Fizioterapija na domu

Parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen je glavna diagnoza kar četrtine naših klientov. Zanje smo razvili tehniko fizioterapije, s katero pri klientih dosegamo nadpovprečne rezultate.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo, pa nas pokličite na 080 858 959 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

Ko dobite diagnozo Parkinsonova bolezen, to nima le fizičnih posledic

Parkinsonova bolezen poleg zdravstvenih težav, ki jih utrpi klient, povzroči še druge težave. Ker je vedno bolj prizadeto fizično zdravstveno stanje klienta, to močno vpliva na njegovo psihično stanje. Klienti ob postavljeni diagnozi velikokrat zapadejo v depresijo. Posledično nova situacija v težak položaj postavi tudi vse bližnje. Vsi imajo v prvi vrsti velike čustveno psihične težave, ki se jim pridruži sprememba življenjskih navad vseh udeleženih, saj se morajo v prvi vrsti začeti ukvarjati z ukrepi (pregledi, zdravila, fizioterapija, prilagoditev okolja idr.). Vse to pa velikokrat poleg veliko časa in dela za sabo potegne tudi veliko denarja.

Kako vas mora terapevt voditi skozi rehabilitacijo?

Parkinsonovi bolniki največkrat ne vedo niti, h katerim strokovnjakom vse morajo, kaj vse lahko naredijo za prizadetega, niti kako se stvari sistematično lotiti, da bodo na koncu dosegli optimalne rezultate z minimalno porabljenega časa in denarja. Zato je, ko dobite diagnozo Parkinsonova bolezen, zelo pomembna fizioterapija na domu. To je ena prvih stvari, ki jo vključite v življenje klienta. Poiščete si dobrega, izkušenega fizioterapevta, ki bo vodil klienta, hkrati pa tudi svojce, čez fizično rehabilitacijo, tako na fizični ravni kot tudi z usmeritvami, nasveti in izkušnjami, tudi čez psihično rehabilitacijo. Zelo pomembno je tudi, da imate takšnega terapevta, ki pozna vse možnosti rehabilitacije in vas ob pravem času napoti k drugim strokovnjakom (da dobite primerne opornice, če so potrebne, primernega logopeda, če je potreben, primerna zdravila, dodatne preglede, da vam svetuje, kakšne so možnosti, da zaradi dane situacije dobite denarno pomoč ipd.). Terapevt mora biti poleg tega, da je dober strokovnjak za fizioterapijo na domu pri klientih, ki imajo diagnozo Parkinsonova bolezen, tudi dober motivator, sicer mu ne bo uspelo priti čez celotno rehabilitacijo.

Ključne stvari, ki jih morate vedeti o našem podjetju

Specializirani smo za dejavnost fizioterapija na domu. Za rehabilitacijo klientov na domu smo razvili lastno fizioterapevtsko metodo. Ker smo v Sloveniji prvi začeli z opravljanjem tovrstne dejavnosti in ker zaradi metode dosegamo nadpovprečno dobre rezultate, imamo zdaj največ klientov, ki jih rehabilitiramo. Ker imamo največ klientov, pa imamo tudi največ terapevtov, ki izvajajo fizioterapijo po enaki metodi, kot smo jo razvili za rehabilitacijo na domu. Zaradi vsega imamo največ izkušenj z vodenjem ljudi skozi celotno rehabilitacijo, posledično pa tudi najboljše rezultate s fizioterapijo na domu pri ljudeh, ki so jim postavili diagnozo Parkinsonova bolezen.

Pri fizioterapiji na domu vam v našem podjetju glede fizične rehabilitacije pri diagnozi Parkinsonova bolezen nudimo:

 1. izboljšamo zavedanje okončin in trupa ali preprečimo poslabšanje;
 2. izboljšamo obvladovanje telesa in se naučite manevrirati v postelji ali preprečimo poslabšanje;
 3. vas naučimo usesti se in vstati ter izvajati vaje v obeh položajih ali preprečimo poslabšanje;
 4. naučimo vas hoditi ali preprečimo poslabšanje hoje;
 5. Parkinsonova bolezen povzroči občutek lepljenja stopal na podlago; mi ta občutek maksimalno odpravimo ali preprečimo, da bi nastal;
 6. izboljšamo ravnotežje ali preprečimo poslabšanje;
 7. izboljšamo dolžino in simetričnost korakov ali preprečimo poslabšanje;
 8. vas usposobimo, da lahko prehodite daljše razdalje ali preprečimo poslabšanje;
 9. s treningom dosežemo, da lahko uporabljate manj pripomočkov ali preprečimo poslabšanje, da bi jih morali imeti vedno več;
 10. vas naučimo hoje po stopnicah in po klancu ter neravni podlagi ali preprečimo poslabšanje hoje po teh podlagah;
 11. s terapijami dosežemo, da se možnost padca zmanjša na minimum ipd.

Primeri klientov

Fizioterapija na domu pri klientih, ki imajo diagnozo Parkinsonova bolezen, nemalokrat predstavlja velik izziv tako za zdravnike, fizioterapevte in druge strokovnjake kot tudi za klienta in njegove svojce. Vsaka rehabilitacija za sabo potegne veliko stvari. Zato različne primere ljudi, ki jih je prizadela Parkinsonova bolezen, opisujemo kar na konkretnih primerih, da si lahko lažje predstavljate, da rešitve obstajajo tudi za vas.

Parkinsonova bolezen je že povzročila nepokretnost

Pred petimi leti nas je poklical sin gospoda Borisa. Njegovemu očetu so postavili diagnozo Parkinsonova bolezen. Na uvodnem brezplačnem pregledu smo ugotovili, da je bolezen že precej napredovala. Klient je namreč lahko le še ležal na hrbtu v postelji. Jedel je lahko le polsede v postelji, ob pomoči žene. Njegov sin nam je takrat dejal:

»Vse smo poskusili: tablete, infuzije, terapije, takšne in drugačne, pa nikakor ne more napredovati do točke, da bi lahko sam prehodil vsaj pot do stranišča in kopalnice. Mislite, da mu fitoterapija na domu lahko pomaga in da vam lahko uspe? Radi bi, da bi oče lahko hodil po stanovanju in, če bi šlo, tudi po stopnicah do avtomobila, da bi ga lahko tudi kam peljali.«

Povedali smo mu, da nam to pri klientih, ki imajo diagnozo Parkinsonova bolezen, v večini primerov uspe in da bomo enako poskušali doseči tudi pri njegovem očetu. Dogovorili smo se za redne terapije, na katere smo vsakokrat prinesli tudi individualno izdelane vaje – pisno in slikovno razložene, da bo lahko oče vadil tudi sam ali s svojci. Izvajati vse vaje smo na terapijah naučili pacienta in svojce. Ob vsakem naslednjem obisku smo preverili izvajanje, kaj dodali oziroma odvzeli ali vaje zgolj prilagodili ter nadgradili z novimi in kompleksnejšimi. Hitrost stopnjevanja vaj smo prilagodili klientu.

 

Po petih mesecih fizioterapije na domu je bil gospod Boris sposoben hoditi po stanovanju brez pomoči svojcev, s pomočjo ograje pa tudi po stopnicah. Z nekaj pomoči je lahko tudi vstopil in izstopil iz njihovega dokaj nizkega avtomobila, medtem ko je dolgo ulico lahko prehodil sam, brez bojazni, da bi padel.

Mnenje klienta Borisa

Sem Boris Kovač. Parkinsonova bolezen je velika težava, ki ti vzame nadzor nad lastnim telesom. Zato vam toplo priporočam podjetje Therapia. Ko so prišli prvič, sem bil prepričan, da so mi šteti dnevi in da fizioterapija na domu zame nima pomena. Kar nekaj časa so potrebovali, da so me prepričali, da je kljub bolezni mogoče napredovati. Danes sicer nisem gibčen kot 20-letnik, a lahko pri mojih 87 letih počnem vse, kar sem počel prej, kar pomeni, da zopet živim, kot sem vajen.

Parkinsonova bolezen je povzročila otežkočeno hojo po stanovanju. Po terapijah je klientka lahko hodila v manjše hribe:

V tistem času smo dobili veliko klientov s Parkinsonovo boleznijo, med drugim tudi gospo Nevo, ki so ji prav tako postavili diagnozo Parkinsonova bolezen. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da so se gospe lepili podplati na podlago in da zaradi tega ni imela ravnotežja, kar je botrovalo k temu, da je gospa vedno manj hodila tudi po stanovanju. Vstajati iz nizkega stola ali postelje ni mogla. Ko so jo svojci postavili na noge, je lahko po stanovanju hodila le s pomočjo hojice, pa še pri tem z zelo kratkimi koraki. Hčerka je razložila, da ima mama gibalni IQ enak nič. Glavni razlog za takšno mnenje so bile velike gibalne napake, kot na primer: ko je prišla do postelje, ki je bila pred njo, je domnevala, da je postelja za njo ter se tako skušala usesti nazaj. Pri tem je padla. Vse te stvari so se dogajale kljub redni medikamentozni terapiji.

Fizioterapija na domu je pri gospe Nevi trajala pet mesecev in pol. Izvajala se je na podoben način kot pri gospodu Borisu. Po petih mesecih se je gospa skupaj z možem s pohodnimi palicami že lahko odpravila na Rožnik.

 

 

Če želite vedeti, ali in kako vam lahko pomaga fizioterapija na domu, odgovorite na kratka vprašanja:

Če želite, da k vam na dom pošljemo diplomiranega fizioterapevta, ki bo pri vas opravil brezplačen fizioterapevtski pregled, na katerem vam bo razložil, kako vam lahko pomagamo, pa nas pokličite na 080 858 959 ali pa nam pišite na info@therapia-dom.si Pišete nam lahko tudi preko spletnega obrazca. Kliknite tukaj.

Področja, kjer se izvaja rehabilitacija na domu, so naslednja: fizioterapija na domu Ljubljana, fizioterapija na domu Domžale, fizioterapija na domu Kranj, fizioterapija na domu Radovljica, fizioterapija na domu Jesenice.  

Sorodni članki

Brezplačen pregled + brezplačen darilni bon za vas!

Brezplačen pregled + darilni bon IMATE TEŽAVE S HOJO? FIZIOTERAPIJA, KI POMAGA! Težko hodite? Imate slabo ravnotežje in se zato oprijemate sten ali pripomočkov? Delate zelo kratke korake? Hodite vedno slabše in manj stabilno? Ali pa sploh ne morete več hoditi? 97 ODSTOTKOV USPEŠNIH REHABILITACIJ! Z leti smo v podjetju Therapia d. o. o. ugotovili,

Preberi več »

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu

7 kriterijev za izbiro najboljšega fizioterapevta na domu Fizioterapija na domu je za kliente, ki se težko vozijo, zelo pomembna veja fizioterapije. Če ste starejši ali močneje fizično prizadeti, bodisi zaradi bolezni ali poškodbe, potem je fizioterapija na domu kot nalašč za vas. Tukaj opisujemo 7 kriterijev, ki so najpomembnejši pri izbiri primernega fizioterapevta. Kriterijev,

Preberi več »

Kakovostna hoja

Hoja. Kako kakovostno hoditi? Hoja je najpogostejša težava naših klientov, zato smo se specializirali za vzpostavljanje hoje tako nepokretnih kot tistih, ki imajo slabo ravnotežje, vrtoglavico, so slabotni, težko prehodijo daljše razdalje, ne morejo hoditi po stopnicah ali klancu, pa bi to radi, ne morejo hoditi brez pomoči, ne morejo vstati, hodijo pa lahko, lahko

Preberi več »

Nevrofizioterapija

Nevrofizioterapija Nevrofizioterapija je pri nas najpogosteje uporabljena vrsta terapije. Njena funkcija je rehabilitacija obolenj in poškodb nevrološkega sistema. Ta uravnava vse funkcije v telesu. Nevrofizioterapija se omejuje predvsem na senzorično in motorično funkcijo nevrološkega sistema. Najpomembneje je vedeti, da se nevrološki bolniki rehabilitirajo zelo različno, ker imajo zelo različne bolezni, ki na zelo različen način

Preberi več »

Nepokretnost

Nepokretnost Nepokretnost je velika težava zahodne civilizacije. S staranjem prebivalstva ta problematika postaja vedno bolj pereča. Tudi z razvojem medicine se ta težava samo še poglablja. Bolj kot je medicina razvita, dlje ljudje živijo, saj jim z zdravili zmanjšujejo povišan holesterol, krvi tlak, sladkor v krvi idr. Poleg tega so ljudje pri veliko bolezenskih stanjih,

Preberi več »