Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Sprehajalna palica je terapevtski pripomoček, ki se uporablja kot pomoč pri hoji. Z njo si lahko olajšamo hojo in poskrbimo za boljšo stabilnost in ravnotežje ter tako poskrbimo za manjšo možnost padcev. Namenjena je vsem, ki imajo kakršne koli težave s hojo.

Uporabniki

Pogosto jo uporabljajo starejši, začasno ali trajno pa se sprehajalna palica uporablja tudi pri osebah, ki:

sprehajalna palica

Okrevajo po različnih poškodbah

 

Okrevanje po operaciji

Okrevajo po operaciji

 

So doživele možgansko kap

 

Polinevropatija

Imajo artritis ali druge bolezni sklepov

 

Se spopadajo z različnimi nevrološkimi in drugimi boleznimi

 

Sprehajalna palica lahko močno olajša hojo

Lajšanje težav

Sprehajalna palica lahko olajša gibanje prav vsem, ki so sicer zmožni samostojne hoje, a imajo z njo večje ali manjše težave ali pa jim ta povzroča neprijetne občutke oziroma bolečine. Z njo si lahko pomagajo vsi, ki se soočajo z naslednjimi težavami:

Polinevropatija

Slabo ravnotežje

 

Polinevropatija

Pomanjkljiva stabilnost telesa v pokončnem položaju

Polinevropatija

Nesigurnost pri hoji

Polinevropatija

Oslabele mišice

Polinevropatija

Spastičnost

Polinevropatija

Bolečine v nogah

Polinevropatija

Bolečine v sklepih

Šibkost spodnjih okončin

Izčrpanost ali telesna šibkost

Polinevropatija

Omotica

Strah pred padci

Nesigurnost v lastne sposobnosti

Pogosta vprašanja

Katere pripomočke za hojo poznamo?

Pri težavah s hojo se lahko uporabljajo različni terapevtski pripomočki, kot so na primer:

 • invalidski voziček,
 • hodulja,
 • bergle,
 • sprehajalna palica.

Kateri pripomoček bi bil najprimernejši, je odvisno od tega, za kakšne težave gre in kako močno je hoja zaradi njih ovirana.

Če nekoga recimo močno prizadene možganska kap, je njegova zmožnost gibanja običajno močno ovirana, zato včasih hoja sploh ni mogoča. Z ustrezno terapijo in s pomočjo rehabilitacije pa se lahko stanje tako izboljša, da je sčasoma možna hoja s pomočjo hodulje. Če s terapijo nadaljujemo, se v naslednji fazi izboljšanja začne uporabljati sprehajalna palica, ki omogoča veliko večjo samostojnost kot drugi terapevtski pripomočki, ki se uporabljajo pri težavah s hojo.

Pri kakšnih težavah se uporablja sprehajalna palica?

Sprehajalna palica se uporablja pri manjših ali srednje velikih težavah z mobilnostjo, saj zagotavlja oporo le na eni strani telesa. Zato sta opora in razbremenitev teže veliko manjši kot pri drugih terapevtskih pripomočkih, ki se uporabljajo v ta namen.

V primeru, da so težave s hojo večje ali ta morda sploh ni mogoča, pa sprehajalna palica običajno ne zadostuje, zato je treba uporabiti druge pripomočke za lajšanje hoje ter hkrati poskrbeti tudi za ustrezno fizioterapijo, s pomočjo katere bi težave zmanjšali ali celo odpravili. Fizioterapija namreč lahko močno pripomore k izboljšanju stabilnosti in ravnotežja, s tem pa tudi k izboljšanju hoje.

Katere so glavne prednosti in slabosti sprehajalnih palic?

Sprehajalna palica osebi, ki ima težave s hojo, omogoča:

 • ustrezno podporo pri hoji,
 • večjo mobilnost,
 • razbremenitev spodnjih okončin,
 • razbremenitev obremenitve sklepov,
 • zmanjšanje bolečine v nogah med hojo,
 • boljšo stabilnost,
 • izboljšano ravnotežje,
 • manjšo možnost padcev in poškodb,
 • večja varnost pri hoji,
 • zmanjšanje strahu pred padci in s tem večjo motivacijo za hojo,
 • večjo samostojnost.

Poleg že naštetih prednosti pa ima lahko sprehajalna palica tudi določene slabosti. Glavna slabost je v tem, da se sprehajalna palica uporablja le na eni strani, kar povzroči nagnjenost telesa v prizadeto stran. Poleg tega sprehajalna palica nudi veliko manj stabilnosti, kot jo nudijo bergle ali palice za hojo,  ki se vedno uporabljajo v paru. Ali bi v vašem primeru zadostovala sprehajalna palica ali pa bi zaradi zagotavljanja večje stabilnosti in preprečevanja nagibanja telesa v eno stran potrebovali palice za hojo, bo najbolje znal presoditi fizioterapevt, ki vam bo tudi pomagal pri izbiri.

Sprehajalna palica – kakšno izbrati?

Sprehajalna palica mora biti izbrana tako, da je primerna za osebo, ki jo bo uporabljala, ter tako, da si bo ta lahko z njo olajšala svoje težave s hojo. Ni namreč vsaka sprehajalna palica primerna za vsakogar, saj obstaja več različnih vrst, oblik in velikosti, zato mora biti njena izbira vedno preudarna in premišljena. Najbolje je, da vam pri izbiri pomaga izkušen fizioterapevt, ki bo poskrbel za to, da bo izbrana sprehajalna palica primerna glede na vrsto težav, s katerimi se spopadate.

Pri izbiri je bistveno upoštevati naslednje dejavnike:

Ustrezna velikost oziroma višina palice:

Previsoka sprehajalna palica ne nudi ustrezne podpore, če je prenizka, pa mora biti oseba pri uporabi sključena, kar lahko povzroči bolečine v hrbtu in druge težave. Primerno izbrana sprehajalna palica v stoječem položaju sega točno do zapestja, tako da je komolec pod rahlim kotom.

Čim večja stabilnost:

Kako stabilna bo sprehajalna palica, je v največji meri odvisno od njene oblike, oblike ročaja ter materiala, iz katerega je narejen spodnji del oziroma čepek ali natik. Ta mora biti iz nedrsečega materiala, recimo iz gume, ko se obrabi, pa ga je treba čim prej zamenjati. V primeru, da je treba zagotoviti čim večjo stabilnost, pa se lahko uporablja tudi trinožna ali štirinožna sprehajalna palica.

Funkcionalnost:

Pomembno je, da je sprehajalna palica dovolj stabilna, a hkrati tudi ne pretežka, da omogoča enostavno premikanje. Sprehajalna palica mora imeti ergonomični ročaj, ki poskrbi za dober oprijem in prijetnost uporabe. Pametno je, če ima sprehajalna palica tudi varnostno vrvico, ki poskrbi za to, da ta ne more kar tako pasti iz rok, saj bi jo oseba, ki ima težave s hojo in gibljivostjo, v tem primeru le stežka pobrala. Na voljo so tudi modeli, ki jih lahko nastavljate po višini, zložljivi modeli, pa tudi modeli, ki so opremljeni z odsevnimi trakovi ali svetilko.

Varnost uporabe:

Funkcionalna, stabilna in primerno velika sprehajalna palica je tudi varna za uporabo, pri čemer pa je pomembno, da oseba, ki jo uporablja, ne preceni svojih zmožnosti in vzdržljivosti ter da jo uporablja na pravilen način.

Kaj povzroča nepravilna uporaba sprehajalne palice? 

 • bolečine v ramah,
 • bolečine v rokah,
 • bolečine v hrbtenici,
 • sključeno držo,
 • nestabilnost pri uporabi,
 • večjo nevarnost padcev in poškodb.

Sprehajalna palica se pogosto uporablja pri okrevanju po možganski kapi, ko je ena stran telesa oslabljena, ali takrat, ko pride do poškodbe noge. Velika napaka je, če se sprehajalna palica uporablja na šibki, oslabljeni strani telesa, saj tako ta ne more nuditi ustrezne podpore. Sprehajalna palica se mora tako vedno držati in uporabljati na nasprotni, zdravi, močnejši oziroma nepoškodovani strani telesa. Če imate torej poškodovano desno nogo ali vas je zadela možganska kap na desno stran telesa, držite palico v levi roki. V primeru, da vas je kap zadela na levo stran telesa ali imate poškodbo na levi nogi, pa držite palico v desni roki. Pomembno je, da se sprehajalna palica med hojo premika skupaj s poškodovano ali oslabljeno nogo ter da slednjo tako čim bolj razbremenimo. Pravilne uporabe pa vas najlažje nauči fizioterapevt, ki bo pri tem upošteval tudi različne specifike vaših težav s hojo, vas naučil, kako lahko z njeno pomočjo pravilno hodite po stopnicah, in vam tudi znal priporočiti, kakšna sprehajalna palica bi bila najbolj ustrezna za vas.

Če vas zanima več o tem, kako bi se pri vas lahko izvajala rehabilitacija, se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga pri vas doma brezplačno in brez obveznosti vedno opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kako bi se lahko rehabilitirali, da bi bila hodulja za vas preteklost. Če se želite naročiti na naš brezplačni pregled ali če imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod besedilom.

Naročite se na brezplačen fizioterapevtski pregled!
Naši izkušeni terapevti vam bodo znali pomagati!

Kje nas najdete?