Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Bolečine v nogah

Bolečine v nogah

Bolečine v nogah lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov. Do njih lahko pride zaradi različnih vrst poškodb ali preobremenitve spodnjega dela hrbta, prav tako pa gre lahko za posledico obrabe sklepov, slabe prekrvavitve ali različnih bolezni. Pri tem je pomembno, na katerem delu noge se pojavlja bolečina in kako močna oziroma intenzivna je.

V nekaterih primerih si lahko pomagamo s počitkom, v drugih pa lahko s pretiranim počitkom stanje le še poslabšamo, zato je pomembno narediti vse, da odkrijemo vzrok težav in tako s pravilnim pristopom skušamo izboljšati stanje.

Kakšni so vzroki za bolečine v nogah?

Bolečine v nogah lahko povzročajo:

 • različne poškodbe, zvini in zlomi,
 • mišični krči,
 • artritis,
 • osteoartroza oziroma obraba hrustanca,
 • hernija diska,
 • ukleščenje živca,
 • globoka venska tromboza,
 • krčne žile,
 • različne avtoimune bolezni.

Poleg same bolečine pa se lahko pojavi tudi pordelost kože ali celo otekanje. Če je boleče mesto zelo vroče, je nujno obiskati zdravnika, enako pa je treba storiti v primeru, če je noga slabo prekrvavljena in hladna, koža pa bleda. Zdravnika je treba obiskati tudi takrat, ko poleg same bolečine dobite še vročino, ali pa vas noga tako zelo boli, da vas to ovira pri hoji ali ne morete niti stopiti nanjo. Če je bolečina sicer blažja, a konstantna in traja že dalj časa, je prav tako pametno oditi na pregled k zdravniku, ki bo ugotovil, kako resno je stanje in kako ukrepati, da odpravimo težave.

Kako se postavi diagnoza?

Glede na to, kje se pojavi bolečina (v kolenu, kolku, gležnju, goleni ali kje drugje), kako pogosta je (boli nenehno ali samo občasno) in kdaj se pojavi (zjutraj ob vstajanju, pri hoji ali določenem gibu), zdravnik predpiše nadaljnje preiskave ter nato določi diagnozo ter s tem vzrok težav. Pri določenih težavah ni težko ugotoviti, kaj je vzrok za bolečine, v drugih primerih pa iskanje vzroka zahteva več preiskav in truda. V tej fazi, pa tudi kasneje, ko je diagnoza že določena, je pomembno:

 • lajšati bolečino,
 • ohranjati gibljivost noge in zmožnost hoje, opravljanja različnih gibov.

Kakšne vrste bolečine v nogah poznamo?

Bolečine v nogah delimo glede na to, na katerem mestu se pojavijo. Najpogosteje gre za bolečine v kolenih in kolku, pogosto pa se bolečine v nogah pojavijo tudi skupaj z bolečinami v križu oziroma spodnjem delu hrbtenice.

Bolečine v kolenih

Med najpogostejše bolečine v nogah zagotovo spadajo bolečine v kolenih. Precej pogost vzrok so poškodbe kolen, do katerih lahko pride tudi zaradi preobremenitev kolenskega sklepa. Največkrat pa so vzrok degenerativne spremembe, do katerih pride zaradi staranja. Vendar pa to še ne pomeni, da moramo takšne težave jemati kot samoumeven del staranja, saj to ne drži. Zaradi tega marsikdo, ki ima težave s koleni, ne ukrepa in ne naredi nič za to, da bi jih odpravil, kar pa težave običajno le še poslabša ter hkrati povzroči vedno večje težave pri hoji in gibanju. S pravilnim pristopom, katerega del je tudi fizioterapija, pa se stanje da popraviti, ohraniti gibljivost in poskrbeti za hojo in gibanje brez bolečin.

Bolečine v kolku

Tudi bolečine v kolku največkrat povzročajo prav degenerativne spremembe, zato so zelo pogoste predvsem pri starejših ljudeh. Povzroča jih predvsem osteoartroza oziroma prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca, zaradi katerega lahko pride tudi do vnetja. To lahko povzroči zelo močno bolečino, pa tudi škrtanje v sklepu ter omejeno gibljivost kolka. Tudi v primeru takšnih težav je treba skrbeti za ohranjanje gibljivosti, s čimer lahko stanje močno izboljšamo. Pri tem lahko pomagajo vaje, ki jih predpiše usposobljen fizioterapevt.

Bolečine v križu lahko povzročijo bolečine v nogah

Vzrok bolečine v nogah pa so lahko tudi težave s križem oziroma s spodnjim delom hrbta. Tako lahko pride do išiasa ali hernije diska, pri čemer bolita tako spodnji del hrbta kot noga. Lahko se pojavi tudi mravljinčenje ter različne druge težave. Bolečine lahko izzvenijo same od sebe, da do njih ne pride ponovno, pa je treba okrepiti mišice hrbta, pri čemer pomagajo različne vaje. Pri tem je zelo pomembno, da se te izvaja pravilno in da se pri izvajanju vaj hrbta še dodatno ne obremeni. Vsaj na začetku je zato takšne vaje pametno izvajati pod nadzorom fizioterapevta.

Kako si lahko pomagamo sami?

Bolečine v nogah lahko zdravimo na različne načine, do neke mere pa jih lahko pomagamo ublažiti tudi sami. Pri tem nam lahko pomagajo:

 • hladni obkladki na bolečem mestu,
 • kopeli, s katerimi sprostite mišice,
 • jemanje magnezija ali kalija, kar ublaži krče,
 • počitek oziroma izogibanje večjim naporom, fizični aktivnosti, športu,
 • nošenje kompresijskih nogavic, opornice ali obveze,
 • zdravila proti bolečinam.

Poleg vsega naštetega pa si lahko pomagamo tudi z različnimi vajami, s katerimi je možno okrepiti mišice okrog sklepov. Z vajami se lahko izognemo tudi temu, da težave postajajo hujše ali sčasoma začnejo onemogočati hojo. Prav zato je v primeru takšnih težav poleg samega lajšanja bolečine pri zdravljenju treba pozornost nameniti tudi temu, kako bi lahko fizioterapija pomagala izboljšati stanje. V večini primerov lahko namreč fizioterapija ljudem, ki imajo bolečine v nogah, zelo pomaga.