Therapia, fizioterapija na domu, d. o. o.

Telefon: 080 44 66 | E-mail: info@therapia-dom.si

Bolečine v sklepih

Bolečine v sklepih predstavljajo težavo, s katero se sooča ogromno ljudi, še posebej starejših. V mlajših letih vzrok zanje največkrat predstavljajo poškodbe, v kasnejših življenjskih obdobjih pa poleg različnih bolezni do njih pride predvsem zaradi degenerativnih sprememb – obrabe sklepov. Kljub temu da slednja velja za sestavni del staranja, pa to še pomeni, da obrabe ni mogoče ublažiti in poskrbeti za to, da starostnikom ne povzročajo več tako velikih težav. K temu v veliki meri lahko pripomorejo tudi ustrezne vaje ter fizioterapija, ki je za vse starostnike še kako priporočljiva.

Kakšni so najpogostejši vzroki za bolečine v sklepih?

Bolečine v sklepih so lahko zelo raznolike. Boli lahko le eden od sklepov, pa naj si gre za ramo, koleno ali kakšen drug sklep, lahko pa boli tudi več sklepov naenkrat, pri čemer bolečina prehaja tudi v mišice, vezi in kosti. Vzroki za to so lahko zelo različni, saj so različni tudi dejavniki in bolezni, ki povzročajo takšne težave. Najpogostejši vzroki zanje so:

 • poškodbe in padci,
 • degenerativne spremembe (obraba sklepov),
 • revmatoidni artritis,
 • osteoartroza ali vnetje sklepov,
 • borelioza,
 • lupus,
 • protin idr.

Degenerativne spremembe

Velikokrat vzrok za težave s sklepi predstavljajo degenerativne spremembe. Te se navadno pojavijo že okrog 30. leta, a jih opazimo šele, ko toliko napredujejo, da nas zaradi njih začnejo boleti sklepi. Bolečine v sklepih, ki jih povzročajo degenerativne spremembe, se lahko pojavijo kadarkoli in nenadoma, pogosto pa jih izzove tudi bolj intenzivna fizična aktivnost ali preobremenitev. S staranjem težave še napredujejo, omilimo pa jih lahko tako, da bolečih sklepov ne obremenjujemo preveč, predvsem pa z ustreznimi vajami ojačamo mišice okrog njih in skrbimo za zmerno vsakodnevno telesno aktivnost.

Osteoartroza ali vnetje sklepov

Osteoartroza je degenerativna bolezen, ki povzroča vnetje sklepov. Zaradi nje bolijo kolena, koliki ali drugi sklepi, na katerih se lahko pojavi tudi oteklina. Včasih se pri premikih pojavijo tudi škrtanje, pokanje ali drugi zvoki, sčasoma pa lahko zaradi bolezni pride tudi do poslabšanja gibljivosti sklepa. Z osteoartrozo imajo težave predvsem ženske, starejše od 75 let, še posebej velik dejavnik tveganja za razvoj te bolezni pa je poleg genskih dejavnikov tudi povečana telesna teža.

Revmatoidni artritis

Artritis je kronična bolezen, ki najprej povzroči bolečine v zapestju, komolcih, rokah in stopalih, nato pa se te pojavijo še v kolenih in kolkih. Značilno za bolezen je predvsem to, da je prizadetih več sklepov naenkrat, čeprav so na začetku simptomi navadno blagi in neizraziti, sčasoma pa napredujejo. Zaradi bolezni lahko pride tudi do deformacije sklepov in s tem omejene gibljivosti.

Zdravljenje bolečine v sklepih

Zdravljenje bolečine v sklepih je usmerjeno predvsem v njeno zmanjševanje oziroma omilitev simptomov. Pri tem se uporabljajo:

 • protibolečinska zdravila,
 • hlajenje ali gretje obolelih sklepov,
 • razbremenitev obolelega sklepa,
 • uravnavanje oziroma zmanjševanje telesne teže,
 • različne vaje in fizioterapija,
 • zmerna redna telesna aktivnost.

Priporočljiva je zmerna in redna telesna aktivnost

Čeprav je ob pojavitvi bolečine v sklepih najprej priporočljivo mirovanje ter obisk zdravnika, ki bo ugotovil vzrok težav, pa jih prav zmerna in redna telesna aktivnost lahko pomaga omiliti oziroma je z njo možno preprečiti takšne težave. V primeru poškodbe je redna telesna aktivnost priporočljiva šele v fazi rehabilitacije, pri čemer se na začetku uporablja predvsem fizioterapija. V primeru različnih bolezni in stanj, kot so degenerativne spremembe, artritis, osteroartroza itd., ki povzročajo bolečine v sklepih, pa je prav redna zmerna telesna aktivnost tista, ki lahko prepreči simptome in izboljša stanje.

Kakšna telesna aktivnost je primerna za starostnike?

Bolečine v sklepih so še posebej pogoste pri starostnikih, ki imajo velikokrat omejeno gibljivost ter tudi različne druge bolezni, zaradi katerih ne morejo ali ne smejo izvajati vseh telesnih aktivnosti. Zaradi tega ne morejo biti redno telesno aktivni, čeprav bi bilo to zanje še kako priporočljivo. Z redno telesno aktivnostjo je namreč možno tudi v starosti poskrbeti za:

 • ohranjanje mišične mase in moči,
 • ohranjanje večje gibljivosti,
 • ohranjanje večje samostojnosti čim dalj časa,
 • boljši nadzor nad telesno težo,
 • boljše ravnotežje in s tem manj padcev in poškodb,
 • omilitev, zmanjševanje, preprečevanje bolečine v sklepih,
 • zmanjševanje otekline sklepov,
 • boljše počutje in razpoloženje.

Pri tem mora biti telesna aktivnost vedno prilagojena starostniku in njegovim zmožnostim, prav tako pa morajo biti pri izbiri upoštevane tudi vse njegove bolezni ter klinična slika. Zaradi tega izbira ustrezne telesne aktivnosti pri starostnikih nikakor ni lahka naloga, za še najbolj primerni pa veljata hoja in plavanje. Če starostnik ne zmore biti več telesno aktiven, je zelo gibalno omejen ali ima veliko različnih težav in bolezni, pa zelo dobro rešitev zanj predstavlja fizioterapija na domu.

Program vaj, ki ga pripravi in izvaja fizioterapevt na domu, je namreč popolnoma prilagojen posameznemu starostniku, tako da je čim bolj primeren zanj ter mu omogoča ostati telesno aktiven, hkrati pa je z njim mogoče doseči tudi izboljšanje stanja. Prav zaradi tega se fizioterapija na domu priporoča prav vsem starostnikom, z njo pa je mogoče omiliti, zmanjšati preprečiti tudi bolečine v sklepih, ne glede na to, kakšen je njihov vzrok.