Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

 Bolečine v kolenu so pogost pojav pri vsakem četrtem Slovencu, vzrok nastanka bolezni je lahko obraba, starost, prisotnost pridruženih bolezni ... Za učinkovito opravljanje težav je pomembno, da izberemo pravega terapevta, ki nam bo pomagal do boljšega zdravja, hkrati pa prisluhnil našim težavam in dvomom.

Kako prepoznamo bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu sodijo med najpogostejše degenerativne bolezni gibal, med vsemi bolečinami v sklepih. Dejstvo je, da bolečine bolniku poslabšajo kakovost življenja, saj je oteženo premikanje in samostojnost. Pojavijo se lahko pri vseh aktivnih ljudeh in v vsakem življenjskem obdobju. Razlog pa je v tem, da je koleno eno od najbolj obremenjenih sklepov v našem telesu, saj nosi težo celega telesa.

Bolečine v kolenu

Vzroki

 • Degenerativne spremembe
 • Vnetja
 • Različne poškodbe
 • Ponavljajoče se obremenjevanje kolena
 • Plosko stopalo
 • Prekomerna telesna teža

Poškodbe

 • Udarnine
 • Natrganine mišic
 • Zvini
 • Raztrganine meniskusov in/ali vezi
 • Zlomi

Samopomoč

 • Mirovanje in počitek
 • Masaža
 • Obkladki za koleno
 • Primerna obutev
 • Povijanje kolena
 • Obisk zdravnika
 • Fizioterapija na domu

Vzroki za bolečine v kolenu

So pogosta težava, ki so lahko posledica različnih vzrokov. Najpogosteje se pojavijo zaradi degenerativnih sprememb, kot sta obrabljenost kolena in artroza, vnetij ali poškodb kolena. Bolečine v kolenu so posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev kolena, kar posledično povzroči vnetje mišic in kitnih ovojnic. V nekaterih primerih se bolečine preslikajo s hrbtenice ali kolka, pri otrocih in starejših pa lahko tudi zaradi ploskih stopal in prekomerne telesne teže. Da bi oseba izvedela vzrok bolečin, mora obiskati zdravnika, da ta opravi temeljite raziskave in postavi diagnozo.

Diagnostika

Kot vidite, je vzrokov za bolečine v kolenu lahko več, vzrok za vaše bolečine pa bo najbolje določil izbrani zdravnik, ki vas bo temeljito pregledal. Zdravniško pomoč poiščite, kadar bolečine kljub hlajenju, mirovanju in drugih ukrepov ne popustijo. Nujno pojdite k zdravniku, če se nad bolečim predelom pojavita rdečina in močnejša oteklina ali če ne morete premikati kolenskega sklepa. Izbrani zdravnik se bo najprej pogovoril z vami in vam zastavil nekaj vprašanj, kdaj so se bolečine pojavile, ob kakšnih gibih se pojavijo, kakšen je vaš življenjski slog itd. Potem bo preveril gibljivost sklepa in vas poslal na dodatne preiskave k specialistu – ortopedu. Ta pa bo opravil dodatne preglede – rentgensko slikanje, magnetno resonanco idr. Glede na diagnozo potem ortoped tudi določi zdravljenje. V večini primerov je v zdravljenje vključen fizioterapevt.

Vas zanima več podrobnosti, kako vam lahko pomagamo pri bolečinah v kolenu?
Pokličite nas in se naročite na brezplačni fizioterapevtski pregled!

Zdravljenje in preventiva

Pri različnih poškodbah in preobremenitvah kolenskega sklepa, bolečino občutno zmanjša razbremenitev, kar je treba upoštevati v akutni fazi, torej v prvem mesecu po poškodbi oz začetku težav. Počitek in mirovanje se priporočata le nekaj dni, a ne predolgo, da ne pride do drugih zapletov zaradi dolgotrajne neaktivnosti. Gibanje, ko bolnik ne čuti bolečin v kolenu, je zelo priporočljivo in pomembno za ohranjanje čvrstosti vezi in moč mišic okrog kolena. Zelo pomembno je, da je pri poškodbah ali preobremenitvah treba z dejavnostmi, ki so vzrok za nastanek poškodbe, takoj prekiniti, dokler bolečina popolnoma ne popusti. Bolečine v kolenu se lahko na začetku lajšajo s hladnimi oblogami ali s krožno ledeno masažo, a ne več kot 5 minut. Hlajenje je priporočljivo izvajati večkrat dnevno, pogostejše v prvih dneh po poškodbi oz. pojavu težav. Po potrebi se lahko prizadeto koleno povije tudi z elastičnim povojem in se na ta način zmanjša otekanje kolena.

Kako preprečiti bolečine?

Med splošne ukrepe, s katerimi lahko preprečite bolečine v kolenu pri artrozi in različnih preobremenitvah, so redne vaje za stegenske mišice. Tako se ohranja gibljivost kolena in se vzdržuje dobra moč mišic, ki prevzamejo pomemben del obremenitev kolena, ki sicer delujejo v celoti na sam kolenski sklep. Vaje se izvajajo na obeh nogah postopno s hitrostjo, končne položaje gibov se zadrži nekaj sekund. Naredi se več ponovitev, v začetku 3 do 5 krat, s časoma se povečuje število ponovitev vse tja do 10-krat. Med posameznimi vajami je čas za sprostitev in kratek počitek. Rezultati ne bodo vidni čez noč, ampak po mesecu dni redne vadbe ali še kasneje, zato ne obupati prehitro. Strokovnjaki priporočajo še vožnjo s kolesom z visokim sedežem, plavanje z iztegnjenimi koleni in vodno gimnastiko. Med splošne ukrepe pa spadajo tudi vzdrževanje primerne telesne teže, izogibanje daljšim statičnim obremenitvam kolena in pretiranemu klečanju, počepanju ter prekomerni hoji navkreber ali po neravnem terenu. Zelo pomembno je, da poskrbite, da je vaša obutev ustrezna in kakovostna, da bolečine v kolenu kar se le da preprečite.

Bolečine v kolenu in najpogostejše diagnoze

Najpogosteje se pojavijo zaradi artroze kolena – obraba kolena, distorzija kolena – zvin kolena, raztrganina meniskusov in križnih vezi, hondromalacija pogačice - zmehčanje hrustanca in tendinitis – vnetje pogačične tetive, ki se pojavi  kot najpogostejši sindrom preobremenitve.

Zdravljenje artroze in preobremenitvenih sindromov

Zdravljenje artroze oz. obrabe kolena je najbolj učinkovito, če se preprečuje. To pa se stori tako, da se zmanjša telesna teža, ob morebitni prekomerni teži, izogibanjem določenim športom, pri mladostnikih poprava deformacije osi spodnjih udov, če se ne popravijo same od sebe. Zelo pomembno je tudi pravočasno zdravljenje vseh bolezni in stanj, ki so sekundarni vzroki artroz, to so predvsem poškodbe meniskusov in kolenskih vezi, okvare sklepov po poškodbah, revmatoidni artritis, protin in bakterijska vnetja kolenskega sklepa. Zdravnik pri lažjih bolečinah bolniku predpiše blažji analgetik, pri hujših pa nesteroidni antirevmatik in sredstvo za zaščito želodčne sluznice, ki ga praviloma bolnik jemlje po jedi. Poleg zdravil pa zdravnik priporoči razbremenitev, tople obkladke bolečega kolena, vse dokler bolečina ne popusti. V primerih, ko je koleno izrazito nestabilno zaradi artroze, predpiše še posebno opornico, ki koleno dodatno stabilizira. Pri dolgotrajni in ponavljajoči se bolečini bolnika napotijo tudi na fizioterapijo. V skrajnem primeru, če bolečina ne mine, bolnik potrebuje operativni poseg. Zdravljenje preobremenitvenih sindromov je podobno zdravljenju artroz.

Zdravljenje poškodb kolena

Poškodbe delimo na lažje in težje, pri vseh pa se občutijo bolečine v kolenu. Pri lažjih in zmerno hudih poškodbah kolena, kot so udarnine, natrganine mišic in zvini, je priporočljivo krajše mirovanje, hlajenje bolečega mesta in povijanje z elastičnim povojem. Pri hujših bolečinah pa še dodatno razbremenjevanje kolena z berglami. Zelo redko je potrebna imobilizacija z mavcem ali z opornicami. Pri hudih poškodbah, kot so raztrganine meniskusov, vezi ali celo zlomi pa vas bo zdravnik napotil k ustreznemu specialistu, k travmatologu ali ortopedu, ki se bo na osnovi pregleda in ustreznih preiskav odločil o nadaljnjem zdravljenju.

Zdravljenje zloma kosti (pogačica) v kolenu, tekaškega kolena in vnetja kosti

Zlom pogačice v kolenu se običajno zgodi ob trku kolena v trdo površino. To se zelo pogosto zgodi motoristom, saj je med vožnjo motorja koleno še posebej izpostavljeno vozni površini - asfaltu. Najpogosteje gre za zlom oziroma počeno pogačico, ki se zdravi z operativnim posegom. Četudi pogačico kirurg pričvrsti z vijaki ali ploščico, je priporočljiva magnetna terapija za hitrejše celjenje kosti, seveda pri izkušenem fizioterapevtu.

Tekaškemu kolenu rečemo tudi pogačično-stegnenična bolečina je značilno za aktivne mlade osebe in ne samo za tekače. Bolečine v kolenu se ob težavah s tekaškim kolenom se pojavlja za pogačico in se ob športnih aktivnostih, kot so tek, skakanje, po daljšem sedenju ali hoji navkreber še poslabša. Izbrani zdravnik bolnika napoti k fizioterapevtu, ki jim pokaže ustrezne vaje za sklep in njihovo pravilno izvedbo ter seveda odsvetoval za koleno zelo intenzivno vadbo, ki bi stanje le še poslabšalo.

Bolečine v kolenu zaradi vnetja kosti in samega kolenskega sklepa je dandanes dokaj redka bolezen, ki nastane zaradi okužbe in vbodnih ran ob kolenu. Prepozna se po tem, da je koleno neprestano vroče, bolnik pa ima povišano telesno temperaturo. Zdravnik postavi diagnozo s pomočjo punkcije tekočine iz kolena in otekline ob sklepu. Tovrstna vnetja se zdravi z antibiotiki.

Fizioterapija vam lahko učinkovito pomaga pri lajšanju bolečin v kolenu, ne glede na vrsto poškodbe in vašo starost.
Pospešite rehabilitacijo in zaupajte našim strokovnjakom.

Vloga fizioterapije pri poškodbah in bolečinah v kolenu

Bolečine v kolenu – rehabilitacija v udobju vašega doma

V našem podjetju Therapia d.o.o., vam nudimo fizioterapijo na domu, ki vam lahko pomaga pri bolečinah v kolenu, ne glede na vzrok bolečin, na naslednje načine:

 • izboljšujemo fizično stanje gibalnih in funkcionalnih sposobnosti spodnjih okončin, še posebej kolena;
 • na jasen in preprost način vas naučimo pravilnega izvajanja različnih vaj, ki omilijo bolečine v kolenu in okrepijo kite ter mišice okrog kolenskega sklepa;
 • predstavimo vam različne pripomočke (elastične povoje, opornice, bergle …), ki lahko olajšajo bolečine;
 • predstavimo različne možnosti terapije, magnetno terapijo, terapije z vodo in različnimi oblogami, ki lajšajo bolečine in pospešujejo rehabilitacijo;
 • priporočimo fizično aktivnost, ki je primerna za vas, glede na vašo diagnozo in življenjski slog.

Prednosti naše metode

 • primerna je za kliente različnih starosti, od najmlajših do najstarejših;
 • primerna je za kliente z bolečinami v kolenu;
 • vsakega klienta obravnavamo individualno in se mu maksimalno prilagodimo tako z obiskom doma kot s prilagojeno terapijo;
 • če se rehabilitirate po naši metodi, zagotovo dobite vse najpomembnejše informacije vaje in terapije, kar verjetnost uspeha rehabilitacije samo še poveča;
 • rehabilitacija poteka najhitreje, kot je le mogoče, ker se zaradi zelo učinkovite metode izvajajo vaje in terapije, ki so najprimernejše za vaše stanje, kar v udobju vašega doma;
 • metoda je zasnovana in razvita na način, da upošteva bolečine v kolenu, kot tudi vse pridružene bolezni in življenjski slog, zato je rehabilitacija res učinkovita.

Bi začeli s fizioterapijo na domu, a ne veste, ali je primerna za vaše bolečine v kolenu?

Bolečine v kolenu lahko prizadenejo vsakogar v katerem koli življenjskem obdobju. Je pa res, da se s starostjo pojavnost bolečin še povečuje. Se sprašujete, kako boste prišli do fizioterapije, saj vam bolečine onemogočajo vožnjo z avtomobilom in avtobusom, daljša hoja pa tudi ne pride v poštev. Brez skrbi mi pridemo k vam na dom, le vzemite telefon v roke in nas pokličite. Naročite se na brezplačni pregled, ki vas nič ne stane in je povsem neobvezujoč. Tako boste izvedeli, kako vam lahko pomagamo in na kakšen način smo pomagali drugim s podobnimi težavami, kot so vaše. Na dogovorjen dan in uro vas bo obiskal naš izkušeni in profesionalni fizioterapevt, ki bo po temeljitem pogovoru in preverjanju težav s kolenom, ocenil vaše stanje. Odgovoril bo na vsa vaša morebitna vprašanja tako, da boste dobili vse potrebne informacije, kako bi fizioterapija za vaše boleče koleno potekala in kako pogosto bi vas fizioterapevt obiskal. Tako se boste lažje odločili skupaj s svojimi najbližjimi, ali boste začeli z rehabilitacijo s pomočjo našega fizioterapevta in predvsem kdaj boste začeli z redno vadbo. Za čim hitrejšo in učinkovito rehabilitacijo kolena je zelo pomembno, da začnete z več vzajemno povezanimi terapijami čim prej.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako lahko odpravite bolečine v kolenu ob obrabi?

Bolečine iz obrabljenega kolena se odpravljajo na več načinov. Najbolj znan način je operacija kolena, kar pa ne pride vedno v upoštev. Včasih zaradi čakalnih dob, drugič zaradi premile obrabe, tretjič zaradi preslabega srca itn. Zato se morajo posamezniki posluževati drugih možnosti. Lahko se osredotočijo na reševanje simptomov z jemanjem protibolečinskih tablet ali s tensi. Lahko pa poskušajo zmanjšati vzrok za bolečino, kar pomeni vnetje v kolenu. Da se vnetje v kolenu dejansko zmanjša, so potrebni naslednji ukrepi. Če z kolenom mirujemo, na kratek rok vnetje zmanjšamo, a se ob ponovni aktivnosti koleno zopet vname. Zato je potrebno spremeniti vzorec hoje, ki bo zmanjšal vnetje v kolenu. Hkrati pa je potrebno ojačati mišice kolenskega sklepa, na način da vnetja ne povečamo. Vse te stvari delamo v našem podjetju.

Zakaj je spremenjen vzorec hoje težava pri bolečini v kolenu?

Zaradi spremenjenega vzorca hoje si ljudje obrabo samo še poslabšujejo, poleg tega pa si ne obrabljajo samo prizadeto koleno, ampak tudi drugo koleno, oba kolka in križ. Zaradi tega imajo posamezniki, ki imajo obrabljen en sklep, veliko možnosti za obrabo še drugih. Edina rešitev pri tem je, da spremenimo vzorec hoje in to preprečimo.

Zakaj posamezniki pri obrabi kolena potrebujejo fizioterapijo, čeprav gredo na operacijo menjave sklepa?

Fizioterapijo potrebujejo v vsakem primeru. Bodisi pred operacijo bodisi po operaciji. Če jo opravite pred operacijo, boste vzorec hoje spremenili že prej in tako kasneje ne boste škodovali prizadetemu kolenu in ostalim sklepom. Poleg tega boste ojačali mišice kolenskega sklepa, posledično bo manj pooperativnih zapletov, hkrati pa boste izboljšali formo svojega telesa, kar bo pomagalo pri okrevanju.