Fizioterapija, nevrofizioterapija in kinezioterapija – Therapia

PARKINSONOVA BOLEZEN


PARKINSONOVA
BOLEZEN

Parkinsonova bolezen je degenerativna bolezen živčevja, do katere pride zaradi pomanjkanja dopamina v gibalnem centru možganov. Bolezen namreč povzroča postopno propadanje in odmiranje živčnih celic oziroma nigrostriatnih nevronov, ki proizvajajo dopamin.

Parkinsonova bolezen – simptomi

Parkinsonova bolezen se začne že veliko prej, preden se pojavijo prvi simptomi. Bolezen se razvija in počasi napreduje, vendar ne pri vseh ljudeh enako, zato v poteku bolezni in simptomih prihaja do razlik. Klient ima lahko samo nekatere izrazite simptome, medtem ko so drugi blagi oziroma jih sploh ni.

 • Tresavica ali tremor: Največkrat se kaže s tresenjem roke v mirovanju ali ob razburjenju, lahko pa se klientu trese tudi noga ali spodnja čeljust.
 • Zmanjšana gibljivost (bradikizenija): Gibi postanejo počasnejši in oteženi, kar lahko privede do akinezije ali popolne nesposobnosti gibanja.
 • Okorelost mišic oziroma udov: Mišični tonus se poveča, mišice pa postanejo rigidne in okorele, zaradi česar imajo klienti pogosto brezizrazen obraz.
 • Težave s hojo in ravnotežjem: Drža postane sključena, hoja pa drsajoča, zmanjša se tudi stabilnost, zaradi česar lahko pride do padcev.

Sekundarni oziroma nemotorični simptomi

Poleg težav z motoriko pa imajo klienti, ki jih je prizadela Parkinsonova bolezen, pogosto tudi druge simptome:

 • govor postane slabše razumljiv,
 • klienti imajo težave s požiranjem,
 • pojavi se nespečnost ali druge motnje spanja,
 • pogoste so težave s krvnim tlakom,
 • lahko nastopijo zaprtost ali druge prebavne motnje,
 • klienti se običajno pretirano znojijo,
 • prihaja do motenj pri uriniranju,
 • klienti imajo bolečine v sklepih ali mišicah,
 • kažejo se motnje spomina ali celo demenca,
 • lahko se pojavijo težave s kožo,
 • klienti slabše zaznavajo vonje.

Diagnoza Parkinsonova bolezen nima le fizičnih posledic

Parkinsonova bolezen poleg zdravstvenih povzroči še druge težave. Ker je vedno bolj prizadeto fizično zdravstveno stanje klienta, to močno vpliva na njegovo psihično stanje. Klienti ob postavljeni diagnozi Parkinsonova bolezen velikokrat zapadejo v depresijo. Posledično novo stanje v težak položaj postavi tudi vse bližnje. Vsi imajo v prvi vrsti velike čustveno‑psihične težave, ki se jim pridruži sprememba življenjskih navad vseh udeleženih, saj se morajo začeti ukvarjati predvsem z ukrepi (pregledi, zdravila, fizioterapija, prilagoditev okolja ipd.). Vse to poleg veliko časa in dela zahteva tudi veliko denarja.

Diagnoza Parkinsonova bolezen in življenje z njo

Ko vam ali vašemu svojcu postavijo diagnozo Parkinsonova bolezen, se pojavijo številna vprašanja. Kakšen vpliv bo imela ta bolezen na klientovo življenje in kako uspešno se bo spopadel z njo? Je kljub bolezni mogoče kakovostno živeti? Kako poteka zdravljenje in kakšna zdravila je treba jemati? Kako čim dlje ohraniti klientovo samostojnost? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali, da se boste lažje spopadli z boleznijo in vsemi izzivi, ki jih prinaša.

1. Tudi Parkinsonova bolezen lahko omogoča kakovostno življenje

Parkinsonova bolezen življenje oteži, vendar pa je danes z različnimi metodami klientu mogoče podaljšati leta samostojnega in aktivnega življenja. Poleg operativnega zdravljenja ter jemanja različnih zdravil k bolj kakovostnemu življenju pripomorejo tudi fizioterapija, delovna terapija, obravnava pri logopedu in podobno. Klienta je namreč treba naučiti, kako naj živi z boleznijo in kako naj čim dlje ohranja svojo samostojnost, tako pri vsakdanjih opravilih kot pri drugih aktivnostih.

2. Jemanje zdravil in upoštevanje navodil zdravnika ima ključno vlogo

Parkinsonova bolezen nastane zaradi pomanjkanja dopamina v možganskem gibalnem centru, zato je nujno jemanje zdravil, s katerimi se količina dopamina v možganih poveča. S tem je mogoče močno olajšati simptome bolezni, včasih pa je potrebna tudi operacija. Zelo pomembno je, da se zdravljenje prilagodi vsakemu klientu posebej ter da se klient drži zdravnikovih navodil.

3. Fizioterapija lahko klientu, ki ga je prizadela Parkinsonova bolezen, močno izboljša zmožnost gibanja

Parkinsonova bolezen povzroči, da telo postopoma postaja okorelo, gibanje pa vedno bolj oteženo. Pojavijo se tudi težave pri stabilnosti in ravnotežju. Strokovno izvedena fizioterapija v daljšem časovnem obdobju pri klientu povzroči, da se nazadovanje ustavi in začne napredovati v smeri, da vedno lažje samostojno stoji, ima vedno boljše ravnotežje in lepšo hojo ter zato vedno lažje opravlja različne aktivnosti.

Fizioterapija na domu

Največkrat se fizioterapija izvaja kot fizioterapija na domu, še posebej del fizioterapije, ki poteka dolgoročno.
Klienti, ki jih je prizadela Parkinsonova bolezen, največkrat ne vedo, niti h katerim strokovnjakom vse morajo in kaj vse lahko ti naredijo za prizadetega niti kako se stvari sistematično lotiti, da bodo na koncu dosegli optimalne rezultate z minimalno količino porabljenega časa in denarja. Ko dobite diagnozo Parkinsonova bolezen, je zelo pomembna fizioterapija na domu. To je ena prvih stvari, ki jo je dobro vključiti v vaše življenje. Poiščite si dobrega in izkušenega fizioterapevta, ki bo čez rehabilitacijo vodil vas, hkrati pa tudi vaše svojce, tako na fizični kot tudi psihični ravni, z usmeritvami, nasveti in izkušnjami.

Primeren fizioterapevt

Zelo pomembno je tudi, da imate takšnega fizioterapevta, ki pozna vse možnosti rehabilitacije in vas ob pravem času napoti k drugim strokovnjakom (da dobite primerne opornice, če so potrebne, primernega logopeda, če je potreben, primerna zdravila, dodatne preglede, da vam svetuje, kakšne so možnosti, da zaradi danega stanja dobite denarno pomoč ipd.). Pomembno je, da izveste za vse možnosti rehabilitacije in pomoči. Potem se lahko sami odločite, ali boste dodali še kako stvar ali ne. Največ ljudi žal nikoli ne izve, kaj vse bi lahko naredili v danih razmerah. Terapevt mora biti poleg tega, da je dober strokovnjak za fizioterapijo na domu pri klientih, ki imajo diagnozo Parkinsonova bolezen, tudi dober motivator in imeti pozitivno avtoriteto, sicer mu ne bo uspelo priti čez celotno rehabilitacijo.

Kako Parkinsonova bolezen napreduje?

Parkinsonova bolezen pri vsakem klientu poteka drugače, zato je treba vsakemu posebej prilagoditi tudi zdravljenje. Gre za počasi napredujočo bolezen, ki se začne dokaj neopazno. Če klient in njegovi svojci vedo, kako bo potekala Parkinsonova bolezen, se na posamezne simptome lahko pripravijo vnaprej, kar jim omogoča lažje spopadanje z boleznijo.

Parkinsonova bolezen – ocenjevalne lestvice

Zdravniki za diagnosticiranje stopnje, na kateri je trenutno vaša Parkinsonova bolezen, uporabljajo različne lestvice. Najbolj znana je lestvica Hoehn-Yahr, ki se uporablja že vse od leta 1967. Obstajajo pa tudi drugi načini, kot je na primer enotna ocenjevalna lestvica za kliente, ki jih je prizadela Parkinsonova bolezen (UPDRS), pri kateri se poleg motoričnih težav ocenjujejo tudi drugi vidiki razvoja bolezni, kot so mišljenje, razpoloženje, zmožnost opravljanja dnevnih aktivnosti in podobno. V izvidih ali med pogovorom bo zdravnik omenjal različne stopnje, ki jih je dobro poznati, saj tako bolje razumemo potek bolezni. Posamezna stopnja običajno traja več let.

Parkinsonova bolezen – stopnjevanje

Stopnja 1: Pojavijo se blagi simptomi, ki so skorajda neopazni. Običajno najprej nastopijo tresavica ali druge motnje gibanja, ki se sprva kažejo le na eni strani telesa. Počasi se začnejo spreminjati tudi drža, način hoje in obrazna mimika.

Stopnja 2: Simptomi, kot so tresavica, okorelost mišic in udov ter različne druge motorične težave, se začnejo kazati na obeh straneh telesa. Lahko se pojavijo težave s hojo, drža telesa pa postane slabša. Klienti so še dokaj samostojni, čeprav jim vsakodnevna opravila že povzročajo težave.

Stopnja 3: Pojavita se nestabilnost in pomanjkanje ravnotežja, kar poveča nevarnost za padce. Gibanje postaja vedno počasnejše, zato imajo klienti težave s samostojnim hranjenjem ali oblačenjem.

Stopnja 4: Na tej stopnji klienti niso več samostojni in pri gibanju ter vsakdanjih opravilih potrebujejo pomoč.

Stopnja 5: Oseba ne more več niti samostojno stati, zaradi česar postane priklenjena na posteljo ali invalidski voziček. Potrebna je pomoč pri vseh aktivnostih.

Parkinsonova bolezen in diagnosticiranje

Zgodnje faze bolezni je težko prepoznati in diagnosticirati, saj motorični simptomi običajno niso zelo očitni. Raziskovalci zato nenehno iščejo načine za zgodnje prepoznavanje bolezni. Eden takšnih načinov je tudi Braakova hipoteza, ki predpostavlja, da se bolezen najprej kaže v obliki motenj voha, ki nastopijo kar pri 90 odstotkih klientov. Zgodnje simptome predstavljajo tudi motnje spanja, depresija in zaprtje, ki so prav tako zelo pogosti. Vsi ti simptomi običajno nastopijo, še preden se pojavijo motnje gibanja, zato imajo bistveno vlogo za zgodnje diagnosticiranje bolezni.

Je Parkinsonova bolezen ozdravljiva?

Parkinsonova bolezen za zdaj žal še ni ozdravljiva, saj vzrok za njen nastanek še ni znan. Ker Parkinsonova bolezen še ni ozdravljiva, se količina dopamina postopoma zmanjšuje. V praksi to pomeni, da boste brez ustreznih terapij v vedno slabšem stanju.

Parkinsonova bolezen – druge težave in bolezni

Težava klientov, ki jih je prizadela Parkinsonova bolezen, je tudi v tem, da ima večina še druge zdravstvene težave.

1. Živčno mišične bolezni in poškodbe:

 • multipla skleroza,
 • možganski kap,
 • možganski tumor,
 • mišična distrofija,
 • amiotrofična lateralna skleroza,
 • travmatska poškodba možganov,
 • polinevropatija,
 • avtoimunske bolezni,
 • kronične in nevrološke bolečine,
 • poškodbe živcev,
 • demenca,
 • Huntingtonova bolezen,
 • okvare centralnih in perifernih živcev zaradi krvavitve, ishemije, vnetja ali poškodbe,
 • bolezen hrbtenjače,
 • dedne nevrološke bolezni,
 • paraplegija,
 • druge živčno-mišične bolezni.

2. Ortopedske poškodbe in bolezni:

 • obraba kolka,
 • obraba kolena,
 • osteoporoza,
 • degenerativne spremembe na hrbtenici (stenoza spinalnega kanala, hernija disci posedanje vretenc, obraba vretenc itd.),
 • druge težave hrbtenice (počeno vretence, izrastki na hrbtenici, kostni rak itd.),
 • zlom stegnenice, medenice itd.,
 • kostni rak,
 • strganje rotatorne manšete,
 • strganje križnih ali stranskih vezi in meniskusa v kolenu,
 • poškodba ramena, zapestja, gležnja,
 • artritis itd.

3. Druge bolezni in zdravstvene težave:

 • inkontinenca,
 • demenca,
 • visok holesterol,
 • visok krvni tlak,
 • visok krvni sladkor,
 • različne kužne bolezni,
 • rak,
 • srčno-žilne bolezni,
 • psihološke težave (depresija),
 • epileptični napadi,
 • napadi tesnobe,
 • halucinacije,
 • motnje požiranja,
 • motnje vida,
 • vrtoglavica,
 • glavoboli itd.

Parkinsonova bolezen - rehabilitacija

Pri rehabilitaciji klienta, ki ga je prizadela Parkinsonova bolezen, je treba upoštevati tudi vse zgoraj naštete bolezni in težave, ki jih ima, sicer lahko z rehabilitacijo naredimo več škode kot koristi. Zato je zelo pomembno, da imate izkušenega zdravnika in izkušenega fizioterapevta, ki imata za sabo veliko primerov in dobre rezultate. Imeti pa morata tudi motiv, da vas čim bolj kakovostno rehabilitirata.

Parkinsonova bolezen – Therapia d.o.o. rehabilitacija

Naša fizioterapija na domu vam glede fizične rehabilitacije pri diagnozi Parkinsonova bolezen lahko pomaga na naslednje načine:

 • preprečujemo fizično poslabšanje vašega telesa in okončin;
 • izboljšamo zavedanje okončin in trupa;
 • izboljšamo obvladovanje telesa, da se naučite premikati v postelji:
 • naučimo vas sesti in vstati, če imate s tem težavo;
 • naučimo vas izvajati vaje v ležečem, sedečem in stoječem položaju;
 • naučimo vas hoditi z daljšimi in stabilnimi koraki;
 • pri vas dosežemo, da se ne spotikate ob pragove in druge ovire;
 • pri vas dosežemo, da lahko varno izvajate dve stvari hkrati, kot je prenašanje predmetov;
 • pri vas dosežemo, da nimate več težav narediti prvega koraka pri hoji;
 • pri vas dosežemo, da nimate več težav z obračanjem na mestu;
 • pri vas dosežemo, da s trupom niste več nagnjeni naprej, v stran ali nazaj;
 • Parkinsonova bolezen povzroči občutek lepljenja stopal na podlago, mi pa ta občutek kar najbolj odpravimo;
 • izboljšamo vaše ravnotežje;
 • usposobimo vas, da lahko varno in estetsko prehodite daljše razdalje;
 • s treningom dosežemo, da lahko uporabljate manj pripomočkov za hojo in hkrati preprečimo, da bi jih morali uporabljati vedno več;
 • naučimo vas hoje po stopnicah, po klancu ter neravni podlagi;
 • s terapijami dosežemo, da se možnost padca zmanjša na minimum ipd.

Bi začeli s fizioterapijo na domu, a ne veste, ali je to primerno za vas? Večina klientov ne ve, ali bi sploh zdržali

Večina klientov, ki se rehabilitirajo v našem podjetju, je stara od 70 do 100 let. V tretjem življenjskem obdobju je Parkinsonova bolezen veliko pogostejša. Približno 20 odstotkov pa imamo sorazmerno mladih klientov, ki so jim prav tako postavili diagnozo Parkinsonova bolezen.

Če se ne naročite na brezplačni pregled, ki vas nič ne stane in je neobvezujoč, ne boste nikoli izvedeli, kako vam lahko pomagamo in na kakšen način smo pomagali drugim s podobnimi težavami, kot so vaše. Ko boste dobili vse te podatke, se boste lahko skupaj s svojimi najbližjimi odločili, ali boste z rehabilitacijo začeli ali ne.

Ker je pregled brezplačen in neobvezujoč, vsekakor ničesar ne izgubite. Dobite lahko le nasvet izkušenega diplomiranega fizioterapevta o tem, kako se izvaja fizioterapija na domu pri drugih klientih, ki jih je doletela ista diagnoza, torej Parkinsonova bolezen.

Razvili smo svojo lastno metodo

Rehabilitacija vaših težav po naši lastni zelo uspešni fizioterapevtski metodi – deset let razvoja na več kot 5.000 klientih.

Ko se pri vas začne izvajati fizioterapija na domu, se z našo metodo začnete rehabilitirati postopno, po korakih.

Prednosti naše metode:

 • 97 odstotna možnost uspešne rehabilitacije;
 • razvita je za starejše ljudi z nevrološkimi težavami, kot je Parkinsonova bolezen;
 • če se rehabilitirate po metodi, zagotovo ne boste izpustili nobenih pomembnih stvari, kar verjetnost uspeha samo še poveča;
 • rehabilitacija poteka najhitreje, kot je mogoče, ker se zaradi zelo učinkovite metode ne vadijo nobene nepotrebne vaje;
 • metoda je zasnovana in razvita na starejših, ki imajo različne bolezni in poškodbe, zato se upošteva tako Parkinsonova bolezen kot tudi druge težave, ki mučijo bolnike s Parkinsonovo boleznijo – ker upoštevamo vse morebitne težave z rehabilitacijo, ne naredimo nobenih nepotrebnih napak, s katerimi bi vam lahko škodovali.

Parkinsonova bolezen - brezplačni pregled

Če vas zanima več o rehabilitaciji, je zelo priporočljivo, da se naročite na naš brezplačni fizioterapevtski pregled, ki ga na vašem domu brezplačno in brez obveznosti opravi naš diplomirani fizioterapevt. Tako boste lahko dobili veliko koristnih nasvetov o tem, kaj in na kakšen način pri diagnozi Parkinsonova bolezen lahko rehabilitirate vi in kako rehabilitiramo druge podobne primere. Če se želite naročiti na brezplačni fizioterapevtski pregled ali pa imate kakšna vprašanja, kliknite okence pod tem besedilom.

SORODNI ČLANKI:

PARKINSONOVA BOLEZEN