje čim večje samostojnosti, preprečevanje zakrčenosti mišic in osteoporoze, preprečevanje bolečin ter drugih simptomov, ohranjanja socialnih stikov in telesnih funkcij.

Vaje za preprečevanje skolioze

Skolioza oziroma nagnjenost hrbtenice vstran je pogost simptom. Povzroča lahko bolečino, še dodatne težave pri gibanju in dihanju. Če uporabimo ustrezne fizioterapevtske vaje za okrepitev mišic, lahko skoliozo preprečimo oziroma omilimo težave z njo ter se tako izognemo kirurškemu posegu.

Preprečevanje zakrčenosti in zmanjšane gibljivosti sklepov

Fizioterapija je zelo pomemben del zdravljenja za vse, ki jih je prizadela mišična distrofija. Z ustrezno izbranimi vajami in tehnikami lahko preprečimo zakrčenost sklepov ter s tem tudi bolečino, ki ob tem nastane. Če sklepi zatrdijo, je potrebna operacija ali pa gibanje ni več mogoče in klient pristane na invalidskem vozičku. S fizioterapijo lahko to uspešno preprečimo in poskrbimo za večjo samostojnost, moč, kondicijo in posledično kakovost življenja.

Fizioterapija in rehabilitacija bolnikov z mišično distrofijo

Rehabilitacija je po tem ko vas je prizadela mišična distrofija zelo pomembna. Začeti se mora čim prej in se ne sme prekinjati za daljša časovna obdobja, saj je bolezen kronična in ves čas napreduje. Del rehabilitacije vam pripada preko javnega zdravstva na napotnico. Za dovolj dolgo neprekinjeno rehabilitacijo pa je največkrat potrebna tudi fizioterapija, ki si jo ljudje običajno organizirajo sami. Dodatna fizioterapija je najpogosteje organizirana kot fizioterapija na domu.

V našem podjetju imamo največ izkušenj z rehabilitacijo na domu
Z lastno metodo smo rehabilitirali 97 % pacientov. Pomagamo lahko tudi vam!

Zakaj izbrati nas?

Če vas je prizadela mišična distrofija, se bo vaše zdravstveno stanje poslabševalo. Če boste neprekinjeno izvajali kakovostno fizioterapijo, boste imeli veliko manj bolečin, veliko večjo kakovost življenja in veliko manj zapletov, ki jih ta bolezen s časom povzroči prizadetemu. Naročite se na brezplačen fizioterapevtski pregled,  ki ga pri vas doma brezplačno in brez obveznosti opravi naš diplomirani fizioterapevt. Prav tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kako lahko z veliko vztrajnosti ter rednimi terapijami skupaj z nami dosežete optimalno rehabilitacijo.

Največ klientov, ki nam zaupajo

Na domu rehabilitiramo največje število klientov, ki jih je prizadela mišična distrofija. To pomeni, da rehabilitiramo zelo veliko podobnih primerov, kot je vaš.

Vračamo vitalnost in normalnost

Rehabilitiramo različna stanja, obolenja in se trudimo, da bi vam s personaliziranimi terapijami omogočili karseda udobno življenje.

Strokovnost naših terapevtov

Naši terapevti se ves čas strokovno izpopolnjujejo in so izredno odzivni. V primeru posebnih želja se klientu tudi prilagajamo, saj želimo ustvariti čimbolj prijetno rehabilitacije.

S posluhom za vaše potrebe in želje

Največ nam pomeni vaše zaupanje, zato se vedno trudimo, da terapije in rehabilitacijske vaje povsem prilagajamo vašim željam in zmožnostim.

Pogosta vprašanja in odgovori

Je pri mišični distrofiji smiselno imeti fizioterapevta?

Po naših izkušnjah je to zelo smiselno. Fizioterapevt vas, dokler še lahko, postavi v veliko boljši izhodiščni položaj. Mišice vam ojača, da bodo pred začetkom propadanja in nedelovanja v celoti, lahko vseeno zmogle narediti primerna gibanja. Ključne gibe bo z vami optimiziral, da jih boste lahko izvajali tudi pri zmanjšanem delovanju vaših mišic. Ko bodo določeni gibi zaradi bolezni onemogočeni, bo z drugimi gibi razvijal vaše ključne funkcije, preprečeval bo zaplete, ki bi nastajali zaradi vašega pretiranega mirovanja...

Lahko zaradi terapije pri vas človek ostane dlje pokreten?

Vsekakor zaradi naše terapije marsikomu ne le podaljšamo pokretnost, temveč tudi vidno izboljšamo kakovost življenja. Klientu lahko, poleg zgoraj naštetega, pomagamo tudi z nasveti za prilagoditev domačih prostorov.

Ali pridete tudi v dom starejših občanov?

Fizioterapijo izvajamo na domu in v vseh domovih starejših občanov. Veliko naših klientov živi v domovih starejših občanov in je prav, da imajo enake pravice kot ljudje doma. V tem primeru tudi pravico do zunanjega fizioterapevta.

Kako pogosto imajo ljudje z diagnozo mišična distrofija fizioterapijo na domu?

Nekateri jo imajo vsak dan večinoma pa zadošča že od 1x do 3x na teden.

Kdaj je smiselno, da najamem fizioterapevta na domu?

Mišična distrofija je kronična bolezen, zato je vedno boljše, da si terapevta, ki ve kaj dela, poiščete kar se da hitro. Če ste z vsem zamudili in ste že popolnoma nepokretni, imamo za vas dobro novico. Tudi v tem primeru lahko veliko naredimo za vas. Koliko, pa ugotovimo na našem brezplačnem pregledu, na katerega se lahko naročite na 080 44 66 / 040 858 959.